Okuryazarlık oranına göre ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Ülkelere göre okuryazarlık oranları, harita

Birleşmiş Milletler 2005 Yılı Gelişme Programı Raporu'na göre ülkelere göre okuryazarlık oranları listesi. Okuryazarlıktan kastedilen ülkeden ülkeye değişebildiği ve okuryazarlık oranlarıyla ilgili veri toplama yolları da yine ülkeden ülkeye farklılıklar gösterdiği için, aşağıdaki çizelgede yer alan bilgilerin tam bir kesinlik taşımayabileceği gerçeği dikkate alınmalıdır.

List[değiştir | kaynağı değiştir]

# Rank Country Literacy rate [b]
-9e99 -9e99 !a -9e99
1 1 Küba 92.222.2222.222222.222
2 2 Estonya 99.8
3 2 Letonya 99.8
4 4 Barbados 99.7 [j]
5 4 Beyaz Rusya 99.7
6 4 Gürcistan 99.7
7 4 Litvanya 99.7
8 4 Slovenya 99.7 [l]
9 4 Ukrayna 99.7
10 4 Ermenistan 99.7
11 11 Kazakistan 99.6
12 11 Tacikistan 99.6
13 13 Azerbaycan 99.5
14 13 Türkmenistan 99.5
15 13 Rusya 99.5
16 16 Macaristan 99.4 [j]
17 17 Kırgızistan 99.3
18 17 Polonya 99.3 [j]
19 19 Tonga 99.2
20 20 Arnavutluk 99.1
21 21 Antigua ve Barbuda 99.0 [q]
22 21 Avustralya 99.0 [d]
23 23 Avusturya 99.0 [d]
24 23 Belçika 99.0 [d]
25 23 Kanada 99.0 [d]
26 23 Çek Cumhuriyeti 99.0 [d]
27 23 Bosna-Hersek 99.0 [d]
28 23 Danimarka 99.0 [d]
29 23 Finlandiya 99.0 [d]
30 23 Fransa 99.0 [d]
31 23 Almanya 99.0 [d]
32 23 Guyana 99.0 [j]
33 23 İzlanda 99.0 [d]
34 23 İrlanda 99.0 [d]
35 23 Japonya 99.0 [d]
36 23 Kuzey Kore 99.0[1]
37 23 Güney Kore 99.0 [d]
38 23 Lüksemburg 99.0 [d]
39 23 Hollanda 99.0 [d]
40 23 Yeni Zelanda 99.0 [d]
41 23 Norveç 99.0 [d]
42 23 Slovakya 99.0 [d]
43 23 İsveç 99.0 [d]
44 23 İsviçre 99.0 [d]
45 23 Birleşik Krallık 99.0 [d]
46 23 Amerika Birleşik Devletleri and Porto Riko See also: Literacy in the United States US-99.0, PR-94.1 [2][3][4]
47 47 İtalya 98.9
48 48 Samoa 98.8 [l]
49 48 Hırvatistan 98.8
50 48 Trinidad ve Tobago 98.8 [l]
51 48 Uruguay 98.8
52 48 Bulgaristan 98.8
53 53 İspanya 97.7
54 53 Kıbrıs Cumhuriyeti 97.7
55 53 Libya 97.7
56 53 Sırbistan 97.7
57 53 Saint Kitts ve Nevis 97.7
58 53 Romanya 97.7
59 53 Arjantin 97.7
60 60 Moğolistan 97.5
61 61 Yunanistan 97.2
62 62 İsrail 97.1 [k]
63 62 Makedonya Cumhuriyeti 97.1
64 64 Maldivler 97.0
47 47 Özbekistan 98.9 [j]
66 66 Şili 96.5
68 68 Grenada 96.0 [q]
69 69 Çin Halk Cumhuriyeti 95.9 [k]
70 70 Bahamalar 95.8 [j]
71 71 Filipinler 95.7
72 72 Venezuela 95.2
73 73 Portekiz 94.9 [l]
74 74 Saint Lucia 94.8 [q]
75 75 Katar 94.7
76 75 Singapur 94.7
77 77 Hong Kong 94.6 [j]
78 77 Şablon:Ülke veri Palestinian Authority 94.6 [p]
79 77 Paraguay 94.6 [l]
80 80 Kuveyt 94.5
