Stevie Wonder

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Stevie Wonder
Stevie Wonder, 1973 yılında performans sergilerken.
Genel bilgiler
Doğum adıStevland Hardaway Judkins
Doğum13 Mayıs 1950 (73 yaşında)
Saginaw, Michigan, ABD
Başladığı yerDetroit, Michigan, ABD
TarzlarR&B, soul, funk, motown, pop
MesleklerŞarkıcı, söz yazarı, prodüktör, aktivist
ÇalgılarVokal,piyano,mızıka,gitar
Etkin yıllar1963-günümüz
Müzik şirketiMotown
Resmî sitehttp://www.steviewonder.net/

Stevie Wonder (Stevland Hardaway Judkins), (d. 13 Mayıs 1950, Saginaw, Michigan), Amerikalı şarkıcı, söz yazarı, müzisyen ve aktivist.

ABD'nin Michigan eyaletinin Saginaw kentinde dünyaya geldi. 22 Grammy ödülü sahibidir (bu yaşayan bir sanatçı için rekordur), aynı zamanda bir hayat boyu başarı ödülü ve En İyi Film Müziği Oscar'ını kazanmıştır.[1] Bob Marley’den etkilenen sanatçı, tüm müzik yaşamı boyunca ağırlık kazanan dans ve aşk şarkılarından sonra bu sayede nükleer silah karşıtı kampanyalara kadar uzanan bir yelpazeye müziğini genişletmeyi başardı. Wonder’in ilk protest şarkısı Bob Dylan’ın “Blowin In The Wind” şarkısının bir versiyonuydu. Tanıştığı ve birlikte şarkı söylediği Marley’e Wonder’in sunduğu ödül, “Master Blaster” şarkısı oldu. Bu şarkının da içinde yer aldığı “Hotter Than July” uzun çalarındaki “Happy Birthday” adlı şarkı Amerikan halkını etkileyen bir şarkı olacaktı. Hatta bu şarkı, Martin Luther King' in yaş gününün ulusal tatil ilan edilmesini isteyen bir kampanyayı canlandıracaktı. Wonder, 1981'de King'in yaş gününün tatil olmasını sağlayabilmek için gerçekleştirilen gösteriye ve bir sene sonraki elli bin kişinin toplandığı gösteriye de katılarak destek sundu. Wonder, elli bin kişiye şöyle seslendi: "Bitmemiş bir senfoniyle ilgili çalışmalarımızı kutlayacağımız, dayanışma için prova yapacağımız bir güne ihtiyacımız var."

Çocukluğundan beri görme engelli olan Stevie Wonder, 13 yaşından bu yana dünya çapında yüz milyonlarca albüm satmıştır. Gitar, bateri, piyano ve mızıka gibi birçok müzik aletini çalabilmektedir. Birçok eleştirmen tarafından müzik dehası olarak kabul edilmektedir. Popun Kralı Michael Jackson ile Motown günlerine dayanan özel dostlukları vardır. Jackson ile beraber We Are The World (USA For Africa) ve Just Good Friends şarkılarında düet yapmışlardır. Wonder, hala konserlerinde yakın dostu Michael Jackson anısına "The Way You Make Me Feel"i coverlamaktadır. Ayrıca Skeletons adlı şarkısı Grand Theft Auto V adlı oyunun tanıtım videosunda yer almıştır.[2]

Stevie Wonder, Barack Obama'dan Hayat Boyu Başarı Ödülünü alırken.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Oprah Talks to Stevie Wonder". 26 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  2. ^ "Stevie Wonder's "Skeletons" Is a Perfect Song for Grand Theft Auto V". kotaku.com. 3 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Stevie Wonder ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.