Avrupa'daki büyük şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu liste, Avrupa kıtasındaki şehirlerin nüfus listesidir. Listede, hem şehrin sınırları içindeki hem de merkez metropoldeki sayılar verilmiştir. Listede Avrupa Birliği üyesi olmayan şehirler de yer almıştır. Listede yer alan bilgiler kesin doğru bir istatistik ifade etmez. Bazı bilgiler güncel değildir.

Sıra Şehir Ülke Şehir Nüfusu Merkez şehir Nüfusu
1 Istanbul Türkiye Türkiye 15,460,000 13,473,468 (2008)
2 Moskova Rusya Rusya 18,137,776 6,285,937 (2006)
3 Paris Fransa Fransa 12,535,134 2,181,381 (2015)
4 Londra Birleşik Krallık Birleşik Krallık 12,294,190 7,517,700 (2005)
5 Ankara TürkiyeTürkiye 6,620,133
6 Madrid İspanyaİspanya 6,097,994 3,128,600 (2006)
7 Barselona İspanyaİspanya 4,853,308 1,605,602 (2006)
8 St. Petersburg Rusya Rusya 4,830,552 4,580,620 (2006)
9 İzmir Türkiye Türkiye 4,468,000 3,375,000 (2010)
10 Milano İtalyaİtalya 4,311,422 1,311,471 (2021) [1]
11 Manchester/Liverpool Birleşik Krallık Birleşik Krallık 4,209,132 Liverpool (460,500);
Manchester (442,800);
Stockport (281,600);
Oldham (217,393);
Salford (216,103);
Rochdale (206,400);
Trafford (213,200)
12 Berlin Almanya Almanya 4,025,873 3,395,189 (2005)
13 Napoli İtalyaİtalya 3,832,622 960,082 (2021) [1]
14 Atina Yunanistan Yunanistan 3,799,134 745,514 (2001)
15 Roma İtalyaİtalya 3,776,313 2,748,809 (2021) [1]
16 Hamburg Eyaleti Almanya Almanya 3,279,604 1,743,627 (2006)
17 Batı Midlands Birleşik Krallık Birleşik Krallık 3,250,155 Birmingham (994,900);
Coventry (306,900);
Wolverhampton (251,462)
18 Bursa Türkiye Türkiye 3,210,000 2,287,981
19 Frankfurt Almanya Almanya 3,123,410 651,889 (2005)
20 Kiev Ukrayna Ukrayna 3,000,388 2,660,401 (2005)
21 Lizbon Portekiz Portekiz 2,618,411 564,657 (2001)
22 Budapeşte Macaristan Macaristan 2,571,504 1,697,343 (2005)
23 Antalya Türkiye Türkiye 2,566,339 [ 1.315,996 ](2006)
24 Adana Türkiye Türkiye 2,480,475 1,605,000 (2011)
25 Kopenhag-Malmö Danimarka Danimarka/İsveç İsveç 2,379,237 Kopenhag 503,699 (2007);
Malmö 279,915 (2007)
26 Stuttgart Eyaleti Almanya Almanya 2,344,365 Stuttgart 592,569 (2005)
27 Münih Almanya Almanya 2,324,646 1,259,677 (2005)
28 Brabantse Stedenrij HollandaHollanda 2,300,000[kaynak belirtilmeli] Eindhoven (210,860);
Tilburg (200,975 );
Breda (170.451);
's-Hertogenbosch (100,850 )
29 Varşova Polonya Polonya 2,250,836 1,700,536 (2006)
30 Bükreş Romanya Romanya 2,209,108 1,921,751 (2002)
31Diyarbakır Türkiye Türkiye 1.783.431 381.144 (1990)
32 Şanlıurfa Türkiye Türkiye 2.115.256 1,375,000 (2011)
33 Brüksel Belçika Belçika 2,129,024 144,784 (2006)
34 Alma (Aachen, Liège, Maastricht) HollandaHollanda

