Vikipedi:Biliyor muydunuz/Mart 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

NASA, Apollo 14 ile Ay'a farklı türlerde 500 ağaç tohumu göndermiş, tohumlar Ay yörüngesi etrafında 34 kez dolaştırılıp Dünya'ya getirildikten sonra ABD, İsviçre ve Japonya gibi ülkelere dikilmiştir.


1877'de yayımlanan Ahmed Midhat Efendi romanı, Miguel de Cervantes'in Don Kişot'una öykünerek yazılmıştır.


Amerikalı yazar Ursula K. Le Guin, adını doğum tarihi olan Azize Ursula Günü'nden almıştır.


Mavi balinalar, hayvanlar alemindeki en büyük penise sahiptir.


Tambora Dağı

Tambora Dağı'nın 1815'teki patlaması, Kuzey Amerika ve Avrupa iklimi üzerindeki etkisinden dolayı 1816 yılının Yaz Yaşanmayan Yıl olarak anılmasına yol açmıştır.


1957 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalyan temsilcinin seslendirdiği Corde della mia chitarra adlı şarkı, 5 dakika 9 saniye ile Eurovision Şarkı Yarışması tarihinin en uzun şarkısıdır.


Bosnalı-Hırvat savaş suçlusu Slobodan Praljak, 2017'de duruşmasının görüldüğü mahkemede yirmi yıl hapis cezasına çarptırıldığının açıklanmasının ardından potasyum siyanür içerek intihar etmiştir.


Ur-Nammu, Aşağı Mezopotamya'nın güney ve kuzeyini birleştirmek için "Sümer Kralı" ve "Akad Kralı" unvanlarını "Sümer ve Akad Kralı" olarak kullanarak Sümer ve Akad'ın yine birleştiğini ilan etmiştir.


Samipaşazade Sezai'nin 1891'de yayımlanan eseri, kısa hikâyenin Batı edebiyatındaki hikâyelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatındaki ilk örneği olarak kabul edilmektedir.


Sahra Çölü

Sahra Çölü'nün alanı yaklaşık olarak Afrika'nın %10'u kadardır.


Antik Mezopotamya mitolojisinde bazen iyi ve bazen kötü olarak düşünülen belirsiz bir demon sınıfı olan Udug, diğer tüm Mezopotamya demonları arasında hakkında en az bilgi verilen demondur.


Yaşar Kemal'e ait İnce Memed serisi, otuz dokuz yılda tamamlanmıştır.


Video oyunları Pokémon Red ile Pokémon Blue'da karşılaşılan üç farklı durumda, programlama sorunu nedeniyle oyuncular glitch üzerinden gayriresmî bir Pokémon türü olan MissingNo. ile karşılaşabilir.


Grunwald Muharebesi'nde pagan Samogityalılar, Doğu Ortodoks Rutenler ve Müslüman Tatarlar, Roma Katolik Leh-Litvan ordusu ile çoğu Cermen olmak üzere yirmi iki farklı halk Töton tarafında savaştı.


Franz Kafka

Franz Kafka, hem yayımlanmış hem yayımlanmamış eserlerini ölümünden sonra imha etmesi talimatıyla arkadaşına bırakmasına rağmen bu talebi görmezden gelinerek eserleri, ölümünden sonra yayımlanmıştır.


Suzanne Collins, Açlık Oyunları'nı yazarken kitabın konusu için Yunan mitolojisi, Roma gladyatör oyunları ve çağdaş reality şovlardan yararlanmıştır.


Blair Cadısı'nın festivallerdeki gösterimi sırasında filmdeki olayları gerçekmiş gibi gösteren reklamlar yapılarak ilanlarda kayıp öğrencilere dair bilgiye sahip olanların bunu bildirmesi istenmiştir.


Alice karakterini Alice Liddell olarak tanımlayanlar olsa da karakterin yaratıcısı Lewis Carroll'a göre karakter gerçek bir çocuğa dayanmayıp tamamen kurgusaldır.


Cemal Süreya, şiir yazmanın yanı sıra Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir.


Plüton

Plüton, 2006'da Prag'da gerçekleştirilen Uluslararası Astronomi Birliği toplantısında gezegenlikten çıkarılmış ve cüce gezegen sınıfına konulmuştur.


Soğuk Savaş'ta komünist propaganda ve manipülasyona açık olarak görülen komünist olmayanları tanımlamak için kullanılan "kullanışlı aptal", Vladimir Lenin'e atfedilmiş ama bu atıf doğrulanmamıştır.


Sümer, Akad, Asur ve Babillerin mitolojisinde ortaya çıkan bir tanrı grubu olan Anunnaki; Zecharia Sitchin ve Erich von Däniken'in kitapları gibi modern sözde arkeolojik eserlerde kullanılmıştır.


Frankenstein ya da Modern Prometheus, ilk baskılarında yazarın adı olmadan isimsiz olarak yayımlanmıştır.


Yaşar Kemal'in Varlık'a yayımlanması için gönderdiği ilk hikâyesi, politik sebeplerden ötürü yayımlanmamıştır.


Ceres

950 km çapında olan Ceres, Asteroit kuşağının açık ara en büyük cismidir ve kuşağın toplam kütlesinin %32'sine sahiptir.


1991'den beri Kuzey Kore ve Güney Kore'nin tek bir takım olarak yer aldığı spor müsabakaları ve karşılaşmalarda kullanılan Birleşik Kore bayrağının her iki ülkede de resmî bir statüsü bulunmamaktadır.


Dünya nüfusunun yaklaşık %90'ı, kuzey yarımkürede yaşamaktadır.


Bulgar, Makedon ve Sırp folkloründe yer alan ale demonlarının açgözlülüklerinin Dünya ile sınırlı olmadığına, bazen Güneş veya Ay'ı yemeye çalıştıklarına, tutulmalara neden olduklarına inanılır.


Matt Groening, Simpson ailesini yaratırken karakterlere kendi aile üyelerinin adını verirken adını antik Yunan şairi Homeros'tan alan babası Homer Groening'in adını da Homer'a vermiştir.


Masumiyet Müzesi

Orhan Pamuk'un kendi eserinden yola çıkarak oluşturduğu müze, bir romanın kurmaca evreninden hareketle oluşturulan ilk müzedir.


Kudüs'te duvarlarla çevrili Eski Şehir'in dört mahallesinden biri olan Ermeni Mahallesi'nde yaşayan Ermeniler; İsrail ve Birleşmiş Milletler tarafından Filistinli olarak kabul edilmektedir.