Senegal mutfağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Thiéboudiène Boukhonk demirhindi ile
Poulet yassa
Thiéboudienne'in sığır eti versiyonu olan Chebu Yapp
Tavuk ve soslu Kuskus Senegal tezi (thièré / chere - aynı kelime, yazımlar değişebilir)
Soumbala veya Dawadawa - fermente edilmiş Afrika çekirge fasulyesi ( Parkia biglobosa ) gıda çeşnisi. Batı Afrika'da yaygın olarak kullanılmaktadır - Doğu Asya'daki miso gibi, kaynatılmış tohumdan yapılır ve daha sonra fermente edilir. Küçük toplar halinde ve bazen de toz halinde satılmaktadır.

Senegal mutfağı, Kuzey Afrika, Fransız ve Portekiz mutfağından etkilenen ve ülkenin en büyüğü Wolof olan birçok etnik gruptan türeyen bir Batı Afrika mutfağıdır. Bölgeye ilk kez 11. yüzyılda nüfuz eden İslam, mutfakta da rol oynuyor. Senegal, 1960'a kadar Fransa'nın bir kolonisiydi. Kolonizasyonundan bu yana, göçmenler Senegal mutfağını diğer birçok bölgeye getirdiler.

Senegal Atlantik Okyanusu ile sınır komşusu olduğu için Senegal yemeklerinde balık çok önemlidir. Tavuk, kuzu eti, bezelye, yumurta ve sığır eti de kullanılıyor, ancak domuz eti ülkenin büyük ölçüde Müslüman nüfusundan kaynaklanmıyor.

Senegal'in başlıca mahsulü olan yer fıstığının yanı sıra kuskus, beyaz pirinç, tatlı patates, mercimek, börülce ve çeşitli sebzeler de birçok tarifte yer alıyor.

Etler ve sebzeler tipik olarak otlar ve baharatlarla haşlanır veya marine edilir ve ardından pirinç veya kuskus üzerine dökülür veya ekmekle yenir.

Popüler taze meyve suları bissap, zencefil, bouye ("maymun ekmeği meyvesi" olarak da bilinen baobab ağacının meyvesi olan "şamandıra" olarak telaffuz edilir), mango veya diğer meyve veya yabani ağaçlardan (en ünlüsü soursop) yapılır. Fransızcada corossol olarak adlandırılır).

Tatlılar çok zengin ve tatlıdır, yerel malzemeleri Senegal’in yemek pişirme yöntemleri üzerindeki Fransız etkisinin karakteristik savurganlığı ve stil özelliği ile birleştirir. Genellikle taze meyve ile servis edilir ve ardından geleneksel olarak kahve veya çay gelir. Attaya olarak bilinen çay, törensel bir şekilde servis edilir.

Yemekler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Thieboudienne veya chebu jën (diğer isimler arasında) - "Balık Pilavı". Senegal'in ulusal yemeği olarak adlandırılan bu yemek, maydanoz, limon, sarımsak, soğan (ve diğer otlar) ile marine edilmiş, daha sonra domates salçası ve marul, lahana ve havuç gibi çeşitli sebzelerle pişirilmiş lezzetli balıklardan oluşur. . Daha sonra karışıma kırmızımsı bir görünüm veren pirinç eklenir. Thiébou yapp veya chebu yap—"The Rice of Meat." Senegalliler arasında çok popülerdir ve genellikle önce kızartılmış ve soğan, sarımsak, karabiber, kırmızı biber ve tuz (ve diğer malzemeler) ile süslenmiş dana eti (veya kuzu eti) ile pişirilir. Daha sonra etin yumuşaması ve tüm lezzetleri çekmesi için karışıma hardal ve su eklenir. Chebu jën'de olduğu gibi, karışıma pirinç eklenir ve yeşil zeytin veya pişmiş bezelye ile süslenmeye eğilimlidir. [kaynak belirtilmeli] Thiébou guinar veya chebu ginaar - "Tavuk Pirinci." Hazırlanması ve prosedürleri chebu yap'ınkine benzer: tavuk önce otlar ve baharatlarla kızartılır ve daha sonra su ve hardalla ıslatılır. Pirinç ekleneceği zaman genellikle havuçla süslenir. Thiébou guerte veya chebu gerte - "Fıstık Pilavı." Fıstık, Senegal'in nakit mahsulü olarak bilinir. Etin ilk önce otlar ve baharatlarla kızartıldığı chebu yap ve chebu ginaar ile aynı hazırlıkları ve prosedürleri takip eder. Bununla birlikte, yemeğe, etin tüm lezzeti emmesini sağlamak için suyla eklenen hardal yerine fıstık ezmesi eklenir. Kalın bir macun oluşturarak, karışıma pirinç eklenir. Bu yemek pek bilinmez ve Senegalliler tarafından nadiren pişirilir, ancak eğer öyleyse, sadece özel durumlarda. [kaynak belirtilmeli] Yassa — Şu anda diğer Batı Afrika ülkeleri arasında popüler olan yassa, önce baharatlarla marine edilmiş, ardından soğan, sarımsak, hardal ve limon suyuyla kaynatılmış tavuk veya balıktır. Bu, sade beyaz pirinçle servis edilen bir tavuk ve soğan soslu garnitür oluşturur. Chere - Senegal, Gambiya ve Moritanya'da bulunan bir darı kuskusu. Maafe - domates ve fıstık ezmesi sosunda sebzelerle pişirilmiş terbiyeli balık, tavuk, kuzu veya sığır eti. Bassi-salté - Geleneksel bir güveç, chere adı verilen yerel kuskus üzerinde domates salçası ve sebzelerle pişirilen terbiyeli et. Sombi - tatlı sütlü pirinç çorbası. Capitaine à la Saint-Louisienne - baharatlarla doldurulmuş levrek. Footi - bir sebze sosu Ndambé veya ndambe - baharatlı domates salçasında pişirilen fasulye, tipik olarak ekmek üzerinde kahvaltı sandviçi olarak servis edilir. Fattaya - genellikle bir sokak yemeği, patates kızartmasıyla doldurulmuş kızarmış hamur, kalın bir yassa soğan sosu, sahanda yumurta ve biraz ketçap ve acı sos.[1]

Tatlılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Thiakry - kuskuslu puding.
  • Cinq Centimes — pazar yerlerinde popüler bir fıstık kurabiyesi olan Five-Cent Cookie.[2]
  • Muz buzulu - Dakar'daki Les Cannibales Deux Restaurant'ın sahibi Mamadou tarafından yaratılan sofistike bir muz çorbası tatlısı.[3]

İçecekler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İthal edilen süt tozu, diğer yerel sütlere göre tercih edilmektedir. Kesilmiş süt çok popülerdir.
  • Taze meyve suyu tüketimi çok yaygın değildir.
  • Bissap en popüler içecektir. Ebegümeci çiçeği, su ve şekerden yapılan morumsu kırmızı bir meyve suyudur. Bazen taze nane yaprakları ve portakal çiçeği eklenir.
  • Diğer meyve suları da içilir: dakhar (demirhindi suyu), gingembre (zencefil çayı ), bouye ("maymun ekmeği" olarak da bilinen baobab meyvesinden yapılan demleme).
  • Çay da oldukça popülerdir.
  • Yerel biralar (Ceylan ve Bayrak ) mevcuttur, ancak nüfusun çoğunluğunun Müslüman (% 95) olduğu göz önüne alındığında alkol tüketimi çok popüler değildir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tevi L. Adambounou: Uygulama du principe de la déshydratation partielle par Osmose A: La koruma post-récolte de légumes tropicaux ve tentatives d'introduction du produit fini dans les habitudes alimentaires sénégalaises, Université de Laval (Québec), 1983.
  • Amadou Sarra Ba: Les goûts and les use culinaires dans l'espace sénégambien VIII-XIX, Dakar, Université Cheikh Anta Diop, 2001.
  • Monique Biarnès: La Cuisine sénégalaise, Paris, Société africaine d'édition, 1972.
  • Tadeusz Lewicki: Orta Çağda Batı Afrika Yemekleri: Arapça Kaynaklara Göre, Cambridge University Press, 2009,978-0521102025
  • Joséphine N'Diaye Haas: Mutfak Sénégalaise, L'Harmattan.
  • Saurelle Diop: Mutfak sénégalaise d'hier et d'aujourd'hui
  • Youssou N'Dour : La Cuisine de ma mère, Minerva, 20042830707486
  • Aminata Sow Fall : Un grain de vie et d'espérance, Éditions Françoise Truffaut, 20022951661452
  • Pierre Thiam: Yolele! Senegal'in Kalbinden Tarifler, Lake Isle Press Inc., 2008978-1891105388 (yemek kitabı, IACP Julia Çocuk Yemek Kitabı Ödülü finalisti ve Paris'teki The Gourmand World Cookbook'ta Jüri Özel Ödülü Sahibi idi).
  • Pierre Thiam: Senegal - Kaynaktan Kase'ye Modern Senegal Tarifler, Lake Isle Press Inc., 2015.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Forkin' Around: Fataaya". Forkin' Around. 4 Şubat 2011. 30 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2019. 
  2. ^ "Senegal's PB & Peanut Sugar Cookies | Cinq Centimes | Global Table Adventure" (İngilizce). 4 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Mamadou's Banana Glace". "Deja Vu" Cook (İngilizce). 10 Ağustos 2010. 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019.