Yüz ölçümüne göre Avrupa ülkeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Avrupa kıtasında toplam 51 adet egemen ülke bulunmaktadır ve bu ülkelerden 47'si Avrupa Konseyi'ne, 27 tanesi ise Avrupa Birliği'ne üye olmuştur. Yıldızla (*) işaretlenmiş olan kıtalararası ülkelerin sadece Avrupa kıtasında bulunan yüzölçümleri hesaba katılmıştır. Bu liste sadece kıtada egemen devletlerden ele alır. Avrupa'nın toplam yüz ölçümü yaklaşık on milyon kilometrekaredir.[1]


Circle frame.svg

En büyük yüzölçümlü 12 ülke.[kaynak belirtilmeli]

  Rusya (%39.0)
  Ukrayna (%5.9)
  Fransa (%5.4)
  İspanya (%4.9)
  İsveç (%4.4)
  Norveç (%3.8)
  Almanya (%3.5)
  Finlandiya (%3.3)
  Polonya (%3.1)
  İtalya (%3.0)
  Birleşik Krallık (%2.4)
  Romanya (%2.3)
  Diğer (%19)
Sıra Ülke Avrupa'daki yüz ölçümü (km2) Toplam yüz ölçümü
1  Rusya* 3,972,400 17,098,242 km2[2]
2  Ukrayna 603,628[3]
3  Fransa* 551,695 643,801 km2
4  İspanya* 498,511 505,990 km2[4]
5  İsveç 450,295
6  Norveç 385,178[5]
7  Almanya 357,386[6]
8  Finlandiya 338,145
9  Polonya 312,685
10  İtalya 301,338
11  Birleşik Krallık* 242,495 260,665 km2
12  Romanya 238,397
13  Belarus 207,600
14  Kazakistan* 180,000 (est.)[kaynak belirtilmeli] 2,724,902 km2
15  Yunanistan 131,940
16  Bulgaristan 110,994
17  İzlanda 102,775
18  Macaristan 93,030
19  Portekiz 91,568
20  Avusturya 83,858
21  Çek Cumhuriyeti 78,866
22  Sırbistan 77,453 88,361 km2
23  İrlanda 70,273
24  Litvanya 65,300
25  Letonya 64,589[7]
26  Hırvatistan 56,594
27  Bosna Hersek 51,129
28  Slovakya 49,036
29  Estonya 45,339
30  Danimarka* 44,493
31  İsviçre 41,290
32  Hollanda* 41,198
33  Moldova 33,846
34  Belçika 30,510
35  Ermenistan* 29,843
36  Arnavutluk 28,748
37  Kuzey Makedonya 25,713
38  Türkiye* 23,764 783,562 km2
39  Slovenya 20,273
40  Karadağ 13,812
41  Kosova 10,908
42  Azerbaycan* 6,960 86,600 km2
43  Lüksemburg 2,586
44  Gürcistan* 2,428 69,700 km2
45  Andorra 468
46  Malta 316
47  Lihtenştayn 160
48  San Marino 61
49  Monako 2.02
50  Vatikan 0.44

Tanım ve tartışmalı ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa ve Asya kıtaları birbiriyle bitişik kıtalar olduğu için kıtanın sınırları kesin olarak tanımlanmamıştır. Genel olarak Avrupa ve Asya kıtalarını İstanbul Boğazı, Rusya'daki Ural Dağları gibi coğrafi koşullar ayırır. Kısmi olarak tarihi, politik ve kültürel sebeplerden dolayı ülke sınıflandırması çeşitlilik gösterebilir.[8]

Tartışmalı ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Azerbaycan Azerbaycan ve Gürcistan Gürcistan - Kumo-Manych depresyonu boyunca Avrupa ile Asya arasındaki sınırın çizilmesi ve Avrupa ile Asya kıtaları arasındaki sınırın Kafkasya boyunca çizilmesi durumunda 86600 km²'lik toplam yüz ölçümünün %15'i ile Azerbaycan ve 69700 km²'lik toplam yüz ölçümününün %5'i ile Gürcistan, Avrupa kıtasında kabul edilir.
  • Ermenistan Ermenistan - Avrupa sınırının Küçük Kafkas Sıradağları, Kura ve Aras nehirleri boyunca ve aynı zamanda Sovyetler Birliği'nin eski sınırı boyunca çizilmesi durumunda Ermenistan'ın bir kısmı Avrupa'da kabul edilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Map and Details of all 7 Continents". WorldAtlas. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2019. 
  2. ^ "The World Factbook - Central Asia - Russia". CIA World Factbook. Central Intelligence Agency. 14 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Ukraine". United Nations in Ukraine. Erişim tarihi: 14 Şubat 2020. 
  4. ^ "Entorno físico y medio ambiente" (PDF). Instituto Nacional de Estadística. s. 10. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2019. 
  5. ^ "Updated land cover figures". ssb.no (İngilizce). Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 
  6. ^ "Fläche und Bevölkerung". www.statistikportal.de (Almanca). 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2020. 
  7. ^ "Latvia country profile". www.bbc.com. 29 Mart 2019. Erişim tarihi: 28 Ekim 2019. 
  8. ^ "Страны Европы по площади". Vikipedi Rusça. 29 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2020.