Vikipedi:Biliyor muydunuz/Kasım 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Sezar, Roma'nın ilk imparatoru da olan yeğeni Augustus'u evlat edinerek oğlu ve mirasçısı yapmıştır.


Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin D. Roosevelt, Hawaii Adalarından biri olan Niihau adasını 1944 yılında Birleşmiş Milletler Genel Merkezi olmaya aday yerler arasında göstermiştir.


Bilim insanları Uğur Şahin ile Özlem Türeci çifti, 2021'de 14 milyar euro servetleri ile Almanya'nın en zenginleri listesinde 8. sırada yer almışlardır.


İstanbul Büyükada'daki Prinkipo Rum Yetimhanesi binası, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük ahşap yapısıdır.


Sultaniye

Osmanlı padişahı Abdülaziz'in saltanat yatı olan Sultaniye, 93 Harbi sırasında Doğu Karadeniz'deki sahil kenti Batum'da operasyonları destekleyen bir nakliye gemisi olarak görev yapmıştır.


Günümüzde Suudi Kralları tarafından kullanılan İki Kutsal Caminin Hizmetkârı unvanının ilk kez Eyyûbîler Hanedanlığı'nın kurucusu ve sultanı Selahaddin Eyyubi tarafından kullanıldığına inanılmaktadır.


Japonya'daki Okinoşima Adası'na kadınların girmesi yasaktır ve erkek ziyaretçilerin de adadaki tapınağı ziyaret etmeden önce denizde çıplak bir şekilde yıkanmaları gerekmektedir.


Vincent van Gogh'un 1890 yılında yaptığı Ağaç Kökleri adlı tablosunun, Fransa'nın Auvers-sur-Oise köyündeki Auberge Ravoux pansiyonuna 150 m uzaklıktaki bir alanda tamamlandığı ortaya çıkarılmıştır.


Alman fizikçi ve kimyager Hertha Sponer, Almanya'da fizik alanında doktora yapan ilk kadın fizikçilerden birisi ve Duke Üniversitesi Fizik Fakültesi'nde görev alan ilk kadın bilim insanıdır.


Édouard-Léon Scott de Martinville

İlk ses kaydı, 9 Nisan 1860'da mucit Édouard-Léon Scott de Martinville tarafından fonotograf ismini verdiği alet ile alınan "Au Clair de la Lune" isimli ses kaydıdır.


İstanbul'un en eski iki Ermeni Mezarlığından birisi olan Balıklı Ermeni Mezarlığı, Kanuni Sultan Süleyman'ın hüküm sürdüğü 1554 yılında Ermeni Cemaati mülküne devredilmiştir.


Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünün ardından Türkiye'nin yanı sıra Mısır ve Pakistan'da da üç gün ulusal yas ilan edilmiştir.


Adana ismi, Hitit İmparatorluğu egemenliğindeki Kizzuvatna krallığının AdanyaURU adlı şehrinin isminden türemiştir.


Türkiye hükûmeti 2011 yılında, Türkiye karşıtı tutum ve ifadeleri ile Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olması nedeniyle Ursula Plassnik'in AGİT Genel Sekreterlik adaylığını veto etmiştir.


Bayrağın yarıya çekilmesi

Suudi Arabistan bayrağı, üzerinde kelime-i şehadet yazdığı için hiçbir zaman yarıya indirilmez.


532-537 yılları arasında inşa edilen Ayasofya, İspanya'daki Sevilla Katedrali'nin 1507 yılında tamamlanmasına kadar yaklaşık bin yıl boyunca dünyanın en büyük katedrali olmuştur.


Mustafa Kemal Atatürk, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin'in kızı Sabiha Sultan'a üçüncü taraflar aracılığı ile evlenme teklifinde bulunmuş fakat bu teklif Sabiha Sultan tarafından reddedilmiştir.


Satrançta ilk on hamlede oynanabilecek yaklaşık 170 oktilyon farklı seçenek vardır.


Avatar filminin yönetmeni James Cameron ve yapım tasarımcıları, filmdeki havada duran kayaları kurgularken Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı'ndaki dağlardan da ilham aldıklarını açıklamıştır.


Zehra Budunç

1934-1940 yılları arasında Bursa Belediyesi Başkan Yardımcılığı yapan Zehra Budunç, Türkiye'nin ilk kadın belediye başkan yardımcısıdır.


Fransız yazar ve Nobel Ödülü sahibi Albert Camus, idam cezasına çarptırılan EOKA üyesi Kıbrıslı Rum Mihalis Karaolis'in affedilmesi için Kraliçe II. Elizabeth'e ithafen bir mektup kaleme almıştır.


Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi Sabiha Gürayman, üniversite yıllarında Fenerbahçe takımında "uçan parmaklar" lakaplı bir voleybolcu idi.


Afrika, birçok paleoantropolog ve arkeolog tarafından Dünya üzerinde insanlarca yerleşilmiş ilk yer olarak kabul edilmiştir.


Queen grubunun solisti Freddie Mercury'nin konuşma sesi bariton aralığında olmasına karşın şarkı söylerkenki sesi tenor idi.


Neopalpa donaldtrumpi

2017 yılında keşfedilen Neopalpa donaldtrumpi cinsi güve, üzerindeki sarı tüylerin 45. ABD Başkanı Donald Trump'ı çağrıştırması dolayısıyla bu adı almıştır.


2018'de bir suikast sonucu öldürülen Ján Kuciak, Slovakya tarihinde öldürülen ilk gazetecidir.


I. Murad Anadolu'dayken Osmanlı'yı hazırlıksız yakalamak isteyip saldırıya geçen 70.000 kişilik Sırp-Makedon ordusunu, Çirmen Muharebesinde Lala Şahin Paşa, komutasındaki 800 askerle yenmiştir.


Uluslararası ilişkilerde bir ülkenin büyükelçisinin persona non grata ilan edilmesi, savaş ilanı hariç gelinebilecek en üst kritik noktayı ifade etmektedir.


Sevilay Öztürk, paralimpik oyunlarda yüzme branşında madalya kazanan ilk Türk sporcudur.


Zoser Piramidi

Zoser Piramidi, Antik Mısır'da yapılan ilk ve en eski piramittir.