Vikipedi:Biliyor muydunuz/Ağustos 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Ruj, Ortaçağ Avrupasında "şeytanın cisimlenmiş hâli" olarak görüldüğü için kilise tarafından yasaklanmıştır.


Antonio Salieri'nin Wolfgang Amadeus Mozart tarafından hazırlanmış olan Cosi fan tutte ile aynı librettoyu kullanarak bir opera eseri hazırlamayı denediğine dair belgeler bulunmuştur.


Osmanlı Ordusu'nda görev yapan Afrika asıllı bir asker

1880-1920 döneminde İzmir'de Afrika kökenli Türklerin her yıl üç hafta süreyle kutladığı Dana Bayramı günümüzde artık iki gün sürmektedir.


Arama motoru Google'ın adı "googol" sözcüğünün yanlış yazımı sonucunda ortaya çıkmıştır.


Soğuk Savaş yıllarında ABD halkını nükleer saldırılara karşı eğitmek amaçlı hazırlanmış Duck and Cover, bir atom bombası patlamasında yere yatıp siper almayı öğütler.


Albanya'ya yerleşen Yahudiler nedeniyle Hazar Kağanlığı Yahudiliği devlet dini olarak seçmiştir.


Web tarayıcısı Mozilla Firefox'un 3.0 sürümü, piyasaya sürüldüğü 17 Haziran 2008 günü, 24 saatte 8 milyondan fazla indirilerek dönemin bir günde en çok indirilen yazılım rekorunu kırmıştır.


Olympia

Olympia tablosu 1865 yılında Paris Salonu'nda sergilenirken salon yönetimi tabloyu saldırı ihtimaline karşı koruma altında tutmak zorunda kalmıştır.


Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar Mevlevî postnişinliğini yapmış Veled Çelebi İzbudak'a daha sonra Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun kurulması görevi verilmiştir.


Osmanlı İmparatorluğu'nun posta hizmetlerini, 1840'ta düzenli bir posta servisi kurulana kadar toplam dokuz farklı Avrupa ülkesi yürütmüştür.


Katrina Kasırgası sebebiyle ABD'nin bir şehri olan New Orleans'ın %80'i sular altında kalmıştır.


Bebek Musa'nın bulunduğu yerin günümüzdeki Ben Ezra Sinagogu olduğuna inanılır.


Lübnan bayrağı

2005 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmak isteyen Lübnan, İsrail'in yarışmada bulunması sebebiyle katılmaktan vazgeçmiştir.


Hadislere göre Miraç'ta önce 50 vakit olarak bildirilen namaz, İslam peygamberi Muhammed'in birkaç kere geri dönüp Allah'tan namazı hafifletmesini dilemesi üzerine beş vakte indirilmiştir.


Elif Şafak; İskender romanının kapağında, kitaba adını veren İskender karakteri olarak yer aldı.


Otuz Yıl Savaşı sırasında Almanya'nın nüfusu %30 oranında azalmıştır.


Amerikan televizyon dizisi Glee için ilk senaryo, Aptallar için Senaryo Yazımı (orj. Screenwriting for Dummies) adlı kitap yardımıyla yazılmıştır.


Yahudiler, domuzun sütünü içip dışkısını yerken

Köln Katedrali'nde, Yahudilerin domuz sütü içtiğini gösteren gravür bulunmaktadır.


Off-off-Broadway tiyatroları 1958'de Off-Broadway'e tepki olarak ve "ticari tiyatronun tamamen reddi" fikriyle başlamıştır.


Hayvanlar aleminde en az 500 türde eşcinsel davranış belgelenmiştir.


1932-1950 yılları arasında Türkiye'de ezan Türkçe okunmuştur.


Sait Faik Abasıyanık, Şahmerdan kitabında yer alan Çelme isimli hikâyesiyle halkı askerlikten soğutmakla suçlanarak askerî mahkemeye verilmiştir.


Mao Asada

Mao Asada, 2010 Kış Olimpiyatları'nda, aynı programda iki üçlü Axel atlaması yapan ilk kadın artistik buz patencisi olmuştur.


Kıbrıs Harekâtı'nın başlamasından bir ay sonra, Kıbrıs'taki Muratağa, Sandallar ve Atlılar köy halklarının neredeyse tamamı EOKA-B çeteleri tarafından öldürülmüştür.


Çin mitolojisine göre, Pan Gu adındaki efsanevi yaratığın terinden yağmurlar, nefesinden rüzgârlar, kanından nehirler, gözlerinin birinden Ay birindense Güneş ortaya çıkmıştır.


Modern otomobilin icadı sürecinde yaklaşık 100 bin dolayında patent alınmıştır.


2008 yılında yapılan bir ankete göre Türklerin %76'sının Yahudilere karşı olumsuz görüşleri vardır.


Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu
Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu

Andromeda Galaksisi, bir trilyon (1012) yıldıza ev sahipliği yapmaktadır.


Simpsonlar'da yer alan ve söz konusu ailenin üyesi olan Marge Simpson, Ekim 2009 tarihli Playboy dergisinin kapağında yer almıştır.


İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı'Karabağ Savaşı sırasında gerçekleşen en kapsamlı sivil katliam olarak nitelendirmiştir.


Antik Mısır'da Firavun, doğruluk ve adalet tanrıçası Ma'at'ın yeryüzündeki temsiliydi.