Fransa bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fransa bayrağı
Fransa bayrağı
Diğer versiyonları
Renk değerlerinin farklı olduğu Fransa bayrağı versiyonu
Renk değerlerinin farklı olduğu Fransa bayrağı versiyonu
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Fransa
Kabul tarihi1800
Oran2:3
TasarlayanGilbert du Motier de La Fayette, Jacques-Louis David

Fransa bayrağı (Fransızca: drapeau français veya tricolore) , Fransa Cumhuriyeti devleti tarafından kullanılmış ve hâlen kullanılmakta olan ulusal bayraktır.

Soldan sağa doğru sıralanmış farklı renkte üç dikey banttan oluşmuş bir üçrenkli bayraktır. Bu renkler soldan sağa sırasıyla mavi (koyu mavi veya lacivert), beyaz ve kırmızıdır. Bayrağın kökeni Fransız Devrimi'ne kadar dayanmaktadır. Dönemin Hollanda bayrağından etkilenerek tasarlanmıştır.[1][2] Fransız Devrimi ve onun dünyaya yaydığı eşitlik, özgürlük, milliyetçilik ve demokrasi gibi fikirler nedeniyle birçok başka ülkenin de bayraklarının oluşturulmasında etkili olmuştur.

Sembolizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Senato

Bayrakta kullanılmış olan üç renk birçok farklı anlama göre yorumlanmıştır. Bunlardan en önde geleni Fransız Devrimi'nin resmî sloganı olan Eşitlik, Kardeşlik, Hürriyet sözünün bayrakta temsil edildiği görüşüdür.

Mavi[değiştir | kaynağı değiştir]

Devrimin Hürriyet sloganını temsil eder. Bunun yanı sıra adalet, bireycilik ve liberalizm (serbest teşebbüs) de bağdaştırıldığı anlamlar arasındadır. Bazı tarihçiler arasında Aristokrasi'yi temsil ettiği görüşü hâkimdir. Fransa bayrağındaki üç renkten biri olan mavi, bayrağın ortaya çıktığı Fransız Devrimi sırasında saltanat süren Bourbon Hanedanının rengidir.

Beyaz[değiştir | kaynağı değiştir]

Devrimin Eşitlik sloganını temsil eder. Bunun yanı sıra barış, ılımlılık ve halkçılık da bağdaştırıldığı anlamlar arasındadır. Bazı tarihçiler arasında krallık dönemi Fransa bayrağını temsil ettiği görüşü hakimdir.

Kırmızı[değiştir | kaynağı değiştir]

Devrimin Kardeşlik sloganını temsil eder. Bunun yanı sıra milliyetçilik, cesaret, kan ve kolektif bilinç de bağdaştırıldığı anlamlar arasındadır. Kırmızı Paris kentini simgeler.

Farklı Yorumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mavi-kırmızı Paris'in kullandığı kendi renkleridir. Beyaz ise kralın rengidir. Rivayet odur ki, beyazı mavi ile kırmızının ortasına alarak verilen mesaj: Paris Soyluları olarak kralımızı koruyoruzdur. Özgürlük, kardeşlik, eşitlik mesajı ile zıt olan bu rivayet oldukça ironiktir.[3]

Tarihi bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa tarihi boyunca pek çok farklı bayrağa sahip olmuş ve kullanmıştır. Bunların cumhuriyet dönemindeki büyük bir kısmını şu an kullanımda olan bayrağın farklı versiyonları oluşturur. Krallık dönemindeyse zambak ve beyaz renk önemli bir simge olmuştur.

Fransa Krallığı dönemi bayrakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyetin ilanı sonrası bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Koloni bayrakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Flag, nation and symbolism in Europe and America. Thomas Hylland Eriksen, Richard Jenkins. Londra: Routledge. 2007. ISBN 978-0-203-93496-8. OCLC 182759362. 
  2. ^ "Flags That Look Alike | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 30 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2023. 
  3. ^ Sunay Akın
  4. ^ The Governor General of Canada (12 Kasım 2020). "Royal Banner of France – Heritage Emblem". Confirmation of the blazon of a Flag. February 15, 2008 Vol. V, p. 202. The Office of the Secretary to the Governor General. 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023.