Vikipedi:Biliyor muydunuz/Haziran 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

1971 yılında kaçırılan Theo Albrecht, 17 gün boyunca alıkonmuş ve fidye olarak 7 milyon Alman markı ödenmiştir.


2011 İran drama filmi Bir Ayrılık, 61. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı kazanarak, bu ödülü alan ilk İran filmi oldu.


1998'de son kez düzenlenen Başbakanlık Kupası'nda 8 şampiyonluk ve 7 ikincilik elde eden Fenerbahçe Futbol Takımı, kupa tarihindeki en başarılı takımdır.


Thomas Jefferson
Thomas Jefferson

Çoğu tarihçinin kanısına göre, ABD'nin üçüncü başkanı Jefferson, karısının ölümünün ardından kölesi Sally Hemings ile 38 yıl süren ilişkisi sırasında onun altı çocuğunun babası olmuştur.


II. Dünya Savaşı'ında Sovyet 19. Ordusu Kiev'i savunmaya giderken yolculuk çok uzun sürdüğü için Batı Cephesine verildi.


Orhun alfabesi, 4 tanesi ünlü olmak üzere toplam 38 damga (harf) içermektedir.


Genellikle gönüllülere dayanan Britanya Ordusu'nda asker alımı politikasında, 1963 yılı sonrasında profesyonel ordu uygulamasına geçildi.


Lucas Entertainment tarafından yapımı gerçekleştirilen Men of Israel, tamamen İsrailli oyunculardan oluşan ilk eşcinsel filmdir.


Yunus Nadi Bey
Yunus Nadi Bey

Atatürk'ün emriyle Türk Komünist Fırkası'nı kuran Yunus Nadi Abalıoğlu'na, II. Dünya Savaşı yıllarında Cumhuriyet gazetesinde yazdığı Alman yanlısı yazılardan dolayı "Yunus Nazi" lakabı takıldı.


2005 İtalya Grand Prix'inde Juan Pablo Montoya, yarıştan önce yaptığı testler sırasında 372,6 km/saat hızla, Formula 1 tarihindeki en yüksek hız rekoruna ulaştı.


Lady Gaga'nın "Speechless" şarkısı, aort kapağının tamiri için açık kalp ameliyatı olması gereken babasını ikna etmek için yazıldı.


Eski çağlardan beri varlığı bilinen kolloidal altın kırmızı renginden dolayı önceleri camın renklendirmesinde kullanılırdı.


Walter T. Bailey, Illinois'taki ilk lisanslı Afroamerikan mimardır.


Mermerden bir kadın heykeli
Papa II. Julius'un mezarlığında Michelangelo'nun Lea betimlemesi.

Yahudi inancına göre İbrani atalarından Yakup'un iki eşinden biri olan Lea, On İki İsrail Kabilesinden altısının annesidir.


Nancy Cartwright'ın Bart Simpson'u seslendirmesiyle ilgili otobiyografik kitabı My Life as a 10-Year-Old Boy, daha sonradan tek kişilik oyuna uyarlandı.


İstanbul Futbol Ligi için İngiltere'den özel getirtilen şilt, on sezon boyunca düzenlenmesi planlanan ligi en çok kazanan takımın olacaktı.


II. Dünya Savaşı sırasındaki Toropets-Holm Taarruzu'nda Alman istihbaratı saldıran Sovyet birliklerinin kimliklerini dahi bilmiyordu.


1222 Kıbrıs depreminin verdiği zarar o kadar büyüktü ki, Baf'ta sahil şeridini değiştirdi ve limanı kurutarak kullanılamaz hale getirdi.


Fela Kuti
Fela Kuti

Nijeryalı müzisyen Fela Kuti'nin Nijeryalı askerlerin zombivâri yöntemler kullandıklarını belirten ve onları sert bir dille eleştiren bir albüm yayımlaması üzerine ordu, evine ve kayıt stüdyosuna saldırarak stüdyoyu enstrümanlar ve ses kayıtlarıyla beraber imha etti.


Bizans imparator naibi Caesar Bardas, anlaşamadığı Konstatinopolis Patriği Ignatius'u görevden aldıktan sonra din adamı olmayan Fotios'u, beş günde rahipliğe terfi ettirip sonra Patrik ilan etti.


Amerikalı komedyen ve aktör Zach Galifianakis, Saturday Night Live programında oynayacağı bir skeç için program esnasında sakalını kesmiş ve şovu takma sakal takarak kapatmıştır.


Dünya'nın yaşı ve kıtasal sürüklenme, yer bilimi tarihi boyunca tartışılan ana konulardandır.


Kepler-10b'nin yıldıza dönük tarafındaki sıcaklık 1833 K'dir ve bu bir yüksek fırın kadar sıcak olup demiri eritmeye yetecek bir sıcaklıktır.


Houda Nonoo'nun portresi
Houda Nonoo, Bahreyn'in ABD elçisi.

Dünyanın en küçük Yahudi cemaatlerinden birine sahip olan Bahreyn'in ABD büyükelçiliğini 2008-2013 yılları arasında bu cemaatten bir kadın yapmıştır.


Daha önce Suriye yandaşı olan Velid Canbolat, Hafız Esad'ın 2000 yılındaki ölümünden sonra Suriye'nin Lübnan'daki nüfuzundan vazgeçmesi yönünde bir siyaset izlemeye başladı.


Yüksel Koptagel'in 1958'de Almanya'da yayımlanan "Tamzara" ve "Fossil Süiti" adlı çalışmaları, Türkiye'de bestelenen ilk klasik gitar eserleri olarak kabul edilir.


Nea Ekklisia'nın inşası sırasında Bizans donanması inşaata mermer taşımakla görevlendirildiği için Sicilya'daki ana noktalardan Siraküza desteksiz kalarak Araplar tarafından ele geçirilmiştir.


2010 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nı birer altın madalya ile tamamlayan Botsvana ve Cayman Adaları ile üç altın madalyanın sahibi olan Samoa, oyunlar tarihindeki ilk altın madalyalarını elde etmiş oldu.


Yol kenarında bir kartal heykeli. Altında "Route Napoleon" (Napolyon yolu) yazıyor.

Kralcı birlikler Lyon'da Napolyon'un birliklerinin yolunu kesince Napolyon askerlerin önüne çıkmış, paltosunu yırtıp kendisini vurmalarını söylemiş, onlar da onun ordusuna katılmışlardır.


Eski Irak Başbakanı Nuri Said, "Irak'taki Yahudiler her zaman şeytan kaynağı ve Irak'a zarar olmuştur. Casusturlar... imkanımız varken onlardan kurtulmamız bizim için en iyisidir" demiştir.