BelçikaBelçika
AlmanyaAlmanya

2,128,092 Aachen (258,208);
Liège (187,086);
Maastricht (120,175)
35 Viyana Avusturya Avusturya 2,081,714 1,651,365 (2006)
36 Lille-Kortrijk Fransa Fransa/ Belçika Belçika 1,882,688 Lille (225,100)
37 Kocaeli Türkiye Türkiye 2,002,923 1,283,553 (2006)
38 Mersin Türkiye Türkiye 1,868,757 955.106 (2014)
39 Lyon Fransa Fransa 1,773,319 466,400 (2005)
40 Belgrad Sırbistan Sırbistan 1,764,650 1,120,092 (2002)
41 Valensiya İspanyaİspanya 1,759,485 805,304 (2006)
42 Minsk Belarus Belarus 1,753,245 1,765,800 (2005)
43 Greater Glasgow Birleşik Krallık Birleşik Krallık 1,750,000 632,000
44 Torino İtalyaİtalya 1,699,308 908,960 (2021) [1]
45 Donetsk Ukrayna Ukrayna 1,640,854 999,975 (2005)
46 Hatay Türkiye Türkiye 1.611.910 538,174
47 Harkov Ukrayna Ukrayna 1,606,448 1,464,740 (2005)
48 Marsilya Fransa Fransa 1,604,505 820,900 (2005)
49 Porto Portekiz Portekiz 1,581,694 (2006) 227,790
50 Batı Yorkshire Birleşik Krallık Birleşik Krallık 1,580,032 Leeds (448,000);
Bradford (477,770);
Wakefield (320,600)
51 Samsun Türkiye Türkiye 1,488,009 (605.319)
52 Douai-Lens-Bethune-Valenciennes Fransa Fransa 1,476,159 Douai (43,200);
Valenciennes (41,278)
53 Bielefeld Almanya Almanya 1,448,403 326,925 (2005)
54 Samara Oblastı Rusya Rusya 1,441,868 Samara 1,143,346 (2006)
55 Volgograd Rusya Rusya 1,441,160 991,643 (2006)
56 Prag Çek Cumhuriyeti 1,417,844 1,181,610 (2006)
57 Dnipro Ukrayna Ukrayna 1,414,772 1,056,497 (2005)
58 Halle-Leipzig Almanya Almanya 1,395,721 Halle (237,198);
Leipzig (502,651)
59 Rostov-na-Donu Rusya Rusya 1,354,851 Rostov 1,054,865 (2006)
60 Sevilla İspanyaİspanya 1,293,275 704,414 (2006)
61 Güney Yorkshire Birleşik Krallık Birleşik Krallık 1,253,179 Sheffield (446,300);
Doncaster (289,600);
Rotherham (253,200)
62 Helsinki FinlandiyaFinlandiya 1,248,122 560,905 (2005)
63 Oudegrecht Hollanda Hollanda 1,226,378
64 Sofya BulgaristanBulgaristan 1,217,465 1,138,950 (2004)
65 Tyne ve Wear Birleşik Krallık Birleşik Krallık 1,194,652 Sunderland (280,807);
Newcastle (276,400)
66 Nürnberg Almanya Almanya 1,182,563 499,237 (2005)
67 Bremen Almanya Almanya 1,180,530 546,852 (2005)
68 Chemnitz-Zwickau Almanya Almanya 1,167,946 Chemnitz (246,587);
Zwickau (97,382)
69 Bilbao İspanyaİspanya 1,132,343 354,145 (2006)
70 Odessa Ukrayna Ukrayna 1,130,921 1,007,131 (2005)
71 Tekirdağ Türkiye Türkiye 1,055,828 461,496 (2006)
72 Hannover Almanya Almanya 1,108,897 515,729 (2005)
73 Toulouse Fransa Fransa 1,107,995 435,000 (2005)
74 Kazan Rusya Rusya 1,105,083 1,112,673 (2006)
75 Saarbrucken-Forbach Almanya Almanya
FransaFransa
Forbach (1,104,869) Saarbrücken (178,914)
76 Sakarya Türkiye Türkiye 1,020,639 850,086 (2006)
77 Tricity Polonya Polonya 1,098,379 754,960 (2006)
78 Zagreb HırvatistanHırvatistan 1,088,841 (2001) 783,500 (2005 est.
79 Dresden Almanya Almanya 1,076,433 495,181 (2005)
80 Dublin Eyaleti İrlandaİrlanda 1,036,724 Dublin 506,211 (2006)
81 Ufa Rusya Rusya 1,027,645 1,029,616 (2006)
82 Zürih İsviçre İsviçre 1,024,089 347,517 (2006)
83 Denizli Türkiye Türkiye 1,024,113
84 Palermo İtalyaİtalya 1,004,613 656,358 (2021)[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]