Vikipedi:Çocuk koruma

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi, çocukların güvenliğine büyük önem verir. Vikipedi'yi çocuklarla uygunsuz ilişki kurmak için kullanan, Vikipedi dâhilinde veya haricinde çocuklarla uygunsuz ilişkiyi savunan (Örneğin, bu nitelikteki ilişkilerin çocuklar için zararsız olduğunu ifade eden) veya kendilerini pedofil olarak tanımlayan kullanıcılar süresiz olarak engellenir.

Çocuklarla uygunsuz ilişki kurmaya çalışan kullanıcılar ile çocukların kişisel güvenliğinin tehlikeye düştüğü durumlar, Wikimedia Vakfı'na e-posta yoluyla (info-tr@wikimedia.org) bildirilmelidir. Gönüllü iletişim ekibi ile yapılan yazışmalar gizlilik altındadır.

Genç kullanıcılara tavsiyeler[kaynağı değiştir]

Eğer Vikipedi'deki bir kullanıcının, sizin kişisel güvenliğinizi tehdit ettiğini düşünüyor veya bu yönde şüphe duyuyorsanız, kullanıcı ile olan iletişiminizi kesin ve ne yaparsa yapsın onu tamamen göz ardı edin. Her ne sebeple olursa olsun tekrar iletişime geçmeyin.

Bir Vikipedi kullanıcısının;

  • size bir iyilik yapacağından veya sizin bir iyiliğinize ihtiyaç duyduğundan bahsetmesi,
  • anne veya babanız gibi büyüklerinizin bir arkadaşı olduğunu iddia etmesi,
  • yaşınızı, cinsiyetinizi, telefon numaranızı veya yaşadığınız şehri öğrenmeye çalışması,
  • evinizin, okulunuzun veya zaman geçirdiğiniz yerlerin adresini sorması,
  • kendisine fotoğrafınızı göndermenizi istemesi,
  • aranızdaki yazışmadan büyüklere bahsetmemenizi istemesi,
  • cinsel içerikli konular açması, soru sorması, paylaşım yapması,
  • veya başka bir şekilde size zarar vermek istediği izlenimi uyandırması

hâlinde, ailenizden bir yetişkine durumu anlatıp bu sayfayı okumasını sağlayın. Size yardım edilmeye çalışıldığı söylenilse bile adres, telefon numarası ve bunun gibi kişisel bilgilerinizi veya fotoğrafınızı paylaşmayın. Sorulmamış bile olsa bazı bilgilerinizin, Vikipedi'de paylaşmak için çok özel olup olmadığı konusunda şüpheleriniz varsa, bu bilgileri de kullanıcı sayfanızda veya Vikipedi'nin herhangi bir kısmında paylaşmayın.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]