Vikipedi:Biliyor muydunuz/Aralık 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Pandalar, Çin tarafından diplomasi aracı olarak kullanılmıştır.


Zenon'un öğrencisi olan Kleanthes, aynı zamanda bir boksördü.


2011 Eurovision Şarkı Yarışmasında, "A Friend in London"ın şarkısına Hollanda'nın verdiği puanı duyuran Mandy Huydts'a grubun vokalisti Tim Schou canlı yayında "seni becermek istiyorum" demiştir.


Krikor Ağaton, Sultan Abdülaziz döneminde Umûr-ı Nâfia Nazırlığına (Bayındırlık Bakanlığı) getirilen ilk Hristiyan ve Ermeni kökenli kişi olmuştur.


Vecihi Hürkuş

Türkiye'nin ilk uçağını üreten Vecihi Hürkuş, tamamlanan uçağı izinsiz uçurduğu için hapis cezası almıştır.


Güneş Sistemi'nde bulunan Merkür ve Venüs'ün hiç doğal uydusu yoktur.


Gerçek insan boyutlarında ve formunda yapılmış dünyadaki bilinen/bulunan en eski heykel, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde sergilenen Urfa Adamı'dır.


Dominique Jean Larrey, Bastille Baskını sırasında yaralıları hızlı nakletmek için bir ambulans tasarlamıştır.


ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Susan Rice'tan sonra bu göreve getirilen ikinci Afroamerikalı diplomattır.


Cahide Sonku

Cahide Sonku, Türk sinemasının ilk kadın sinema oyuncusu ve aynı zamanda ilk kadın film yönetmenidir.


Dârülbedâyi'nin ilk profesyonel oyunu, ilk defa 20 Ocak 1916'da İstanbul'da Tepebaşı Tiyatrosunda sergilenen Çürük Temel'dir.


Çin'in Hunan eyaletindeki Bailong Asansörü, Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en yüksek ve en ağır açık hava asansörü olarak tescil edilmiştir.


Marilyn Manson sahne adı, oyuncu Marilyn Monroe'nun ismi ve seri katil Charles Manson'ın soyisminin birleşiminden ortaya çıkmıştır.


Yunanistan'daki Albaylar Cuntası'nın önde gelen generallerinden olan Dimitrios İoannidis, Türk kamuoyunda "Türkiye'yi Kıbrıs'a çıkartan adam" olarak tanınmıştır.


Lamartine

Fransız politikacı Lamartine, 1850'lerde siyaseti bırakıp Aydın'da bir çiftlik sahibi olmayı istemiş; onu destekleyen Osmanlı hükûmetine minnetini 8 ciltlik Osmanlı Tarihi eseriyle ifade etmiştir.


Linda Hunt, The Year of Living Dangerously filminde canlandırdığı "Billy Kwan" erkek karakteriyle, karşı cinsten bir karakteri canlandırarak Oscar Ödülü kazanmış ilk kişidir.


Türkiye'de bale sanatının geçmişi, 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.


Eroin, bir dönem "bağımlılık yapmayan morfin" adı altında ilaç olarak satılmıştır.


Deniz seviyesinden 5.029 metre yükseklikte yer alan İskelet Gölü, etrafındaki 9. yüzyıldan kalma yüzlerce insan iskeleti ile ünlüdür.


Tetris

Tetris, uzayda oynanan ilk video oyunudur.


Federal Almanya Hükûmeti, Namibya'da Herero ve Namalara karşı Alman İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen katliamları 2021'de resmen soykırım olarak tanıdığını ilan etmiştir.


George Bernard Shaw, hem Nobel Ödülü hem de Oscar Ödülü alan ilk kişidir.


Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilen ilk kişi Abdülhak Hamit Tarhan'dır.


Pakistan'daki Zelzele Adası, 24 Eylül 2013'te meydana gelen 7,7 Mw büyüklüğündeki deprem sonucunda oluşmuştur.


Metin Tolan

Göttingen Üniversitesi rektörü ve fizik profesörü Metin Tolan, Almanya'da bir üniversitede göreve gelen "ilk Türk kökenli rektör" olma unvanını elde etmiştir.


Dmitri Vrubel'in Berlin Duvarına yaptığı Tanrım, Bu Ölümcül Aşktan Kurtulmama Yardım Et adlı grafiti, Brejnev ve Honecker'in 1979 tarihli sosyalist kardeşlik öpücüğü fotoğrafından esinlenmiştir.


İlk resmi Dünya Satranç Şampiyonası şampiyonu Wilhelm Steinitz'dir.


I. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da sansürlenerek gizlenen İspanyol gribi, savaşa katılmayan İspanya basını tarafından dünyaya duyurulduğu için İspanya'da başlamamasına rağmen bu isimle anılmıştır.


2017'de İngiliz zoolog Sammy de Grave tarafından keşfedilen Synalpheus pinkfloydi karidesi, adını parlak pembe kıskacından dolayı De Grave'in çok sevdiği rock grubu Pink Floyd'dan almıştır.


Artem Pataputyan

Nörobiyolog Artem Pataputyan, Nobel Ödülü kazanan ilk Ermeni kökenli bilim insanıdır.


Dominik Cumhuriyeti, 2018 yılında yapılan seçimlerde tarihinde ilk kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmiştir.