Roger Taylor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Roger Taylor
Genel bilgiler
Doğum adı Roger Meddows-Taylor
Doğum 26 Temmuz 1949 (1949-07-26) (73 yaşında)
King's Lynn, Norfolk, İngiltere
Tarzlar Hard rock, heavy metal, glam rock, pop rock, progresif rock
Meslekler Müzisyen, Şarkıcı, Söz yazarı, Prodüktör
Çalgılar Bateri, gitar, bas gitar, klavye, vokal
Etkin yıllar 1968-günümüz
İlişkili hareketler Queen, Queen + Paul Rodgers, The Cross, Smile

Roger Meddows Taylor (d. 26 Temmuz 1949, İngiltere), İngiliz baterist, solist ve söz yazarıdır. Kurucularından biri olduğu ünlü rock grubu Queen'in bateristliğini yapmıştır. Müzikal çalışmalarına solo albümleri ile devam etmektedir.[1]

Yaşamı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Norfolk, İngiltere'de dünyaya gelen Roger Taylor, müzik hayatına 8 yaşında ukulele çalarak başlamış, gitarla devam etmiş ve en son olarak bateride karar kılmıştır. Müziği çok sevse de profesyonel hayatına dişçi olarak devam etmek istemiş, bu nedenle 1967 yılında Londra'ya taşınarak London Hospital Medical School'a kaydolmuştur. Ancak kısa süre buradan ayrılıp London Polytechnic'te biyoloji öğrenimine başlamıştır.

Queen albümlerine en baştan beri katkıda bulunmuştur. Her albümde en az bir bestesi yer almış ve bu bestelerde vokal de yapmıştır. Baterinin yanı sıra gitar, bass gitar ve keyboard da çalmaktadır.

1968 yılında Brian May ve Tim Staffell ile birlikte "Smile" grubunu kurmuş fakat Staffell'in gruptan ayrılmasından sonra Freddie Mercury ve John Deacon'la Queen'i kurmuşlardır.[2] 1991 yılında Freddie Mercury'in hayatını kaybetmesi nedeniyle John Deacon ile 1997 yılında çalışmalarını bitirmişlerdir.

1987-1993 tarihleri arasında üç albüm yayınladığı yan projesi The Cross grubu ile albümler yapmıştır. Queen kariyeri sırasında başladığı solo albümlerine de devam etmektedir. Şu ana kadar altı albüm yapan Taylor, son olarak 2021 yılında Outsider isimli albümünü ve 2022 yılında da bu albümün konser kaydı olan, The Outsider Tour - Live albümünü yayınlamıştır.

Diskografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Queen ile yayınladığı albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız: Queen diskografisi

Queen albümlerinde bulunan şarkıları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1973 – Modern Times Rock ‘N’ Roll (Queen)
  • 1974 – The Loser In The End (Queen II)
  • 1974 – Tenement Funster (Sheer Heart Attack)
  • 1975 – I’m In Love With My Car (A Night At The Opera)
  • 1976 – Drowse (A Day At The Races)
  • 1977 – Sheer Heart Attack (News Of The World)
  • 1977 – Fight From The Inside (News Of The World)
  • 1978 – Fun It (Jazz)
  • 1978 – More Of That Jazz (Jazz)
  • 1980 – Rock It (Prime Jive) (The Game)
  • 1980 – Coming Soon (The Game)
  • 1980 - A Human Body (The Game)
  • 1980 – In The Space Capsule (Flash Gordon)
  • 1980 – In The Death Cell (Flash Gordon)
  • 1980 – Escape From The Swamp (Flash Gordon)
  • 1980 – Marriage Of Dale and Ming (Flash Gordon)
  • 1982 – Action This Day (Hot Space)
  • 1982 – Calling All Girls (Hot Space)
  • 1984 – Radio Ga Ga (The Works)
  • 1984 – Machines (Or ‘Back To Humans’) (The Works)
  • 1984 – Thank God It’s Christmas (The Works)
  • 1986 – A Kind Of Magic (A Kind Of Magic)
  • 1986 – Don’t Lose Your Head (A Kind Of Magic)
  • 1986 – A Kind Of ‘A Kind Of Magic’ (A Kind Of Magic)
  • 1986 – A Dozen Red Roses From My Darling (A Kind Of Magic)
  • 1989 – The Invisible Man (The Miracle)
  • 1989 – Breakthru (The Miracle)
  • 1989 – Hijack My Heart (The Miracle)
  • 1989 – The Invisible Man (12” Version) (The Miracle)
  • 1991 – Innuendo (Innuendo)
  • 1991 – Ride The Wild Wind (Innuendo)
  • 1991 – These Are The Days Of Our Lives (Innuendo)
  • 1995 – Let Me Live (Made In Heaven)
  • 1995 – Heaven For Everyone (Made In Heaven)
  • 2008 – Cosmos Rockin’ (The Cosmos Rocks)
  • 2008 – C-lebrity (The Cosmos Rocks)
  • 2008 – Say It’s Not True (The Cosmos Rocks)
  • 2008 – Surfs Up…School’s Out! (The Cosmos Rocks)

Roger Taylor’ın Solo Diskografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1981 – Fun in Space
  • 1984 – Strange Frontier
  • 1994 – Happiness
  • 1998 – Electric Fire
  • 2013 - Fun on Earth
  • 2021 - Outsider

Roger Taylor’ın Solo Single’ları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1977 – I Wanna Testify (B tarafı: Turn On The TV)
  • 1981 – Future Management
  • 1981 – My Country
  • 1981 – Let’s Get Crazy
  • 1984 – Man On Fire
  • 1984 – Strange Frontier
  • 1984 – Beautiful Dreams
  • 1994 – Nazis 1994
  • 1994 – Foreign Sand
  • 1994 – Happiness
  • 1998 – Pressure On
  • 1999 – Surrender

Roger Taylor’ın Videografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1998 – Live At The Cyberbarn

The Cross ile yayınladığı albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1988 – Shove It
  • 1990 – Mad, Bad And Dangerous To Know
  • 1991 – Blue Rock

The Cross ile yayınladığı Single’lar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1987 – Cowboys And Indians
  • 1988 – Shove It
  • 1988 – Heaven For Everyone
  • 1988 – Manipulator
  • 1990 – Power To Love
  • 1990 – Liar
  • 1990 – Final Destination
  • 1990 – New Dark Ages
  • 1991 – Life Changes

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Roger Taylor". Discogs (İngilizce). 25 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2023. 
  2. ^ "Allah, Allah… May ve Taylor "Bohemian Rhapsody"i Nasıl Beğenmiş Acaba? – Özgür Keşaplı Didrickson". Azizm Sanat Örgütü. 11 Kasım 2018. 23 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2023.