The Clash

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Clash
Genel bilgiler
Başladığı yerLondra, İngiltere
TarzlarPunk rock
Etkin yıllar1976-1986
ÜyelerJoe Strummer
Mick Jones
Paul Simonon
Topper Headon
Eski üyelerNick Sheppard
Keith Levene
Pete Howard
Terry Chimes
Vince White

The Clash, 1976'da kurulan ve 1986 yılında dağılan İngiliz punk rock grubu. 70'li yılların sonlarındaki orijinal punk hareketinin en başarılı ve ikon gruplarından bir tanesiydi. Efsanevi sahne şovlarıyla tanınırlardı. Punk'ı reggae, rockabilly, dans, caz, ska ve daha pek çok türle birleştirdikleri 6 stüdyo albümü kaydetmişlerdir. 1979 yılında çıkardıkları London Calling albümü Rolling Stone dergisinin 2003'te yayımladığı "tüm zamanların en iyi 500 rock albümü" listesinde 8. sırayı almıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mick Jones'un -daha sonra The Clash'in menajeri olacak olan- Bernard Rhodes ile kurdugu London S.S. adlı bir grubu vardı. Paul Simonon London S.S.'e katılınca, Mick Jones gruba yeni bir isim vermek istedi ve Simonon'a gitar çalmayı öğretmeye karar verdi. Fakat Simonon gitar çalmayı bir türlü öğrenemeyince bas gitarda karar kıldılar.

Daha sonra gruba Keith Levene ve Terry Chimes dahil olsa da; adapte olamadıkları gerekcesiyle gruptan ayrıldılar. O siralarda The 101ers adlı başka bir gruba üye olan Joe Strummer ise 31 Mayıs 1976'da Mick Jones ve ekibine katıldı.

Sesleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk iki albümleri (The Clash ve Give'em Enough Rope) punk rock tarzındadır. Üçüncü albüm London Calling daha çok reggae özellikleri taşır. Sandinista! pek cok tarzı barındırırken, Combat Rock ise pop rock özellikleri bulundurmaktadır. Son olarak, Cut the Crap disko unsurları taşır.

Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

The Clash örneğini, 1977'de Rock 'n' Roll'un temel niteliklerinden biri olan isyanı yeniden keşfeden yüzlerce grup izleyecekti. Artık her biri, kısıtlı olanaklar ve sınırlı bir müzik bilgisiyle bir yerlerde sahne alabilirdi. Uyandırdıkları etki İngiltere ve ABD'yi aşmış ve başta Latin dünyası olmak üzere dünyanın birçok yerinde kendini hissettirmiştir.[1]

Londra'daki Roxy Club'da 60'lı yıllara referansta bulunan gruplara geçit yapıyordu; Jam, Buzzcocks, Damned.

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Clash, Rastider.com.