Korn

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Korn
Korn See You On The Otherside Turnesi 'nde.
Genel bilgiler
Başladığı yerAmerika Birleşik Devletleri ABD
TarzlarNu metal, alternatif metal
Etkin yıllar1992 - günümüz
Resmî sitewww.korn.com
ÜyelerJonathan Davis
Brian "Head" Welch
James "Munky" Shaffer
Reginald "Fieldy" Arvizu
Ray Luzier
Eski üyelerDavid Silveria

Korn (KoЯn veya bazen KoRn olarak stilize edilmiştir), 1993 yılında Bakersfield, Kaliforniya'da kurulmuş bir Amerikan nu metal grubudur. Grup, nu metal türüne öncülük etmesi ve onu ana akım haline getirmesiyle dikkat çekmektedir.

İlk olarak 1993 yılında L.A.P.D. grubunun üç üyesi tarafından kurulan Korn'un şu anki kadrosu baterist dışında kurucu üyelerdir. Güncel kadrosunda vokallerde Jonathan Davis, elektro gitar James 'Munky' Shaffer, bas gitarda Reginald "Fieldy" Arvizu, elektro gitar ve geri vokallarde Brian "Head" Welch, bateride ise Ray Luzier bulunmaktadır.

Grup 14 stüdyo albümü yayınladı. Bunlardan 12'tanesi Billboard 200'de ilk 10'a, 8 tanesi ise ilk 5'e girmiştir. 7 defa grammy ödüllerine aday gösterilip 2 tanesini kazanmıştır.

Grup 2021 tarihi itibarı ile dünya çapında 40 milyondan fazla albüm satışı elde etmiştir.[1]

Son güncel albümleri Requem olup, 2022 tarihinde yayınlanmıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş (1989-1993)[değiştir | kaynağı değiştir]

Korn kurulmadan önce üç üyesi L.A.P.D. adlı grupta müzik icra ediyorlardı. Grup 1989 yılında Love and Peace Dude adında bir EP albüm, 1991'de ise 11 şarkıdan oluşan Who's Laughing Now adında bir albüm yayınladılar. İstedikleri başarıyı elde edemeyen grup 1993'te dağıldı. Grup dağıldıktan kısa süre sonra LAPD'deki üçlü ekibe vokal Jonathan Davis ve gitarist Brian Welch katılıp yeni bir grup oluşturuldu.

Grup üyeleri oluşturdukları gruba bir isim ararken, biri "corn(mısır)" önerdi, ancak grup üyeleri bu adı reddetti ancak gitarist Shaffer, adı tamamen reddetmek yerine "C" yerine "K" ve ters "R" ile heceleme fikrini önerdi.Böylelikle grubun adı "KoЯn" olarak görünecekti. Geriye doğru bir "R" kullanma fikri, grup üyelerinin çoğunun daha önce çalıştığı oyuncak perakendecisi Toys R Us logosundan geldi. Grubun logosu ise vokalist Jonathan Davis tarafından tasarlanmıştır.

Grup müzikal antrenman yapmak için Kaliforniya'da bir stüdyo kiraldı. Grup stüdyoda çalarken farklı sesten etkilenen bir kitle stüdyo önünde toplanıyordu. Korn daha albüm çıkarmadan turnelere çıkıp konserler veriyordu. 1993 yazında Korn bu turnelerdeyken, o yıllarda yeni kurulan Immortal Records'tan Paul Pontios yeni yüzler arıyordu. Bu turnelerin birinde Paul Pontios Korn'u keşfetti. Pontios Korn'un yeni bir rock sounduna sahip olduğunun farkına vardı. Grupla iletişime geçip bir EP albüm için anlaştı. 1993'te Neidermayer's Mind adında bir EP yayınlandı. Albümün prodüktörü Ross Robinson'du. Yeni bir sounda sahip olan Korn'un ilk demosu halk ve eleştirmenler tarafından iyi karşılanmadı.

Korn (albüm) (1994–1996)[değiştir | kaynağı değiştir]

1993'te yayınladıkları EP albüm halk tarafından pek beğenilmemesine Paul Pontios gruba bir şans daha verip tam uzunluklu bir albüm çıkartmak istedi. Korn 1994'te prodüktör Ross Robinson ile tekrar stüdyoya girip albüm üzerinde çalışmaya başladılar. Albüm 1994 Ekim ayında yayınlandı. Grupla aynı adı verdikleri albüm ilginç şekilde büyük ses getirdi. Öyle ki Billboard 200'de 72'ye kadar yükseldi. Billboard'a ait olan Heatseekers Albums listesinde 1 numaraya çıktı. Albümün açılış parçası Blind günümüzde Korn'un en hit parçalarından biri olup, konserlerinin demirbaş parçalarından biridir. Albüm eleştirmenler tarafından büyük beğeni toplayıp, eleştirmenler yeni bir metal türünün ortaya çıktığını söylediler. Yeni ürettikleri türe sonradan Nu Metal adı verilip, türün günümüzdeki en büyük avantgardları olan Slipknot ve Limp Bizkit'i de etkilemişti. Daha sonra bu akıma 2000'li yıların başında Linkin Park da katılacaktır.

Korn aynı yıl Biohazard grubuyla turneye çıktı. Albüm şirketi gruba özel bir turne otobüsü ayarladı. Aynı yıl Deftones grubuyla beraber Ozzy Osbourn'un konserlerine ön grup oldular. Grup turnedeyken albüm satışları yükselip, öyle ki RIAA tarafında altın platin ile ödüllendirildi.

Albümden Shoots and Ladders 1997 Grammy ödüllerinde en iyi metal perfomansına aday gösterilse de ödül Rage Against the Machine grubuna gitti.

