Vikipedi:Uzun birincil kaynakların tam metnini dahil etmeyin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi, kamu malı veya diğer birincil kaynak metinlerin yansıması değildir. Vikipedi maddelerinde yer verilen özgün metinlerden yapılan alıntılar, maddede bahsedilen konuyla alakalı (ya da biçimi açıklayıcı) ve uygun uzunlukta olmalıdır.

  • Telif hakları yoksa; kısa konuşmalar (Gettysburg Konuşması), kısa şiirler ("Ozymandias") ve kısa şarkılar (çoğu ulusal marş) gibi görece kısa metinler, genellikle maddelerine dahil edilir.
  • Görece daha uzun metinlerin, Vikipedi maddelerinde özet olarak geçilmesi, tam metnin ise Vikikaynak'a eklenmesi ya da dış bağlantı olarak verilmesi uygundur.
  • Çalışmanın telif hakları saklıysa, yapılan alıntının boyutuna dikkat edilmesi gerekir. Bu metin Vikikaynak'a eklenmemeli ve yalnızca içeriği bulundurma hakkına sahip web sitelerine dış bağlantı verilmelidir. Örneğin, bir müzik grubunun resmî sitesinde, kendilerine ait şarkılarının sözleri veya video klipleri bulunabilir ve bu bağlantılar, ilgili maddelerde yer alabilir; ancak kliplerin YouTube'taki izinsiz bir kopyasına veya şarkı sözlerindeki telif hakkını ihlal eden bir siteye bağlantı verilmemelidir.

Telif hakları saklı birincil kaynakların adil kullanımı[kaynağı değiştir]

Bir maddenin konusunu açıklamakla ilgili olduğu müddetçe, adil kullanım kapsamında, telif hakları saklı birincil kaynaklardan kısa alıntılar yapılması mümkündür. Örneğin, bir film eleştirisinden bir veya iki cümle veya şairin tarzını göstermek için modern bir şiirin bir kısmı alıntılanabilir. Bu gibi durumlarda, eserin yazarı ile yayım yerine atıfta bulunulmalıdır. Telif hakları saklı bir birincil kaynakla ilgili Vikipedi maddesi oluştururken eserden alıntı yapmadan önce lütfen Vikipedi'nin adil kullanım politikasını inceleyin.

Vikikaynak'a taşıma: Lisans ve telif hakları[kaynağı değiştir]

Bir metni Vikipedi'den Vikikaynak'a taşıyorsanız, çalışmanın telif hakkı içermediğine veya uygun şekilde lisanslanmış olduğundan emin olun. Örneğin, "Enternasyonal"in daha eski sözleri günümüzde kamu malı olsa da, Billy Bragg'a ait modern sürümünün telif hakları hâlâ saklıdır. Bu nedenle Bragg'in sürümünden yapılan alıntıların kısa, konuyla alakalı ve Bragg'a uygun şekilde atfedilmiş olmaları gerekir. Yalnızca Bragg ile ilgili uygun şekilde lisanslanmış bir birincil metnin parçası Vikikaynak'ta kullanılabilir. Vikikaynak'a dahil etme politikasına göre, Bragg'in sürümüyle ilgili metnin de kullanıcı denetimi ya da akran denetiminden geçmesi gerekir.