Steven Tyler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Steven Tyler
Genel bilgiler
Doğum adıSteven Victor Tallarico
Doğum26 Mart 1948 (75 yaşında)
Yonkers, New York, ABD Amerika Birleşik Devletleri
TarzlarHard rock, blues rock, heavy metal
MesleklerŞarkıcı, besteci, söz yazarı müzisyen, multi-enstrümantalist, aktör
ÇalgılarVokal, armonika, piyano, perküsyon, marakas, bateri, gitar, bas gitar, mandolin, keman, flüt, mellotron, vurmalı santur, akordeon, saksofon, trampet
Etkin yıllar1964-günümüz
İlişkili hareketlerAerosmith, Chain Reaction, The Strangeurs
Resmî sitehttp://www.steventyler.com/

Steven Tyler, (d. Stephen Victor Tallarico, 26 Mart 1948, New York, ABD), ünlü Amerikalı şarkıcı, bestekâr, söz yazarı ve multi-enstrümantalist. Boston kökenli hard rock grubu Aerosmith'in frontman'i ve vokalisti olmasıyla bilinen Tyler, grupta aynı zamanda armonika, piyano ve perküsyonla ilgilenmektedir. Ünlü aktris Liv Tyler'ın babasıdır. Şarkıcı "Çığlık Şeytanı" (Demon of Screamin) lakabıyla da tanınmaktadır[1] ve aynı derecede sahne akrobasisiyle ünlüdür. Yüksek enerjisiyle geçen performansları sırasında renkli ve parlak kıyafetler giyinir ve kendine özgü bir şekilde mikrofon standına asılı eşarplarıyla bilinir. Tyler, 1970'lerde, hard rock için kilometre taşı olan Toys in the Attic ve Rocksu albümlerini yayınlayan Aerosmith'in frontman'i olarak ön plana çıktı. 70'lerin sonunda ve 80'lerin başında, alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yakalandı ve grubun popülaritesi azaldı.

1986'da uyuşturucu rehabilitasyonunu tamamladı ve akabinde 20 yıl boyunca bağımlılıktan korundu, ancak 2000'lerin sonuna doğru 2009'da tedavi olduğu bir reçeteli ağrı kesici bağımlılığına yakalandı.[2] Aerosmith, 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında Permanent Vacation, Pump ve Get a Grip albümleriyle olağanüstü bir şekilde geri döndü, Steven Tyler'ın popülaritesi yaygınlaştı ve büyük bir rock ikonu haline geldi. Sonuç olarak, tek başına da çalışmalar da yaptı; diğer sanatçıların müziğinde de konuk sanatçı olarak, filmlerde ve TV programlarında (American Idol jüriliği dahil) yer aldı. Bunun yanında, 41 yıldan fazla yer aldığı Aerosmith'le stüdyo çalışmalarına ve performanslarına devam etti. Rolling Stone dergisinin hazırladığı "Tüm Zamanların En İyi 100 Şarkıcısı" listesinde yer almıştır.[3] Hit Parader'in "Tüm Zamanların En İyi 100 Metal Vokalisti" listesinde ise 3. sırada yer almıştır.[4] Aynı zamanda 2001'de Aerosmith'le birlikte "Rock and Roll Hall of Fame" sanatçılarından seçilmiştir ve 2003'te de AC/DC Hall of Fame'e seçildiğinde sunuculuk yapmıştır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Victor-Susan Tallarico çiftinin ikinci çocuğu olarak 26 Mart 1948'de Yonkers, New York, ABD'de dünyaya gelmiştir.Lynda adında bir kız kardeşe sahiptir. Babası müzisyen olup, Vic Tallarico orkestrasını yönetmiş, ayrıca Bronx'taki Cardinal Spellman High School'da uzun yıllar müzik eğitmenliği yapmıştır. Anne ve babası Tyler Zoo'da yönetici olarak görev yapmaktadır. Şarkı söylemeye ilk kez bir Presbiteryen Kilisesi korosunda altı yaşındayken başlamıştır. İlk ciddi grubunu on beş yaşındayken kurmuştur. İlk olarak "The Strangeurs" adını taşıyan grup, daha sonra "Chain Reaction", "The Chain" ve "William Proud" adlarını almıştır. Steven Tyler, 1970'lerde ve 1980'lerin başlarına kadar uyuşturu ve alkol sorunlarıyla uğraşmıştır. 1986 yılındaysa girdiği uyuşturucu rehabilitasyonunu tamamlamıştır ve 1987 yılında piyasaya sürülen Permanent Vacation ile de bunu kanıtlamıştır. Aerosmith konserlerinde en hareketli grup üyesidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2011. 
  2. ^ Kate the Stanhope. "Steven Tyler Checks Into Rehab for Painkiller Addiction". TVGuide.com. 9 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2011. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2009. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]