Vikipedi:Viki Mezarları Buluyor 2024

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Proje Hakkında

Projenin ilk etabı 20 Nisan 2024 itibarıyla sonlanmıştır. 31 Temmuz 2024'e kadar devam edecek olan ikinci etaba katılmak isteyenler 2. etap/Katılımcılar sayfasından devam edebilirler.

Lütfen 1. etaptaki katkı sayfalarında, jüri heyetinin talep ettiği değişiklikler haricinde değişiklik yapmayınız. Yeni katkılarınız için 2. etap katkı sayfası açarak yeni sayfadan devam ediniz.

Viki Mezarları Buluyor, 1. etabı 7 Ocak - 20 Nisan arasında ve ikinci etabı 21 Nisan - 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında Türkçe Vikipedi tarafından düzenlenen ikinci fotoğraf yürüyüşü (photo-walk) formatında ödüllü bir yarışma ve etkinliktir. Projedeki amaç kısaca; Vikipedi'de maddesi bulunan veya bulunmayan, ölmüş kayda değer kişilerin mezarlarının fotoğraflarını çekerek Wikimedia Commons'ta fotoğraf arşivi oluşturmak ve bu görselleri Wikimedia projelerinde kullanmak. Ayrıca projenin hedefleri arasında; ilgili görsellerin ve mezar koordinatlarının Vikiveri öğelerine eklenmesi, yanlış doğum ve ölüm bilgisi olan kişilerin bilgilerinin revize edilmesi, ölmüş kayda değer kişilerin sayfalarındaki ölümü ile ilgili kısımların geliştirilmesi ve detaylandırılması, bilgi kutusundaki ölümü ve defin bilgilerinin güncellenmesi sıralanabilir.

2022'de gerçekleştirilen ilk ayağında yüzlerce kayda değer kişinin 1290 mezar fotoğrafı çekildi ve Commons portalına yüklendi. Türkçe Vikipedi ve Wikidata'nın da aralarında bulunduğu Wikimedia projelerinde toplam 626 fotoğraf kullanıldı, 52,994 bayt boyutunda 12 madde yazıldı, 253 Commons kategorisi ve 20'den fazla Vikiveri öğesi oluşturuldu.

Belirtilen tarihlerde katkıları jüri tarafından en yüksek puanla değerlendirilen üç katılımcı ödüllendirilecektir. Bu proje kapsamında Türkçe Vikipedi'ye ve Wikimedia Commons'a katkıda bulunmak isteyen herkes, aşağıdaki katılımcı listesine adını ekleyebilir. Kolay gelsin!


Yarışmaya katılım


  1. Yarışma sadece Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki mezarlıkları kapsamaktadır.
  2. 7 Ocak 2024 00.00 UTC - 20 Nisan 2024 00.00 UTC (1. etap) ve 21 Nisan 2024 00.00 UTC - 31 Temmuz 2024 23.59 UTC (2. etap) arasında yüklenen fotoğraflar ile yine bu tarihler arasında ölüm-defin ile ilgili bilgileri güncelleme ve iyileştirme katkıları yarışmaya dâhildir.
  3. Organizatör ve jüri üyeleri hariç, Türkçe Vikipedi ve Wikimedia Commons'ta engellenmiş olmayan her kullanıcı yarışmaya katılabilir.
  4. Organizatör ve jüri üyeleri fotoğraf yürüyüşlerine katılabilir, fotoğraf yükleyebilir, ilgili katkı ve değişiklikleri gerçekleştirebilir ve gerekli kontrolleri sağlayabilirler fakat puanlamaya dahil olamazlar ve ödül alamazlar.
  5. Tüm yarışma boyunca herhangi bir zaman diliminde katılım mümkündür ve daha önceki yıllarda çekilmiş mezar görselleri de proje kapsamındadır.
  6. Photowalk etkinliği için birkaç kişilik gruplar halinde ziyaretler düşünülmektedir. Yaşadığı şehir ve konuma göre bu imkanı bulamayan katılımcılar birey olarak da fotoğraf çekimi yapabilir.
  7. Buradaki listede konum bilgileri verilen mezarlıklardaki kayda değer kişilerin kabirlerini bulunuz.
  8. İstanbulda defnedilen kişilerin isim, soyisim, mezarlık ve lokasyon bilgileri istenilmesi halinde ayrıca liste halinde organizatör tarafından katılımcılar ile paylaşılacaktır.
  9. Çekimler sadece Müslüman kabristanlarındaki mezarlar ile sınırlı değildir, Hristiyan ve Musevi mezarlıklarında bulunan kayda değer şahısların mezarları da proje kapsamında yer almaktadır. Ayrıca, resmî devlet mezarlıklarındaki siyasiler, padişahlar ve tarihi kişilerin bulunduğu türbeler ile dinî olarak önemli şahsiyetlerin mezar görselleri de projeye çeşitlilik katacaktır.
  10. 1. etap sonlanmıştır. İkinci etaba katılmak için 2. etap katılımcılar tablosuna adınızı eklemeyi unutmayınız.


