Vikipedi:Biliyor muydunuz/Şubat 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Ermenistan, İsrail, Kıbrıs Cumhuriyeti, Suriye ve Yunanistan belirli zaman aralıklarında Türkiye tarafından haydut devlet olarak tanımlanmıştır.


Valentina Tereşkova, uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivildir.


Ur Kraliyet Oyunu

Mezopotamya'ya ait iki oyunculu bir masa oyunu; Koçi, Hindistan'daki Yahudiler dışında her yerde unutulmuş ve bu halkın İsrail'e göç ettiği 1950'lere kadar bir versiyonu oynanmaya devam edilmiştir.


Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu eksklav statüdeki tek toprak parçasıdır.


Emine Özdamar'ın 1986'da Frankfurt'ta sahnelenen "Schwarzauge in Deutschland" (Karagöz Almanya'da) adlı oyunu, bir Türk yazar tarafından yazılıp sahnelenmiş ilk Almanca tiyatro oyunudur.


Christiaan Barnard, 3 Aralık 1967 tarihinde, insandan insana ilk başarılı kalp naklini gerçekleştirmiştir.


1976 yapımı Tosun Paşa filminde "Tellioğlu Akil" karakterini oynayan Akil Öztuna, filmin Kemerburgaz'daki çekimleri sırasında deveden düşerek iç kanama geçirmiş ve hayatını kaybetmiştir.


Árpád

Büyük Macar Prensi Árpád'ın adı, Türkçe kökenli olan ve Macarcada arpa için kullanılan árpa sözcüğünden türemiştir.


Phobos'un yörüngesi Mars'tan kaynaklanan gelgit etkileri nedeniyle giderek küçülmektedir, bu yüzden Phobos yaklaşık 50 milyon yıl içinde Mars'a çarpacaktır.


Gana'da her ayın ilk cuma günü işyerleri ve okullar dahil her yerde ulusal giysi Batakari giyilmesiyle Batakari Günü kutlanır.


1509 Büyük İstanbul depreminden sonra Avrupa'da yapılan yorumlarda deprem, İstanbul'un Fethi sonrasında kendilerine karşı silaha sarılan Türkler için Tanrı'nın layık gördüğü ağır bir ceza olarak görülmüştür.


Jean-Paul Sartre, 1964 yılında kendisine verilmek istenen Nobel Edebiyat Ödülü'nü geri çevirerek, Nobel Ödülü'nü reddeden ilk kişi olmuştur.


Ninurta

Ninurta'nın, Tekvin'de Kalhu ile ilişkili olarak anılan ve "kudretli bir avcı" olan Nemrud figürünün ilham kaynağı olabileceği düşünülmektedir.


Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk fili, Hindistan Başbakanı Nehru'nun 1950'de Türk çocuklarına armağan ettiği ve 45 yıl Gazi Hayvanat Bahçesi'nde yaşayan Mohini adlı erkek fildir.


Orta parmak hareketi; antik zamanlarda cinsel ilişkinin sembolü olarak jesti alan kişiyi aşağılamak, korkutmak ve tehdit etmek amacıyla kullanılmıştır.


Halomonas titanicae adlı gram negatif bakteri türü, adını enkazında bulunduğu ve 1912 yılında batan RMS Titanic'ten almıştır.


İtalyan gazeteci Riccardo Ehrman, Doğu Almanya hükûmet sözcüsü Günter Schabowski'ye sorduğu sorularla Berlin Duvarı'nın yıkılmasına giden süreci tetiklemiş ve "duvar yıkan gazeteci" olarak anılmıştır.


Aleksandr Serebrov

Aleksandr Serebrov, 1 Temmuz 1993 tarihinde Mir'deki görevinde uzayda Tetris oynamış ve uzayda ilk video oyunu oynayan insan olarak Guinness Dünya Rekorları'na girmiştir.


İnanna ile İştar, ilkin birbiriyle ilgisiz iki ayrı tanrıçayken Sargon'un saltanatı sırasında birbirleriyle denk hâle getirilmiş ve iki farklı isim altında fiilen aynı tanrıça olarak kabul edilmiştir.


Almanya Federal Anayasa Koruma Teşkilatı başkan yardımcılığına getirilen Sinan Selen, Almanya'da güvenlikle ilgili bir kurumun en üst makamlarından birisine atanan ilk göçmen kökenli kişi olmuştur.


Üçüncü Ur Hanedanı'na ait bir ziggurat, 1991'deki Körfez Savaşı'nda hafif silah ateşiyle hasar görmüş ve patlamalarla sarsılmıştır.


Giritli Ali Aziz Efendi tarafından 1796-1797 arasında yazılan ve ilk defa 1852 yılında basılan hikâye, Modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır.


Macintosh Classic

Apple Computer, Inc. tarafından tasarlanan, üretilen ve satılan kişisel bilgisayar Macintosh Classic; 1.000 Amerikan dolarından daha düşük bir fiyata satılan ilk Macintosh'tur.


Paleo sanatı, genellikle tarih öncesi hayvanların popüler kültürdeki tasvirlerine dayanır ve bu da halkın bu hayvanlara yönelik algısını etkileyerek bu hayvanlara olan ilgiyi artırır.


Kadın üreme sisteminde (özellikle rahim ve yumurtalıklar) oluşan ve hamileliği mümkün kılan düzenli doğal bir değişim olan âdet döngüsü, hormonal değişiklikler tarafından yönetilir.


Evrim Alataş ile Miraz Bezar tarafından hikayesi yazılan Min Dît, Altın Portakal Film Festivali'nde ödül için yarışan ilk Kürtçe film olmuştur.


Babil Tanrısı Marduk'a ait heykel, sahip olduğu önem nedeniyle Babil'in düşmanları tarafından psikolojik savaş aracı olarak kullanılmıştır.


Sahra Çölü

18 Şubat 1979 tarihinde Sahra Çölü'ne ilk kez kar yağmıştır.