Life Is Peachy (1996–1997)[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk albümleri büyük başarı ve hayran kitlesi kazandırdıktan sonra grup 1996'da ikinci albümün hazırlıklarına girişti. Albüm Ekim 1996'da yayınlandı. Albüm ABD'de büyük bir yankı yaptı. Billboard 200 listesinde üçüncü sıraya kadar yükseldi. Albüm ilk hafta 106 bin satış elde etti. Başarıları ABD dışına da taşıp Kanada ve Avustralya'da Platin satış ödülleri aldılar. The New York Times'tan Jon Parales grup için şu ironik yorumu yaptı

Albümden No Place to Hide 1998 Grammy ödüllerinde En iyi Metal Performansı dalında aday gösterildi ancak ödül Tool grubuna gitti.

1997'de Tool grubuyla beraber turneye çıktı. Tool ile beraber Lollapalooza festivaline katıldılar.

Follow the Leader (1998–1999)[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk iki albümleriyle dikkat çekip beğeni topladıktan Korn, bir sonraki albümleri için Run DMC ile bir toplantı gerçekleştirdiler ancak grup sonradan Warner Bros.'ın müzikal alt kuruluşu olan Warner Chappell Music ile anlaştı. Bir önceki albümlerinde Adidas ile sponsorluk anlaşması yapıp A.D.I.D.A.S adında bir parça üretmişlerdi. Grubun üçüncü albümleri için de bir toplantı yapsalar da Adidas firması "Biz spor yapıyoruz, müzik değil." diyerek Korn ile anlaşmaya gitmedi. Grup Puma ile 500.000 dolarlık bir anlaşma yaptı. Bu sponsorluk antlaşmaları grubun hayranları tarafından tepki ile karşılandıktan sonra grup vokali Davis şu açıklamayı yaptı ""Bu, Adidas'ın bizim için yaptığından daha fazlası! Satılacak bir şey değildi. Saygıyla ilgiliydi."

Korn üçüncü albümlerini Ağustos 1998'de yayınladı. Albüme Ice Cube ve Limp Bizkit vokali Fred Dust konuk vokal olarak bulundu.

Albüm bir haftada 268 bin satış elde etti. Albüm Billboard 200'de 1. sıraya kadar yükselerek Korn'u ilk defa uluslararası bir platformda zirveye çıkardı. Albümden Freak on a Leash ve Got the Life büyük hit değeri yakaladı. Günümüzde grubun konserlerde sıklıkla çaldığı parçalardandır.

Albümden Freak on a Leash 2000 Grammy ödüllerinde En iyi Hard Rock Performansı ve En iyi Video klip dalında aday gösterildi. En iyi video klip dalında ödül kazanarak Korn ilk defa Grammy Ödülüne ulaştı.

Issues (1999–2001)[değiştir | kaynağı değiştir]

Korn dördüncü albümleri Issues'i Kasım 1999'da yayımladı. Grup Warner Bros.'tan ayrılıp tekrar Epic Records'un bir alt kuruluşu olan Immortal Records ile anlaştı. Albüm ilk hafta 573 bin kopya sattı. Billboard 200'de Dr. Dre ve Celine Dion'u geride bırakarak 1. sıraya yükseldi. Albümden Falling away from Me parçası büyük hit değeri yakaladı. Günümüzde grubun hit parçaları arasındadır.

Untouchables (2002–2003)[değiştir | kaynağı değiştir]

Korn Haziran 2002'de beşinci stüdyo albümleri Untouchables'i Immortal Records ile yayınladı. Albüm ilk haftada 434 bin satış elde ederek Billboard 200'de ikinci sıraya kadar çıktı. Albüm 3 ay erkenden korsan piyasaya sızmıştı, grup "Albümün aslında daha fazla satabileceği ancak korsanlar yüzünden az satıldığını açıkladı. Albümden Here to Stay büyük hit değeri yakaladı. Şarkı 2003 yılında Grammy ödüllerinde En iyi Metal Performansı dalında aday gösterildi ve gruba ikinci Grammy ödülünü kazandırdı.

Take a Look in the Mirror ve Brian Welch'ın gruptan ayrılması (2003–2005)[değiştir | kaynağı değiştir]

Grubun altıncı stüdyo albümleri Take a Look in the Mirror da bir önceki albümleri gibi internete sızınca albüm albümü resmi tarihinden 4 gün önce 21 Kasım 2003'te yayınlamak zorunda kaldılar. Bu hamle Billboard 200'de bir önceki albümlerine nazaran zayıf bir statü elde. Billboard 200'de 19. sıraya kadar yükselebildi. 1 haftada 179 bin satış elde etti.

Albüm grubun prodüktörleri kendileri yaptıkları ilk albüm oldu. Bir önceki albümlerine göre farklı bir tarzdaydı. Albümden Right Now, Did My Time ve Y'All Want a Single parçaları büyük hit değeri yakaladı. Did My Time parçaları 2004 Grammy Ödüllerinde En İyi Metal Performansı dalında aday gösterilse de ödül Metallica'ya gitti.

Grup 2004 yılında hit parçalarından oluşan Greatest Hits derleme albümü yayınladı. Albüm eski parçaların toplaması olsa da bir haftada 129 bin satarak Billboard 200'de 4. sıraya kadar yükseldi.

2005'in başında grubun kurucu gitaristi Brian Welch 10 bin kişinin katıldığı bir kilise ayininde uyuşturucu yüzünden gruptan ayrıldığını açıkladı. Gruptan ayrıldıktan sonra Welch 2 otobiyografik kitap, 1 solo albüm yayınladı.See You on the Other Side ve Baterist David Silveria gruptan ayrıldı.(2005–2007)

Üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktif
Eski
Turne

Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "How Korn finally found inner peace". Kerrang!. 24 Kasım 2021. 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2022.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)