Vikipedi:Biliyor muydunuz/Mayıs 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:
1 Eylül 1939 sabah saat 4.45'te Westerplatte'yi bombalayan Alman Schleswig-Holstein zırhlısı
1 Eylül 1939 sabah saat 4.45'te Westerplatte'yi bombalayan Alman Schleswig-Holstein zırhlısı

II. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olan Polonya Seferi sonucunda Polonya, Almanya ve Sovyetler Birliği tarafından paylaşılmıştır.


Mehmet Âkif Ersoy'un Süleymaniye Kürsüsünde adlı eserinde İstanbul'daki bir vaazını şiirleştirdiği vaiz, Japonya'yı İslamiyetle tanıştıran Abdürreşid İbrahim'dir.


1929 yılında, Hans von Euler-Chelpin ve Arthur Harden, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.


Cinsel aktif kadınların çoğu hayatları boyunca bir zamanda rahim ağzı kanserine neden olan insan papilloma virüsü ile enfekte olmuştur.


Lüzinyanlar Lefkoşa'nın etrafına surlar inşa etmiştir ve bu surlar, düzensiz bir beşgen şeklinde yapılmıştır.


La Massana
La Massana

Andorra'nın La Massana komününde ulaşım karayolu, helikopter ve telesiyejle yapılır.


İki Dil Bir Bavul filmi, bir öğretmenin Kürtçe konuşan ve Türkçe bilmeyen öğrencilerinden gaz istemesi ve onların gaz yerine (Kürtçesi 'gaz' olan) kerpeten getirmesi olayından kaynaklanmıştır.


İspanya'da eşcinsel evliliğin resmîleşmesiyle (3 Temmuz 2005) kanunun uygulandığı ilk yıl 4500 eşcinsel çift evlendi.


Pigmentler bir kere evrimleşmiş olmasına karşın, resim oluşturabilen karmaşık göz yapıları, birbirinden bağımsız olarak 50 ila 100 kere evrimleşmiştir.


II. Abdülhamid 1900 yılında İstanbul Boğazı için iki köprü projesi hazırlatmıştır.


Hubble Uzay Teleskobu'ndan göründüğü şekliyle Mars
Hubble Uzay Teleskobu'ndan göründüğü şekliyle Mars

Mars (resimde) yüzeyinin kızıl-turuncu görünümü, hematit ya da pas adıyla tanınan demir oksitten (Fe2O3) kaynaklanmaktadır.


Yahudilere karşı yapılan 1934 Trakya Olaylarında hayatını kaybeden tek kişi, Yahudileri korumaya çalışan bir Türk onbaşıydı.


2008'de Kıbrıs Cumhuriyeti başkanlığına seçilen Dimitris Hristofyas, adadaki İngiliz üslerini kaldırmaya ant içti ve adadaki Büyük Britanya varlığını "sömürgeci bir leke" olarak niteledi.


1933'ten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde çalışmaya başlayan Batılı öğretim üyeleri arasında Nazilerden kaçan profesörler de vardı.


Ankara'daki Güvercinlik Hava Üssü'nün güvenliği için civardaki binaların pistten daha yüksek olamayacağı kuralı getirilince bazı büyük inşaat projeleri iptal olmuştur.


Mikael VII Doukas'ın kabartma resmi
Mikael VII Doukas'ın kabartma resmi

Bizans Ordusu'ndaki bir isyan üzerine imparator VII. Mihail Anadolu'ya giren Selçukluların aldıkları toprakları onlara terketmiş, Süleyman Şah da isyanı bastırmak için Bizans kralına bir ordu vermiştir.


Futbolculuğun yanında amatör olarak perküsyonistlikle de uğraşan Dion Dublin, The Dube adını verdiği bir müzik enstrümanı icat etmiştir.


Kemal Kayacan, 2011 yılı itibarıyla, suikast sonucu hayatını kaybeden en yüksek rütbeli Türk Silahlı Kuvvetleri mensubudur.


Bilimkurgu TV dizisi Yıldız Geçidi hayranlarının Cheyenne Dağı'nın altında gerçek bir Yıldız Geçidi olduğuna inanmaları dizinin 4. sezonunda "Point of No Return" bölümüne esin kaynağı olmuştur.


Anthemius'un başlattığı Theodosius surları ile Konstantinopolis'in büyüklüğü neredeyse ikiye katlanmıştır.


Türkiye'de de bulunan Cheiracanthium mildei türü
Türkiye'de de bulunan Cheiracanthium mildei türü

Mart 2011'de Mazda şirketi; ABD, Kanada ve Meksika'daki 65 bin Mazda 6 modelini benzin deposunda yuva yapan Cheiracanthium cinsinden bir örümcek nedeniyle piyasadan geri çekeceğini açıklamıştır.


Bristol Üniversitesi Fizik Bölümünde akademisyen olarak çalışan Frederick Charles Frank, kristal yapılardaki kusurlardan olan dislokasyon terimini kullanan ilk isim olmuştur.


Havada ters perende atarken, tek ayakla topa vurma eylemi olan röveşata sözcüğü Türkçeye, İtalyancada da aynı anlamı taşıyan ve kökeni tepetaklak etmek/olmak anlamı taşıyan "rovesciare" kelimesine dayanan "rovesciata" sözcüğünden geçmiştir.


Panda Cheese isimli peynir markasının üreticisi olan Arab Dairy için Advance Marketing adlı şirket tarafından hazırlanan ve Mısır televizyonlarında yayınlanan Never Say No to Panda isimli reklam serisi, kısa sürede bir internet fenomeni haline gelmiştir.


Koltuk altı, insan vücudundaki ateşin ölçüldüğü dört yerden biridir.


DNA substratı (kırmızı ve mavi) ile kompleksleşmiş bir EcoRV homodimerinin (yeşil) şematik yapısı
DNA substratı (kırmızı ve mavi) ile kompleksleşmiş bir EcoRV homodimerinin (yeşil) şematik yapısı

Restriksiyon enzimi EcoRV DNA'yı kesmeden önce onu 50° büker.


Georgios Mouzalon, ailesi aşağı tabakadan olmasına rağmen II. Theodoros'un çocukluk arkadaşı olarak onunla beraber yükselmiştir.


Çağan Irmak, 2010 yapımı Prensesin Uykusu filminin senaryosunu Redd grubunun 2006 yılında çıkan Kirli Suyunda Parıltılar albümünde yer alan "Prensesin Uykusuyum" şarkısından ilham alarak yazmıştır.


Halide Edib Adıvar'ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan 1949 yılı filmi Vurun Kahpeye, gösterildiği dönemde tam üç kez sansüre uğrayarak gösterimine daha sonra devam etmiştir.


Büyük Okyanus'taki düşük rakımlı ada ülkeleri iklim değişikliği sonucu suların yükselecek olması nedeniyle batma tehlikesiyle karşı karşıyadır.


Bir dört yüzlü
Bir dört yüzlü

Eğer dört eşit rezistör birbirine bağlanarak bir dört yüzlü (resimde) oluşturursa, iki köşe arasındaki direnç, bir rezistörün direncinin yarısı kadardır.