Britanya mutfağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Balık ve patates, Birleşik Krallık'ın popüler bir take-away yemeğidir.

Britanya mutfağı, Birleşik Krallık'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Tarihsel olarak, Britanya mutfağı, "lezzeti gizlemek yerine vurgulamak için basit soslarla eşleştirilen, kaliteli yerel malzemelerle yapılan sade yemekler" anlamına gelmekteydi. Britanya mutfağının uluslararası tanınırlığı tarihsel olarak tam kahvaltı ve Noel yemeği ile sınırlıydı. Bununla birlikte, Kelt tarımı ve hayvancılık, yerli Keltler için çok çeşitli gıda maddeleri üretti. Şarap, sığır eti ve koyun eti gibi kelimeler Britanya'ya Normanlar tarafından getirilirken, Anglo-Sakson İngiltere, uygulama Avrupa'da yaygınlaşmadan önce et ve tuzlu bitki güveç teknikleri geliştirdi.[1] Norman fethi, Orta Çağ'da Büyük Britanya'ya egzotik baharatlar getirdi.

Pub, Britanya kültürü ve mutfağının önemli bir yönüdür ve genellikle yerel toplulukların odak noktasıdır. Müdavimleri tarafından "local" olarak anılan barlar, tipik olarak eve veya işe yakınlıkları, belirli bir bira veya biranın veya iyi bir seçimin mevcudiyeti, iyi yemek, sosyal bir atmosfer, arkadaşların ve tanıdıkların eğlendiği ve dart veya bilardo gibi pub oyunların oynandığı yerlerdir. Barlarda genellikle İngiliz Premier Ligi ve İskoç Premier Ligi maçları (veya uluslararası turnuvalar için FIFA Dünya Kupası) gibi spor etkinlikleri gösterilir. Son yıllarda, bazı barlar, daha az gencin alkol almaktan hoşlandığı veya geçmişte olduğu gibi aynı miktarlarda tüketmeyeceği bir kültüre uyum sağlamıştır.

Roma dönemindeki sosislerden ve Orta Çağ'da Asya'dan gelen pirinç, şeker, portakal ve baharatlardan, 1492'den sonra Kolomb mübadelesindeki Yeni Dünya fasulyesi ve patatesine ve 18. ve 19. yüzyıllarda Hindistan'dan baharatlı köri soslarına kadar yeni gıda maddeleri binlerce yılda geldi. Günümüzde Britanya mutfağında lahana, bezelye ve kiraz gibi birçok sebze de Romalılar tarafından ekin olarak getirildi.[2]

Geleneksel Britanya yemekleri arasında tam kahvaltı, pazar rostosu, balık ve patates kızartması ve çoban payı yer almaktadır. Geleneksel Britanya tatlıları arasında trifle, çörekler, elmalı turta ve Victoria sünger keki yer alır. Britanya mutfağı, İngiliz, İskoç, Galler ve Kuzey İrlanda mutfakları şeklinde kendine özgü ulusal çeşitlere sahiptir. Modern Britanya mutfağı, dünyanın dört bir yanından gelen diğer mutfaklardan güçlü bir şekilde etkilenmiştir ve buna karşılık, dünyadaki diğer birçok kültürün mutfaklarını da güçlü bir şekilde etkilemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Craig-Atkins, Elizabeth; Jervis, Ben; Cramp, Lucy; Hammann, Simon; Nederbragt, Alexandra J.; Nicholson, Elizabeth; Taylor, Allie Rae; Whelton, Helen; Madgwick, Richard (6 Temmuz 2020). "The dietary impact of the Norman Conquest: A multiproxy archaeological investigation of Oxford, UK". PLOS ONE (İngilizce). 15 (7). ss. e0235005. Bibcode:2020PLoSO..1535005C. doi:10.1371/journal.pone.0235005. ISSN 1932-6203. PMC 7337355 $2. PMID 32628680. 
  2. ^ Lipkowitz, Ina (5 Temmuz 2011). Words to Eat By: Five Foods and the Culinary History of the English Language (İngilizce). Macmillan. ISBN 978-1-4299-8739-4. 4 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]