Vikipedi:Biliyor muydunuz/Ağustos 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Ermenistan bayrak kanunu Ermenistan bayrağının renk tonlarının pantone veya RGB kodlarını belirtmediği için kullanımdaki bayraklarda kırmızı, mavi ve turuncunun çeşitli tonları görülebilmektedir.


Kur'an
Kur'an

Günümüzde bilinen en eski Kur'an mushafı, üçüncü Halife Osman tarafından yaptırılmıştır ve Taşkent'te bulunmaktadır.


Yorgun Savaşçı dizisi; Atatürk ve Kurtuluş Savaşı karşıtı olması, Çerkez Ethem'i övmesi ve askerlere kötü lakap takılması gerekçesiyle Kenan Evren yönetimindeki askerî idare tarafından yaktırılmıştır.


İsrail, Kudüs Yasasıyla Kudüs'ün tamamını başkent ilan etmiş fakat bu BM tarafından tanınmamıştır.


Colin Pitchfork, DNA profillemesi deliliyle cinayetten hüküm giyen ve toplu DNA taraması ile yakalanan ilk katil olmuştur.


Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan iki kişi (Boris Pasternak, Sovyetler Birliği hükümetinin baskısı nedeniyle, ve Jean-Paul Sartre, geçmişte tüm resmî ödülleri reddettiği için) bu ödülü reddetmiştir.


Çince Elmas Sutra, dünyada bilinen en eski kalıp baskı kitaptır; 9. yüzyıl, Tang Hanedanı Xiantong dönemi, MS 868
Çince Elmas Sutra, dünyada bilinen en eski kalıp baskı kitaptır; 9. yüzyıl, Tang Hanedanı Xiantong dönemi, MS 868

Bugün bilinen en eski kalıp baskı kitap, Çin'de Dunhuang'da bulunmuş 868 yılına ait Çince bir Elmas Sutra kopyasıdır.


Amerikan animasyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun sekizinci bölümü olan "The Telltale Head"in adı, Edgar Allan Poe'nun kısa öyküsü "Gammaz Yürek"e (The Tell-Tale Heart) bir göndermedir.


İttihat ve Terakki’nin kurucularından Abdullah Cevdet, gençliğinde intihar girişiminde bulunan Ziya Gökalp’i kurtaran tıp doktorudur.


Asya ve Avustralya'da popüler olan planking, alışılmadık ya da uygunsuz bir yerde yüzüstü uzanma eylemidir.


Michael Jackson videografisinde yer alan video kliplerin bazıları; süre, harcanan para ve klip hikâyesi uyumuyla pop şarkıcısı Michael Jackson'ın Guinness Dünya Rekorları'na girmesini sağlamıştır.


Bir tanrı figürünün heykeli tarafından tutulmakta olan, içiçe dairelerden oluşmuş bir taş diskin içindeki bölmelerde küçük heykelcikler ve merkezinden dışarı doğru uzanan şeritler var.
Ölüm ve arzuların efendisi Mara yeniden doğum çemberini tutarken

Tibet Budizmi'ne bağlı Budistlerin inanışına göre, yeniden doğum 49 günlük bir süreçtir.


2000 yılında Daniel McFadden ayrık seçimlerin analizi için teori ve metotlar geliştirdiği için Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.


Belgesel hipoteze göre Tevrat, Tanrı tarafından verilmeyip dört farklı kaynağın birleştirilmesiyle oluşmuştur.


Vatikan'da ilk kez 1922'de bir Papa hristiyan olmayan bir ressama (Mihri Müşfik Hanım) poz vermiştir.


Gürcistan Kralı I. Giorgi, 1022 yılında Bizans İmparatorluğu'na karşı savaşı kaybetmesi üzerine, üç yaşındaki oğlu BagratII. Basileios'a rehin olarak vermiştir.


Birbirine kaynaşmış beş benzen halkası: alt sırada üç altıgen, üst sırada iki tane.
Benzo[a]pyren'in kimyasal yapısı

Kemoterapi ilacı doksorubisin, yan etkileri ve kırmızı rengi nedeniyle "kırmızı şeytan" lakabı ile anılır.


Aleksios Strategopulos ile 800 asker, Latin garnizonu ve Venedik donanmasının yerinde olmamasından yararlanıp Konstantinopolis'i geri aldı.


"Lisa's Wedding" adlı Simpsonlar bölümü, 1995 yılında En İyi Animasyon Programı Emmy Ödülü'ne aday gösterildi ve bu ödülü kazanan üçüncü Simpsonlar bölümü oldu.


"Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo", ABD İngilizcesinde dilbilgisi açısından geçerli olan bir cümledir.


2008 Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda en iyi haberciliği yapan basın mensuplarına Türkiye Bisiklet Federasyonu para ödülü vermiştir.


Girne Kapısı

Lefkoşa surlarının içinden başlayıp Girne Kapısı'ndan dışarıya düzenlenen ilk otobüs seferlerinde, kapı fazla alçak olduğu için otobüsler kapıdan geçememiş ve geri dönülerek otobüslerin üst kısımları sökülmüştür.


I. Levon hükümdarlığı altında Ermenilerin toprakları İsauria'dan Nur Dağları'na ulaşarak zirve yapmıştır.


Anna Megali Komnini, 1367'de, henüz 10 yaşındayken Gürcistan İmparatoru V. Bagrat ile evlendi ve Gürcistan kraliçesi oldu.


İslam peygamberi Muhammed'in ayı kostümü ile gösterildiği South Park bölümünün yayımcısı tarafından sansürlenmesine protesto olarak, "herkes Muhammed'i çizsin" kampanyası başlatılmıştır.


LittleBigPlanet adlı video oyununun indirilebilir içerikleri arasında yer alan bir taç, 2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi sonucu hasar gören Japonya için düzenlenen Play For Japan adlı yardım kampanyasına katkıda bulunabilmek için açık arttırmayla satıldı.


Arapçada "rahat-ul hulküm" (boğaz rahatlatan) olarak geçmekte olan ve bu tamlamadan türetilen lokum, Anadolu'da 15. yüzyıldan beri yapılmaktadır.


1919'da Polonya'nın başbakanı ve dışişleri bakanı olan Ignacy Jan Paderewski bir müzik dehasıydı; kariyeri piyano virtüözlüğü ve bestecilik üzerineydi.


Vitoria Muharebesi sonucu yenilen Fransız ordusunun çekilirken bıraktığı ganimet Britanya askerlerince talan edilirken Büyük Britanya ordusunda disiplin çökmüştür.


Ermenistan'ın Safevî ve Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinden kurtulmasını amaçlayan İsrael Ori, Rus Kralı I. Petro'yu Kafkasya'ya saldırmaya ikna etmiş ancak Rus-İsveç savaşı yüzünden bu planlar kenara konmuştur.


Nobel Ekonomi Ödülü, diğer Nobel Ödülleri gibi Alfred Nobel tarafından 1901'de değil, İsveç merkez bankası Sveriges Riksbank tarafından 1968'de kurulmuştur.