Vikipedi:Biliyor muydunuz/Kasım 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Ürdün Kralı I. Abdullah'ın korumaları Habbani Yahudileriydi.


Emevi halifesi II. Yezid'in tüm haç ve Hıristiyan imajlarının yok edilmesi emri, erken İslam tarihinde Hıristiyanlığa yönelik ikonoklazmının tek önemli örneği olmuştur.


Çocuk imparator VII. Mihail'i kendine bağlayan saray bakanı Nikeforitzes, ardından diğer rakiplerini bastırıp sonunda Bizans İmparatorluğu'nun gerçek yöneticisi haline gelmiştir.


1950-1951 Bağdat bombalamalarında, Yahudiler milliyetçi Müslüman Arapları, Müslüman Araplar da Siyonistleri sorumlu tutmaktadır.


Tarihin belli zamanlarında, Yahudilerin, Hristiyan (ve bazen Müslüman) çocukların kanlarından matsa yaptıklarına inanılmıştır.


1932-1950 yılları arasında Türkiye'de ezan Türkçe okunmuştur.


Michael M. Thomas'ın yaklaşık 25 yayınevi tarafından reddedilen sekizinci romanı için bir yayıncı bulması, on yıldan fazla sürmüştür.


.bv alan kodu, kimsenin yaşamadığı Bouvet Adası'na aittir.


Reddedilenler Salonu, Fransa'da açılan Paris Salonu'na jüri tarafından kabul edilmemiş eserlerin sergilenmesi amacıyla açılmıştır.


Saddam Hüseyin

2006 yılında Saddam Hüseyin'in insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı asılarak idam edilmesi üzerine Libya'da 3 günlük yas ilan edildi.


Yahudilik dininin peygamberi Musa'nın adının "(sudan) çekmek/çıkarmak" anlamına geldiğine inanılır. Tevrat'a göre bebekken kendisi Nil nehrine bırakıldıktan sonra bulunmasından dolayı ona bu ad verilmiştir.


Türk Anadolu rock müzisyeni Barış Manço, 1971'de Anadolu turnesinin Kütahya ayağında uzun saçları yüzünden tehdit edilmiş ve tur otobüslerine dinamitle saldırı düzenlenmiştir.


Marie Rogêt'nin Sırrı, gerçek bir cinayetin ayrıntıları üzerine kurgulanmış ilk cinayet öyküsüdür.


Tüm doğal karbonhidratlar içinde en tatlısı fruktozdur.


Pokémon jetleri

All Nippon Airways, 1998'den beri Pokémon jetlerini işletmektedir.


Arjantin, Temmuz 2010'da bütün ülke çapında eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Latin Amerika ülkesi olmuştur.


1880-1920 döneminde İzmir'de Afrika kökenli Türklerin her yıl üç hafta süreyle kutladığı Dana Bayramı günümüzde artık iki gün sürmektedir.


Yahudilik dininin peygamberi Musa'nın adının "(sudan) çekmek/çıkarmak" anlamına geldiğine inanılır. Tevrat'a göre bebekken kendisi Nil nehrine bırakıldıktan sonra bulunmasından dolayı ona bu ad verilmiştir.


Sıcak çikolata, 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar ilaç olarak da kullanıldı.


Hamlet

Hamlet, Goethe'den Dickens'a, Joyce'tan Murdoch'a birçok yazara esin kaynağı olmuş ve "Külkedisi'nden sonra en çok filme çekilen öykü" olarak tanımlanmıştır.


Amerikan drama TV dizisi Lost'un final sezonunun ilk bölümü "LA X", ABD Başkanı Barack Obama'ya yıllık konuşmasını erteletti.


Dünyanın en eski merkez bankası, 1668 yılında kurulan İsveç Ulusal Bankası'dır.


Türkiye'den Avusturya'ya göç etmiş Sefarad Yahudileri, Viyana'da İslami mimari stiliyle Türkischer Tempel (Türk Tapınağı) isimli bir sinagog inşa ettirmiştir.


Ruj, Ortaçağ Avrupasında "şeytanın cisimlenmiş hâli" olarak görüldüğü için kilise tarafından yasaklanmıştır.


Bir mağza vitrinindeki iki mankenden birinin üzerinde mavi-lacvert çizgili pijama giydirilmiş, altındaki yazıda "Müjde Gaffur Pijaması geldi!!!" yazıyor.

Avrupa Yakası'nda Peker Açıkalın'ın canlandırdığı kapıcı ailesinin oğlu Gaffur Aksoy karakterinin üzerine sürekli giydiği çizgili pazen pijama (resimde) dizinin yayımlandığı dönemde Türkiye'de yeniden moda oldu.


Soğuk Savaş yıllarında ABD halkını nükleer saldırılara karşı eğitmek amaçlı hazırlanmış Duck and Cover, bir atom bombası patlamasında yere yatıp siper almayı öğütler.


Antonio Salieri'nin Wolfgang Amadeus Mozart tarafından hazırlanmış olan Cosi fan tutte ile aynı librettoyu kullanarak bir opera eseri hazırlamayı denediğine dair belgeler bulunmuştur.


Selahattin Ülkümen, II. Dünya Savaşı sırasında Yahudileri kurtarmak için verdiği çabalar sonucu Uluslararası Dürüstler ödülü aldı.


Samuel Beckett'ın yazdığı tiyatro oyunu Geliş ve Gidiş, çeviriye göre 121 ila 127 sözcük uzunluğundadır.


Galatasaray'ın Gayın ve Sin'li arması (1923)

Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk ambleminde yer alan Arap alfabesi harfleri Ğayn ve Sin, Latin alfabesine geçilmesiyle yerlerini G ve S'ye bırakmıştır.