Vikipedi:Biliyor muydunuz/Ocak 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Modern otomobilin icadı sürecinde yaklaşık 100 bin dolayında patent alınmıştır.


Anasayfa, Vikipedi'de en çok ziyaret edilen sayfadır.


Simpsonlar'da yer alan ve söz konusu ailenin üyesi olan Marge Simpson, Ekim 2009 tarihli Playboy dergisinin kapağında yer almıştır.


Çin'deki azınlıklardan biri olan anasoylu Mosuo toplumunda evlilik kurumu bulunmaz.


Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu
Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu

Andromeda Galaksisi (resimdeki), bir trilyon (1012) yıldıza ev sahipliği yapmaktadır.


Rahim ağzı kanseri için bir tarama testi olan pap smear yaptırmak ayrıca bu kanserin oluşma olasılığını da azaltmaktadır.


İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı'Karabağ Savaşı sırasında gerçekleşen en kapsamlı sivil katliam olarak nitelendirmiştir.


Antik Mısır'da Firavun, doğruluk ve adalet tanrıçası Ma'at'ın yeryüzündeki temsiliydi.


Adolesanlarda görülen ve omurga eğrilmesinin 30 dereceden fazla olduğu skolyoz vakaları, kızlarda erkeklerden 10 kat daha sık görülür.


Osman Zeki Üngör
Osman Zeki Üngör

İstiklâl Marşı'nın şiiri için açılan beste yarışmasını kazanan Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi 1924-1930 yılları arasında çalınmış, ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör'ün (resimde) bestesi yürürlüğe girmiştir.


Floransa Büyük Sinagogu'nun planı bir haç şeklindedir.


Goya'nın evinin iki katındaki duvar sıvasına yağlı boya ile çizdiği Kara Resimler, 1873'te, evin bulunduğu çiftlik yıkılmadan önce, Prado Müzesi yetkilileri gözetiminde tuvale aktarılmıştır.


Avrupa sınırları içinde Budistlerin çoğunlukta bulunduğu tek bölge Rusya'ya bağlı Kalmukya'dır.


İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'a göre İslam Peygamberi Muhammed'in geleceği Tevrat'ta ve İncil'de bildirilmiştir.


Daktilo başında bir şempanze
Daktilo başında bir şempanze

Sonsuz maymun teoremi, bir maymunun bir daktilonun tuşlarına sonsuz bir süre boyunca gelişigüzel basarak belirli bir metni (örneğin William Shakespeare'in tüm yapıtlarını) neredeyse kesin olarak yazabileceğini ortaya koymaktadır.


İttihat ve Terakki’nin kurucularından Abdullah Cevdet, gençliğinde intihar girişiminde bulunan Ziya Gökalp’i kurtaran tıp doktorudur.


Morgue Sokağı Cinayetleri dedektifin önce vardığı sonucu açıkladığı, ardından bu sonuca nasıl vardığını ayrıntılarıyla anlattığı anlatım tekniğinin kullanıldığı ilk öyküdür.


II. Elizabeth, nisan ayında doğmasına rağmen, doğum günü geleneğe göre haziran ayının üçüncü cumartesi günü kutlanmaktadır.


Honduras, ilk muz cumhuriyeti devletidir.


Birkaç parça hellim
Birkaç parça hellim

Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemi olan hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ihraç ettiği tarımsal ürünlerin dörtte birinden fazlasını oluşturur.


Goya'nın evinin iki katındaki duvar sıvasına yağlı boya ile çizdiği Kara Resimler, 1873'te, evin bulunduğu çiftlik yıkılmadan önce, Prado Müzesi yetkilileri gözetiminde tuvale aktarılmıştır.


Turgut Özal, vasiyetinde "Öldükten sonra beni İstanbul’a defnedin. Kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmed’in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum" demiştir.


John Strutt Rayleigh ve William Ramsay 1904'te soygaz keşiflerinden dolayı sırasıyla fizik ve kimya dallarında Nobel Ödülü kazanmışlardır.


Vatikan'da ilk kez 1922'de bir Papa hristiyan olmayan bir ressama (Mihri Müşfik Hanım) poz vermiştir.


Makaroni pengueni
Makaroni pengueni

Makaroni pengueninin adı, 18. yüzyıl İngiltere'sinin gösterişli ve aşırı süslü makaroni modasına atfen verilmiştir.


I. Mithridatis entrikacılar tarafından öldürülmekten korktuğu için Paflagonya'ya kaçtıktan sonra, MÖ 281'de orada Pontus Krallığı'nı kurmuştur.


Metin2 2009'da Avrupa'da 7.000.000 aktif kullanıcıyla dünyada toplam 50.000.000 kullanıcıya sahipti.


Cinsel aktif kadınların çoğu hayatları boyunca bir zamanda rahim ağzı kanserine neden olan insan papilloma virüsü ile enfekte olmuştur.


Bar Kohba İsyanı'ndan sonra "Yehuda toprakları"nın adı "Filistin toprakları"na çevrilmiştir.


1 Eylül 1939 sabah saat 4.45'te Westerplatte'yi bombalayan Alman Schleswig-Holstein zırhlısı
1 Eylül 1939 sabah saat 4.45'te Westerplatte'yi bombalayan Alman Schleswig-Holstein zırhlısı

II. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olan Polonya Seferi sonucunda Polonya, Almanya ve Sovyetler Birliği tarafından paylaşılmıştır.


1929 yılında, Hans von Euler-Chelpin ve Arthur Harden, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.