Vikipedi:Biliyor muydunuz/Ekim 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

2021 Macaristan Grand Prix'sinde yaşanan kaza sonucu yapılan yeniden startta Mercedes-AMG takımı pilotu Lewis Hamilton, Formula 1 tarihinde ilk kez tek başına start alan pilot olmuştur.


Osman Zeki Üngör
Osman Zeki Üngör

İstiklâl Marşı'nın şiiri için açılan beste yarışmasını kazanan Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi 1924-1930 yılları arasında çalınmış, ardından Osman Zeki Üngör'ün bestesi yürürlüğe girmiştir.


Yeni Ahit'in Vulgata çevirisine göre Pontius Pilatus, İsa'nın "Yahudilerin Kralı" olarak tanımlamasına karşı çıkan Yahudi rahiplere "Quod scripsi, scripsi" demiştir.


Michael M. Thomas'ın yaklaşık 25 yayınevi tarafından reddedilen sekizinci romanı için bir yayıncı bulması, on yıldan fazla sürmüştür.


Bristol Üniversitesi Fizik Bölümünde akademisyen olarak çalışan Frederick Charles Frank, kristal yapılardaki kusurlardan olan dislokasyon terimini kullanan ilk isim olmuştur.


Restriksiyon enzimi EcoRV DNA'yı kesmeden önce onu 50° büker.


Puma

Amerika kıtasında jaguardan sonra ikinci en büyük kedi olan puma; kaplan, aslan ve jaguardan sonra dünyanın en büyük dördüncü kedisidir.


Tarımda toprağın işlenmesi ve ürünlerin tüketicilere taşınması için harcanan petrol, dünya tüketiminin %17'sidir.


Tarihin belli zamanlarında, Yahudilerin, Hristiyan (ve bazen Müslüman) çocukların kanlarından matsa yaptıklarına inanılmıştır.


Rungrado 1 Mayıs Stadyumu, 150.000 oturan seyirci kapasitesiyle dünyadaki en yüksek kapasiteli stadyum ve 12. en yüksek kapasiteye sahip spor alanıdır.


Avrupa Yakası'nda Peker Açıkalın'ın canlandırdığı kapıcı ailesinin oğlu Gaffur Aksoy karakterinin üzerine sürekli giydiği çizgili pijama dizinin yayımlandığı dönemde Türkiye'de yeniden moda oldu.


Rubik Küpü

Rubik Küpü'nün beş boyutlu versiyonunu Ocak 2007'ye kadar yalnızca yedi kişi çözebilmiştir.


Kutup ayısı Knut'un Berlin Hayvanat Bahçesi'ne kazandırdığı gelirler sonucu 2007 yılı hayvanat bahçesi için 163 yıllık tarihi içinde en kârlı yıl olmuştur.


Andorra'nın La Massana komününde ulaşım; karayolu, helikopter ve telesiyejle yapılır.


Bar Kohba İsyanı'ndan sonra "Yehuda toprakları"nın adı "Filistin toprakları"na çevrilmiştir.


1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki erkekler üç adım atlama müsabakalarında birinci olan Amerikalı atlet James Brendan Connolly, modern Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk olimpiyat şampiyonu olmuştur.


Turgut Özal

Turgut Özal, vasiyetinde "Öldükten sonra beni İstanbul’a defnedin. Kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmed’in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum" demiştir.


Lost dizisinde yer alan kurgusal karakterler Nikki ve Paulo seyirciler tarafından o kadar sevilmedi ki yapımcılar ikisini de hikaye gereği öldürdüler.


Koltuk altı, insan vücudundaki ateşin ölçüldüğü dört yerden biridir.


Lüzinyanlar Lefkoşa'nın etrafına surlar inşa etmiştir ve bu surlar, düzensiz bir beşgen şeklinde yapılmıştır.


19. yüzyılda, İran Yahudileri'nin kirleri çözülüp Müslümanların ayaklarına dolanmasın diye Yahudilerin yağmurda sokağa çıkması yasaktı.


SN 1604 süpernova kalıntısı
SN 1604 süpernova kalıntısı

1604 yılında patlayan Süpernova 1604, Venüs hariç gece gökyüzündeki tüm yıldız ve planetlerden daha parlak olarak çıplak gözle gözlemlenebilmiştir.


Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ilk amblemi Fenerbahçe burnundaki ışık saçan deniz feneri, renkleri ise sarı ve beyazdır.


Anthemius'un başlattığı Theodosius surları ile Konstantinopolis'in büyüklüğü neredeyse ikiye katlanmıştır.


İspanya'da eşcinsel evliliğin resmîleşmesiyle (3 Temmuz 2005) kanunun uygulandığı ilk yıl 4500 eşcinsel çift evlendi.


Pigmentler bir kere evrimleşmiş olmasına karşın, resim oluşturabilen karmaşık göz yapıları, birbirinden bağımsız olarak 50 ila 100 kere evrimleşmiştir.


Suudi Arabistan bayrağı

Suudi Arabistan'ın resmî sloganı kelime-i şehadettir.


Milenyumlar'dan sonra, Alfa Kuşağı'ndan önce gelen demografik kohort Z Kuşağı; Bloomberg'in Birleşmiş Milletler verilerinin analizine göre 7,7 milyarlık Dünya nüfusunun %32'sini oluşturmaktadır.


Pers Zerdüşt takviminden türetilen bir güneş takvimi olan Kapadokya takvimi, her biri 30 günlük 12 ay ve beş epagomenal güne sahiptir.


Gertrude Stein tarafından ortaya atılan "Kayıp Nesil" terimi, Ernest Hemingway'in Güneş de Doğar (1926) adlı romanının epigrafında "Hepiniz kayıp bir nesilsiniz." şeklinde kullanılmıştır.


Nippur antik kentinde ortaya çıkarılan ve günümüzde İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesinde sergilenen Sümer çivi yazısı tableti İstanbul 2461'in en eski aşk şiirini içerdiği düşünülmektedir.