Vikipedi:Spoiler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi maddeleri spoiler içerebilir ve spoiler uyarısı içermeyebilir. Bir spoiler, bir anlatı çalışması (kitap, film, televizyon dizisi veya video oyunu) hakkında, plan veya sürpriz sonları (ters köşe) ortaya çıkaran bir bilgi parçasıdır. İnternetteki sayfalar, okuyucuları metindeki spoiler konusunda uyarmak için bir spoiler uyarısı içerebilir, bu sayede okuyucular ilgili kısmı okuyup okumayacaklarını seçebilirler. Vikipedi daha önce bazı maddelerde bu tür uyarılara yer vermiştir, ancak içerik sorumluluğu reddi ve spoiler bulunduğunu ima eden bölüm başlıkları ("olay dizisi" veya "son") dışında bunu artık yapmamaktadır.

Spoiler vereceğini düşündüğünüz için bir maddeden bilgi silmek kabul edilemez. Bu tür endişeler, tarafsız bakış açısının (bkz.VP:TBA), ansiklopedik tonun, eksiksizliğin veya makale kalitesinin diğer herhangi bir unsurunun (bkz. giriş bölümü) önüne geçmemelidir. Öte yandan kullanıcılar spoiler eklerken ansiklopedik bir amaca hizmet edildiğinden emin olmalıdır. Kurmaca bir eserle ilgili maddeler, öncelikle onu gerçek dünya perspektifinden tanımlamalı; esere dair incelemeleri, etkisini ve önemini tartışmalıdır.

Bu yönerge, halka açık bir film için "sürpriz" oyuncu seçimi bilgileri gibi basit olay örgüsü unsurlarının ötesindeki diğer ilgili bilgiler için de geçerlidir. Bilgi kutusu materyalleri ve kategoriler gibi düzyazının ötesindeki diğer hususlar da bu kılavuz kapsamında kabul edilir; olay örgüsünü iyi karşılayan bir kategoriyi sırf kurguyu bozacağı düşünüldüğü için çıkarmak uygun değildir.

Diğer spoiler türleri[kaynağı değiştir]

Kurgu eserlerle ilgili maddelerde uygun olduğunda spoiler eklemek için aynı mantık, diğer "spoiler" türleri için de geçerlidir; örneğin; satranç veya SOS gibi oyunlar için en uygun strateji, sihirbaz illüzyonlarının işleyişi, mantık bulmacalarının çözümleri, bilmece cevapları, Reality TV programlarının sonuçları ve dünyanın belirli bölgelerinde gecikmeli olarak yayınlanan canlı radyo ve televizyon etkinliklerinin sonuçları (Eurovision Şarkı Yarışması ve Olimpiyatlar) gibi.

Ancak bunun, bu tür bilgilerin mutlaka dahil edilmesi gerektiği anlamına gelmediğini unutmayın. Vikipedi bir ders kitabı, kullanım kılavuzu veya video oyunu kılavuzu değildir; konuyla ilgili bir ansiklopedi maddesine uygun bilgiler içermelidir.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]