R.E.M.

Vikipedi, özgür ansiklopedi
R.E.M.
R.E.M. Padova, İtalya'daki bir konserlerinde, Temmuz 2003.
Genel bilgiler
Başladığı yerGeorgia, ABD
TarzlarAlternatif rock
Etkin yıllar1980-2011
Müzik şirketiHib-Tone, I.R.S., New West, Warner Bros.
Resmî siteremhq.com
ÜyelerBill Berry
Peter Buck
Mike Mills
Michael Stipe

R.E.M. 1980 yılında ABD'de kurulan bir rock grubudur. Grup solist Michael Stipe, gitarist Peter Buck, basçı Mike Mills ve davulcu Bill Berry'den oluşuyordu. Alternatif rock müziğin ilk popüler gruplarından biri olan R.E.M., ilk teklisi "Radio Free Europe"u 1981'de yayımladı. Bu tekliyi, 1982'de yayımlanan ve I.R.S. Records'tan çıkan Chronic Town EP takip etti. 1983'te grup büyük beğeni toplayan Murmur adlı albümünü çıkardı. Grup, Eylül 2011'de dağıldığını açıkladı. Grubun eski üyeleri kariyerlerini farklı müzik projeleriyle sürdürmektedir.

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 1980'de Michael Stipe ve Peter Buck bir müzik dükkânında tanıştılar. İkisi de punk rock müziğinden hoşlanmaktadır, bu yüzden ikisi kısa zamanda iyi arkadaş oldular. İkili daha sonra beraber müzik yapan Mike Mills ve Bill Berry ile tanıştılar. Müziği çok seven bu dörtlü kendi aralarında şarkılar yazmaya başladılar. 5 Nisan 1980'de ilk konserini veren grup, Stipe'ın sözlükten rastgele seçimi ile "R.E.M." ismini kabul ettiler. Grup üyeleri müzik yapmak istedikleri için okullarını bıraktılar. 1981'de ilk kez Güney Amerika'yı turladılar.

İlk albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

1981 yazında ilk single "Radio Free Europe" yayınlandı. Şarkı birdenbire tüm üniversite radyolarında çalınmaya başlandı. Grup başarı sayesinde ilk EP'leri Chronic Town'ı kaydetti. Bu sırada grup I.R.S. Records ile anlaştı ve bu EP, plak şirketinin de ilk yayını oldu. Bu EP NME dergisinden iyi eleştiriler alınca grup ilk albümü Murmur'ı kaydetti. Albüm Rolling Stone dergisinde yılın albümü seçildi ve Billboard listelerinde 36. oldu. Ancak yine de plak şirketinin beklentisinin altında kaldı.

Grup Late Night with David Letterman programına çıkarak ilk kez televizyona çıktı. 1984 tarihli yeni albüm Reckoning yine güzel eleştiriler topladı. 1985'te çıkan Fables of the Reconstruction diğer R.E.M. albümlerinden çok farklıydı. Stüdyo aşamaları zor geçmişti ve grup dağılma tehlikesi atlatmıştı. Stüdyo zamanı yaşanan sert kışın da etkisiyle çok karanlık bir albüm aldı ve karışık eleştiriler topladı. Bu da I.R.S'i grubun beklenen patlamayı gerçekleştiremediği için endişlendiriyordu.

Dördüncü albüm 1986 tarihli Lifes Rich Pageant ise Stipe'ın vokalinin geliştiği ve daha öne çıktığı bir albümdü. Albüm ile R.E.M. ilk altın plağını aldı ve bundan önceki albümlerinin de satışını arttırdı. R.E.M. yavaş yavaş ünlenmeye başlarken yayınlanmamış kayıtlarını ve B-Side'ları Dead Letter Office albümü ile yayınladı ve "Succumbs" adlı video toplamalarını yayınladılar.

1987'de 5. albüm Document yayınlandı. Albüm o ana kadarki en büyük R.E.M. albümü olmuştu. R.E.M.'in politik yönünü de gösteren albüm ilk 20'ye çıkan ilk single "The One I Love" ve grubun MTV'ye çıkmasını sağlayan "It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine)" şarkısını barındırıyordu. Rolling Stone grubu Amerika'nın en iyi rock 'n roll grubu olarak tanımlıyordu.