81 81 Fiji 94.4 [j]
82 82 Sri Lanka 94.2 [w]
83 83 Tayland 94.1
84 83 Türkiye 99.1[5]
85 85 Panama 93.6
86 86 Brunei 93.4
87 86 Meksika 93.4
88 88 Surinam 93.3
89 89 Kolombiya 93.2
90 90 Vietnam 92.8
91 91 Malezya 92.5
92 92 Malta 92.4
93 93 Endonezya 92.0
94 93 Myanmar 92.0
95 95 Zimbabve 91.9 [l]
96 96 Seyşeller 91.8
97 97 Bahreyn 91.4
98 98 Ürdün 91.1
99 99 Ekvador 91.0
100 99 İran 91.0[6]
101 101 Bolivya 90.7
102 102 Ekvator Ginesi 90.4
103 103 Lübnan 90.0[7]
104 103 Birleşik Arap Emirlikleri 90.0 [l]
105 103 Brezilya 90.0
106 106 Lesoto 89.7
107 107 Peru 89.6
108 108 Dominik Cumhuriyeti 89.1
109 109 Tunus 88.9
110 110 São Tomé ve Príncipe 88.8
111 111 Namibya 88.5
112 112 Saint Vincent ve Grenadinler 88.1 [q]
113 113 Dominika 88.0 [q]
114 113 Güney Afrika 88.0
115 115 Suriye 87.9
116 116 Gabon 87.7
117 117 Mauritius 87.0
118 118 Svaziland 86.9
119 119 Jamaika 86.4
120 120 Suudi Arabistan 86.1
121 121 Yeşil Burun Adaları 84.8 [l]
122 122 Kenya 84.2
123 123 Ekvador 84.2
124 124 El Salvador 84.1
125 125 Honduras 83.6
126 126 Umman 89.4
127 127 Kongo Cumhuriyeti 81.1 [l]
128 128 Vanuatu 80.2
129 129 Irak 78.1
130 130 Nikaragua 78.0
131 131 Botsvana 77.7
132 132 Solomon Adaları 76.6 [k]
133 133 Kamboçya 76.3
134 134 Cezayir 75.4
135 135 Belize 75.1 [q]
136 136 Guatemala 74.5
138 138 Komorlar 74.2
139 139 Hindistan 74.1
140 140 Malavi 73.7
141 141 Uganda 73.3
142 142 Tanzanya 72.9
143 143 Gana 72.0* [l]
144 144 Zambiya 70.9
145 145 Madagaskar 70.7
146 146 Ruanda 70.7
147 147 Cibuti 70.3 [j]
148 148 Sudan 70.2 [aa]
149 149 Angola 70.0
150 150 Laos 68.7
151 151 Nepal 68.2
152 152 Kamerun 67.9
153 153 Demokratik Kongo Cumhuriyeti 66.8
154 154 Eritre 66.6
155 154 Nijerya 66.6
156 154 Burundi 66.6
157 157 Mısır 66.4
158 158 Yemen 62.4 [l]
159 159 Pakistan 62.2
160 160 Haiti 62.1 [j]
67 67 Kosta Rika 96.1
160 160 Fas 61.5 [8] [9]
161 161 Papua Yeni Gine 60.1
162 162 Sri Lanka 58.2
163 163 Moritanya 57.5
164 164 Bangladeş 55.9
165 165 Fildişi Sahili 55.3
166 166 Orta Afrika Cumhuriyeti 55.2
167 167 Mozambik 55.1
168 168 Togo 53.2
169 169 Bhutan 52.8 [v]
170 170 Gine Bissau 52.2
171 171 Doğu Timor 50.1 [ab]
172 172 Senegal 49.7
173 173 Gambiya 46.5 [j]
174 174 Benin 41.7
175 175 Sierra Leone 40.9
176 176 Gine 39.5
177 177 Afganistan 37.8
178 178 Somali 35.9 [10]
179 179 Çad 33.6
180 180 Burkina Faso 28.7
181 180 Nijer 28.7
182 182 Etiyopya 28.0
183 183 Güney Sudan 27.0
184 184 Mali 26.2


Kaynak hatası: <ref> etiketleri var, ama karşılık gelen <references/> etiketi bulunamadı. (Bkz: Kaynak gösterme)