Vikipedi:Biliyor muydunuz/Kasım 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

İsaakios Komnenos, kardeşi Alexios'u teşvik ederek Bizans İmparatoru III. Nikiforos'a karşı darbe yaptırmış, Alexios da İmparator olduktan sonra abisini Sebastokrator ilan etmiştir.


Doğal dilde sorulan soruları cevaplamak için tasarlanan yapay zekâ programı Watson, Riziko!'da insanlara karşı yarışarak 1 milyon dolar kazandı.


Niğbolu Muharebesi'nde esir alınan Johannes Schiltberger, Türkler ve Tatarlarla geçirdiği 33 yılı sonradan bir seyahatname olarak yazmıştır.


Güney Vietnam devlet başkanı Ngô Đình Diệm, 1962'deki bombalı saldırıda odasına düşen bomba patlamadığı için hayatta kaldı.


Hem Nobel Fizik hem de Nobel Kimya ödülüne sahip olan Marie Curie, iki Nobel Ödülü'ne sahip ilk kişi olarak tarihe geçmiştir.


İsrailoğullarının varlığından bahseden en eski bulgu, bir Antik Mısır belgesi olan Merneptah Steli'dir.


Josef Bringas, isyan eden general Nikiforos Fokas'a karşı Konstantinopolis'e birlikler getirdi; asilerin Boğaziçi'ni geçmelerini engellemek için tüm gemileri tuttu; Nikiforos'un babası Bardas'ı rehin aldı ama başarılı olamadı.


2011 İran drama filmi Bir Ayrılık, 61. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı kazanarak, bu ödülü alan ilk İran filmi oldu.


12 Haziran 2011 seçimleri sonucu meclise girmeye hak kazanan bazı milletvekillerinin tutuklu olması ve tahliye edilmemesi ile Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi sonucu TBMM'de yemin krizi ortaya çıktı.


Makaroni tarzında giyinmiş bir genç adam karikatürü
Makaroni tarzında giyinmiş bir genç adam karikatürü

18. yüzyıl İngiltere'sinin gösterişli veya aşırı süslü makaroni modasının adı, bu tarzı benimsemiş ve Avrupa gezmiş kişilerin o yıllarda İngiltere'de pek yenmeyen makarnayı tercihinden kaynaklanmaktaydı.


1971 yılında kaçırılan Theo Albrecht, 17 gün boyunca alıkonmuş ve fidye olarak 7 milyon Alman markı ödenmiştir.


II. Dünya Savaşı'ında Sovyet 19. Ordusu Kiev'i savunmaya giderken yolculuk çok uzun sürdüğü için Batı Cephesine verildi.


Diğer adı "Aşk Adası" olan Hırvatistan'daki Galešnjak Adası, dünyada doğal olarak oluşmuş az sayıdaki kalp şeklindeki adadan birisidir.


Max Verstappen, 2015 Malezya Grand Prix'de Toro Rosso ile 7. olarak 17,5 yaşındayken ve henüz ehliyeti bile yokken Formula 1 tarihinde puan alan en genç pilot olmuştur.


Türkiye bayrağı
Türkiye bayrağı

Türkiye, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı sonunda yenilmesinden sonra, Osmanlı Devleti'nin yerine kurulan ardıl devletler içinde tek bağımsız devlettir.


Türkiye'den Avrupa'ya muhabir olarak giden ilk kadın, 1923 yılında Lozan Konferansı'nı izleyen gazeteciler heyetinde bulunan Suat Derviş'tir.


Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda keman çalarken yayının telleri kopan ve tek yayla eserini tamamlayan Nubar Çömlekçiyan'ın bu davranışını çok beğenen Atatürk, kendisine "Tekyay" soyadını vermiştir.


Nicéphore Niepce tarafından çekilmiş olan "Le Gras View From Window" isimli fotoğraf, tarihin en eski fotoğrafıdır.


Carl Linnaeus, bitki ve hayvanların isimlendirilmesi için ikili adlandırma (binomial nomenklatür); yani 2 sözcükten oluşan (cins adı + epitet adı = tür adı) bir sistem geliştirmiştir.


Azur Penceresi

Malta'daki Azur Penceresi, HBO'nun popüler televizyon dizisi Game of Thrones'un birinci sezonundaki Dothraki düğün sahnesinde çekim mekânı olarak kullanılmıştır.


Yüksek öğrenimi sırasında hamallık ve kar küreme işlerinde çalışan Uluslararası Enerji Ajansı başkanı Fatih Birol, 2021'de TIME tarafından Dünya'nın en etkili 100 kişisinden birisi olarak seçilmiştir.


Sınırları içinde bir milyondan fazla göl bulunduran Kanada, dünyanın en çok gölüne sahip ülkesidir.


İlk defa düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda, İsviçre adına yarışan Lys Assia, seslendirdiği "Refrain" isimli şarkıyla yarışmanın ilk kazananı olmuştur.


Bob Dylan; Nobel, Pulitzer, Oscar ve Grammy ödüllerinin hepsine sahip ilk kişidir.


Eratu Kozaku-Markullis

Eski Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markullis; EOKA-B tarafından düzenlenen Muratağa, Sandallar ve Atlılar ile Taşkent Katliamı'nda öldürülen Kıbrıslı Türkler için özür dilemiştir.


1975 yapımı Baba Bizi Eversene adlı sinema filmi, Barış Manço'nun oynadığı ilk ve tek filmdir.


Türkiye'nin ilk kadın bakanı, bir dönem Ankara Üniversitesi rektörlüğü de yapan Türkan Akyol'dur.


Nâzım Hikmet'in Kız Çocuğu şiirinin ilham kaynağı; Hiroşima'ya atılan atom bombası nedeniyle yakalandığı lösemiyi origami turnaları katlayarak yenmeye çalışan Sadako Sasaki adlı kız çocuğudur.


Tescillenmiş ilk alan adı, şu an internet müzesi olarak kullanılan "symbolics.com"'dur.


Árpád

Büyük Macar Prensi Árpád'ın adı, Türkçe kökenli olan ve Macarcada arpa için kullanılan árpa sözcüğünden türemiştir.