Altın yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup I.R.S. ile uzun süreli bağlantılarını koparıp onlara daha çok yardım edeceklerine inandıkları Warner Bros ile anlaştılar. Bu sırada 1988'de I.R.S grubun ilk best of'u "Eponymous" albümünü yayınladı. Aynı yıl ilk Warner Bros albümü Green yayınlandı. Albümden çıkan single'lar ilk kez ilk ona giriyordu.Özellikle Losing My Religion adlı şarkısı haftalarca liste sıralamsında kalıcı oldu.Grup bu albümden sonra uzun bir ara verdi.

1990 ortalarında kayıtlarına başladıkları Out of Time 1991'de yayınlandı. Albüm hem Amerika hem İngiltere listelerinde 1 numaraya kadar çıkmıştı. İlk single "Losing My Religion" single listesinde 4 numara kadar çıktı. İkicsi single "Shiny Happy People" da benzer bir başarıyı yakaladı. Albüme büyük bir turne düzenlenmemesine rağmen Amerika'da dört milyondan fazla satarak R.E.M.'in en başarılı albümü oldu.

Kısa bir süre sonra stüdyoya giren R.E.M. 1992'de de Automatic For The People'ı yayınladı. Albüm "Out Of Time"'a göre daha sert sounda sahipti. Ancak Stipe'ın sözleri daha duygusallaşmıştı. Birçok kritiğe göre R.E.M'in en güzel albümü olan bu albüm de "Everybody Hurts" ve "Man On The Moon" gibi hitler çıkardı.

Duraklama dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

1994 tarihli Monster albümü grubun ilk dönemlerine dönme isteğini yansıtan oldukça rock bir albümdü. Albüm "Out Of Time" gibi Amerika ve İngiltere listelerinde birinci oldu. Monster turu ise yaşanan sağlık sorunlarıyla dikkat çekti. Bill Berry önemli bir beyin rahatsızlığı geçirerek müzikten uzak kaldı. Daha sonra da Stipe'ın fıtığı ortaya çıktı. Tüm bu sağlık sorunlarının düzelmesiyle 1996'da New Adventures in Hi-Fi albümü yayınlandı. Albüm yine birinci ve ikinci sıralardan girmesine karşın öteki üç albümün satışına yaklaşamayarak listelerden hemen düştü. Bu sıralarda grup menajerlerini değiştirdiler

Üç kişilik R.E.M.[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni albümün kayıtları öncesi grubun bateristi Bill Berry "Şöhret baydı" diyerek gruptan ayrıldı. R.E.M. için bu zor oldu. Yeni albümde bir davul makinası kullandılar. 1998'de çıkan Up albümü diğer albümlerine göre çok az sattı. Satışlardan görülen bir başka şey grubun popülaritesinin Amerika'dan Avrupa'ya doğru kaymasıydı.

bu ve buna benzer bir satış grafiği yakaladı. 2003'te Warner Bros. yıllarındaki şarkıların toplaması In Time yayınlandı. Bu albümün turnesinde bir konserde iki şarkı için eski baterist Bill Berry gruba katıldı. 2004 tarihli yeni albüm Around the Sun taşıdığı politik kimlik ile dikkat çekiyordu. Bu albüm de karışık tepkiler topladı. Albüm sonrası George W. Bush karşıtı "Vote For Change" kampanyasına katıldılar.

Grup 2006'da ilk dönemlerinin toplaması And I Feel Fine... The Best of the I.R.S. Years 1982-1987 albümünü çıkardı.Grup 2008 yılında ise Accelerate adlı albümü piyasaya sürmüştür. 2011 yılının Mart ayında 15. stüdyo albümleri "Collapse into Now"'u yayınlayan grup, 21 Eylül 2011 tarihinde resmi sitelerinden yaptıkları açıklama ile ayrıldıklarını belirtmiştir.[1]

R.E.M.'in dağılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Grubun web sitesinden yapılan açıklamaya göre grup 21 Eylül 2011 günü dağılmıştır. Michael Stipe grubun dağılmasını doğal bir sürecin sonu olarak tanımlamıştır.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Murmur (1983)
  • Reckoning (1984)
  • Fables of the Reconstruction (1985)
  • Lifes Rich Pageant (1986)
  • Document (1987)
  • Green (1988)
  • Out of Time (1991)
  • Automatic for the People (1992)
  • Monster (1994)
  • New Adventures in Hi-Fi (1996)
  • Up (1998)
  • Reveal (2001)
  • Around the Sun (2004)
  • Losing My Religion (2006)
  • Accelerate (2008)
  • Collapse into Now (2011)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1] 26 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Amerikalı efsane grup REM dağılma kararı aldı! 22 Eylül 2011 tarihinde erişildi.