Vikiproje:Farmakoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikiproje:İLAÇ sayfasından yönlendirildi)


Farmakoloji Projesi
Farmakoloji Projesi Tartışma Sayfası Katılımcılar
Görev Listesi Şablonlar Kategoriler
Farmakoloji Projesi nedir?

Farmakoloji Projesi, farmakoloji ile ilgili maddelerin kolektif bir şekilde düzenlenmesini, geliştirilmesini ve konu ile ilgili yeni maddeler açmayı amaçlayan bir Vikiprojedir. Proje, Vikipedi'de farmakolojiye ait tüm konulardaki eksiklerin planlı bir şekilde giderilmesini, Vikipedi'yi farmakoloji hakkındaki en yetkin kaynak haline getirmeyi hedefler.
Eğer siz de projeye katkıda bulunmak istiyorsanız farmakoloji ile ilgili maddeler oluşturabilir veya var olan maddeleri geliştirebilirsiniz. Bununla birlikte katılımcılar listesine isminizi ekleyebilirsiniz.

Unutmayın: Eğer bir farmakoloji maddesi başlatırsanız ya da daha önce başlatılmış bir maddeye katkıda bulunursanız, lütfen {{VikiProje}} şablonunu uygun parametreler ile birlikte maddenin tartışma sayfasına yapıştırın. Böylece bu madde Kategori:Vikiproje Farmakoloji sayfaları altında otomatik olarak listelenecektir. Projeye dahil olan tüm maddeleri bu kategoride görebilirsiniz.

Hedefler
Bu Vikiprojenin ana hedefleri şunlardır:
  • Farmakoloji ile ilgili maddeleri geliştirmek ve korumak: yazıları kontrol etmek, bilgileri genişletmek ve güncelliğini sağlamak, güvenilir alıntılar ve referanslar sağlamak, tarafsız bakış açısını korumak, daha fazla maddeyi seçkin madde veya kaliteli madde statüsüne getirmek;
  • Vikipedi'nin farmakoloji ile ilgili konulardaki kapsamını genişletmek: maddelerin eksiksizliğini kontrol etmek, yeni maddeler açmak, ihmal edilen konulardaki girdileri genişletmek;
  • Madde organizasyonunda tutarlılığı korumak: maddeler arasında benzer bir yapı, kapsam ve sunum sağlamak, kategorileri ve bağlantıları korumak;
  • Başkalarının madde üretiminde kullanabileceği araçlar ve kaynaklar geliştirmek: şablonlar, kategoriler, bilgi kutuları, diyagramlar, temel haritalar, faydalı ve yaygın olarak kullanılan kaynaklar;
  • İşbirliklerinin koordine edilmesi: önceliklerin belirlenmesi ve mükerrer çabaların önlenmesi için editörler arasında işbirliği yapılması, ihtilaflı konularda fikir birliği sağlanması.
Yöntem
  • Projenin konu kapsamında giren herhangi bir maddeyi geliştirmekle işe başlayabilirsiniz. Bunun için Farmakoloji kategorisi yararlı olabilir.
  • Konu ile ilgili Türkçe Vikipedi'de yer almayan maddeleri açabilirsiniz.
  • Farmakoloji ilgili taslak maddeleri geliştirerek maddelerin daha kaliteli hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • Maddelerde kaynak göstermeyi unutmayın. Doğrulanabilirlik, Vikipedi maddeleri açısından çok önemli olduğundan, kaynak eklemek için bilgileri alıntı yaptığınız cümlelerin sonuna kaynak gösterme şablonları ekleyin. Ya da basitçe kaynağınızı <ref> ve </ref> kodları arasına ekleyin.
İleri katkılar
 • Farmakoloji Projesi kapsamına giren maddeleri tespit edin ve {{Vikiproje |Proje = Farmakoloji |Sınıf = ____ |Önem = ____ }} şablonunu maddenin tartışma sayfasına ekleyin. Böylece farmakoloji projesinin alanını genişletip, ilgili konuların daha çabuk geliştirilmesini sağlayın. Maddenin sınıfını ve önemini maddeye uygun olacak biçimde ekleyebilirsiniz.
 • Farmakoloji ile ilgili kullanıcıları davet ederek projenin gelişmesine katkıda bulunun. Davet etmek için ilgili kullanıcının mesaj sayfasına {{Vikiproje Farmakoloji-Davet}} şablonunu ekleyin.
Konu alanı hakkında
Farmakoloji, ilaç veya ilaç tedavisi etkisiyle ilgilenen tıp, biyoloji ve eczacılık bilimlerinin bir dalıdır. Burada ilaç; hücre, doku, organ veya organizma üzerinde biyokimyasal veya fizyolojik bir etki gösteren herhangi bir yapay, doğal veya endojen (vücut içinden) molekül olarak tanımlanabilir (bazen farmakon kelimesi bu endojen ve eksojen biyoaktif türleri kapsayacak bir terim olarak kullanılır). Kökeni, bileşimi, farmakokinetiği, terapötik kullanımı ve toksikolojisi dahil olmak üzere ilaç bilimidir. Daha spesifik olarak, canlı bir organizma ile normal veya anormal biyokimyasal işlevi etkileyen kimyasallar arasında meydana gelen etkileşimlerin incelenmesidir. Maddeler tıbbi özelliklere sahipse farmasötik olarak kabul edilirler.Devamı...
Proje Ödülleri
Farmakoloji Yıldızı
Farmakoloji Yıldızı
{{Farmakoloji Yıldızı|mesaj - ~~~~}}
Farmakoloji ile ilgili konulara olağanüstü katkı(lar) için.
Proje sayfaları
Kısayollar: VPR:FARMA,
VPR:İLAÇ
Üye kullanıcı kutusu: {{Kullanıcı Vikiproje Farmakoloji}}
İstatistikler
Farmakoloji
sayfaları
Önem
En Çok Orta Az ??? Toplam
S
ı
n
ı
f
Seçkin Madde SM 0 0 0 0 0 0
Seçkin Liste SL 0 0 0 0 0 0
Kaliteli madde KM 0 0 0 0 0 0
B 9 22 23 4 0 58
C 11 71 71 36 0 189
Başlangıç 16 156 239 82 0 493
Taslak 38 148 256 112 0 554
Liste 0 1 16 1 0 18
A-ayrımı 0 0 0 0 0 0
Gerekli 0 1 0 0 0 1
Şablon 0 0 0 0 43 43
Dosya 0 0 0 0 1 1
Kategori 0 0 0 0 154 154
Proje 1 0 0 0 0 1
??? 1 0 3 1 1 6
Toplam 75 399 608 236 199 1517
Panolar: üst, sol, sağ.