Ödüller


Birinci Etap

  • 5000 ₺ tutarında hediye çeki
  • 4000 ₺ tutarında hediye çeki
  • 3000 ₺ tutarında hediye çeki

İkinci Etap

  • 3000 ₺ tutarında hediye çeki
  • 2000 ₺ tutarında hediye çeki
  • 1000 ₺ tutarında hediye çeki
Detaylı bilgi ve jüri kararına buradan ulaşabilirsiniz.

Not: Hediye çeki Amazon, Trendyol gibi alışveriş sitelerinden olabileceği gibi kazanan yarışmacının tercihine göre aynı ödül miktarı oranında elektronik bir cihazda hediye kapsamında değerlendirilebilir.

Organizatör & jüri üyeleri



Kurallar ve teknik detaylar


  1. Projenin ana hedefi seçkin bir fotoğraf elde etmekten ziyade, mezar görseli bulunmayan kayda değer kişilerin bulunması, en çok mezar yerinin fotoğraflanması ve bu fotoğrafların Wikimedia projelerinde okuyucu ile buluşturulması üzerine inşa edilmiştir.
  2. Fotoğraflar profesyonel makineler ile çekilebileceği gibi mobil telefonların kameraları ile de çekilebilir.
  3. Mezarların fotoğrafları birkaç farklı perspektiften gerekli ışık ve kontrast dengesi gözetilerek en az 1280 × 960 piksel çözünürlükte çekilmelidir.
  4. Fotoğrafı çekilecek mezarın kadraj içinde güzel görünerek istenen anlamı verebilecek şekilde iyi bir kompozisyonda çekilmelidir. Yatay kadraj Vikipedi içerikleri ile daha senkronize olacağı için tercih sebebidir.
  5. Fotoğraflar JPEG formatında, açıklayıcı bir başlık ve tanım ile Wikimedia Commons'a serbest lisanslı olarak yüklenmelidir.
  6. Çekilen fotoğrafların, Vikipedi'de fotoğrafı olmayan maddelerde kullanılacak şekilde olması ve yüklenmelerinin ardından uygun biyografi maddelerinin ilgili kısımlarına eklenmeleri ekstra puan kazandırır.
  7. Vikipedi'de maddesi bulunmayan fakat güvenilir kaynaklar ile kayda değerliği ispat edilmiş kişilerin mezar fotoğraflarının Commons'a yüklenmesi ayrıca kabul edilecektir.
  8. Kayda değer olmayan şahısların mezar fotoğraflarının çekilmesi ve ilgili çoklu ortam deposuna yüklenmesi proje kapsamı dışındadır.
  9. Bir önceki yarışmada çekilmiş veya daha önce Commons'a yüklenmiş kayda değer kişilerin fotoğrafları çekilebilir ve yeniden yüklenebilir fakat puanlamaya dahil edilemez. Bu yüzden hiç mezar görseli bulunmayan kişilere odaklanılması tavsiye edilmektedir.
  10. Aynı maddeye gereğinden fazla eklenen fotoğraflar ile ilgisi bulunmayan fotoğraflar proje kapsamında değerlendirilmeyecektir.
  11. Projeye katkı vermenin ikinci bir yolu ise, proje kapsamındaki kayda değer kişilerin mezar görsellerinin ve mezar yeri koordinatlarının Wikidata parametrelerine girilmesi, hatalı ve eksik doğum ve ölüm bilgisi olan kişilerin bilgilerinin revize edilmesi, söz konusu ölmüş kişilerin sayfalarındaki ölümü ile ilgili başlıkların geliştirilmesi ve detaylandırılması, bilgi kutusundaki ölüm tarihleri, ölüm yerleri ve defin bilgilerinin güncellenmesidir. Bu alanlarda katkı verecek iştirakçilerin katkıları ayrıca puanlamaya dahil edilecektir.
  12. Çekilen fotoğrafların metaverilerinin eklenmemiş, silinmiş veya tahrif edilmiş olduğunun tespiti halinde çekilme tarihi, telif vb. kontrol süreçlerinde kesinlik oluşmayacağından ötürü fotoğraflar puanlamaya dahil edilmeyebilir. Bu hususta inisiyatif jüridedir.
  13. Fotoğraf çekmenin yerel mevzuatla yasak olduğu bölgelerde çekilen fotoğraflar hakkında doğabilecek ihtilaflardan Wikimedia Vakfı veya bünyesindeki oluşum ve/veya kullanıcılar sorumlu değildir.
  14. Proje kapsamında uygulanacak puanlama sistemi için puanlama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
  15. Yarışmanın ikinci etabı için uygulanacak kurallar kurallar birinci etap ile aynıdır.


İletişim


Herhangi bir soru, öneri ve konuda iletişime geçmekten çekinmeyiniz


Örnek çekimler[kaynağı değiştir]

Ayşen Gruda, Naşit Özcan ve Nubar Terziyan'ın bir önceki yarışma kapsamında çekilen mezar fotoğrafları