Vikipedi:Biliyor muydunuz/Eylül 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Lucas Entertainment tarafından yapımı gerçekleştirilen Men of Israel, tamamen İsrailli oyunculardan oluşan ilk eşcinsel filmdir.


Josef Bringas, isyan eden general Nikiforos Fokas'a karşı Konstantinopolis'e birlikler getirdi; asilerin Boğaziçi'ni geçmelerini engellemek için tüm gemileri tuttu; Nikiforos'un babası Bardas'ı rehin aldı ama başarılı olamadı.


Resmin açıklaması
Juan Pablo Angel RedBullNY.jpg

2005 İtalya Grand Prix'inde Juan Pablo Montoya (resimde) yarıştan önce yaptığı testler sırasında 372,6 km/saat hızla, Formula 1 tarihindeki en yüksek hız rekoruna ulaştı.



Lady Gaga'nın "Speechless" şarkısı, aort kapağının tamiri için açık kalp ameliyatı olması gereken babasını ikna etmek için yazıldı.


Eski çağlardan beri varlığı bilinen kolloidal altın kırmızı renginden dolayı önceleri camın renklendirmesinde kullanılırdı.


Nancy Cartwright'ın Bart Simpson'u seslendirmesiyle ilgili otobiyografik kitabı My Life as a 10-Year-Old Boy, daha sonradan tek kişilik oyuna uyarlandı.


Diş fırçaları
Diş fırçaları

Bugünün diş fırçasını andıran ilk diş fırçası, 1498 yılında Çin'de yapıldı.


12 Haziran 2011 seçimleri sonucu meclise girmeye hak kazanan bazı milletvekillerinin tutuklu olması ve tahliye edilmemesi ile Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi sonucu TBMM'de yemin krizi ortaya çıktı.


Walter T. Bailey, Illinois'taki ilk lisanslı Afroamerikan mimardır.


Rahim ağzı kanseri için bir tarama testi olan Pap smear yaptırmak ayrıca bu kanserin oluşma olasılığını da azaltmaktadır.


II. Dünya Savaşı sırasındaki Toropets-Holm Taarruzu'nda Alman istihbaratı saldıran Sovyet birliklerinin kimliklerini dahi bilmiyordu.


Yahudi inancına göre İbrani atalarından Yakup'un iki eşinden biri olan Lea, On İki İsrail Kabilesinden altısının annesidir.


Amerikalı astronot Kalpana Chawla uzaya çıkan ilk Hint asıllı kadındır.


Rungrado 1 Mayıs Stadyumu, 150.000 oturan seyirci kapasitesiyle dünyadaki en yüksek kapasiteli stadyum ve 12. en yüksek kapasiteye sahip spor alanıdır.


1222 Kıbrıs depreminin verdiği zarar o kadar büyüktü ki, Baf'ta sahil şeridini değiştirdi ve limanı kurutarak kullanılamaz hale getirdi.


Bizans imparator naibi Caesar Bardas, anlaşamadığı Konstatinopolis Patriği Ignatius'u görevden aldıktan sonra din adamı olmayan Fotios'u, beş günde rahipliğe terfi ettirip sonra Patrik ilan etti.


Fela Kuti
Fela Kuti

Nijeryalı müzisyen Fela Kuti'nin Nijeryalı askerlerin zombivâri yöntemler kullandıklarını belirten ve onları sert bir dille eleştiren bir albüm yayımlaması üzerine ordu, evine ve kayıt stüdyosuna saldırarak stüdyoyu enstrümanlar ve ses kayıtlarıyla beraber imha etti.



Amerikalı komedyen ve aktör Zach Galifianakis, Saturday Night Live programında oynayacağı bir skeç için program esnasında sakalını kesmiş ve şovu takma sakal takarak kapatmıştır.


Dünya'nın yaşı ve kıtasal sürüklenme, yer bilimi tarihi boyunca tartışılan ana konulardandır.


Nea Ekklisia'nın inşası sırasında Bizans donanması inşaata mermer taşımakla görevlendirildiği için Sicilya'daki ana noktalardan Siraküza desteksiz kalarak Araplar tarafından ele geçirilmiştir.


Houda Nonoo'nun portresi
Houda Nonoo, Bahreyn'in ABD elçisi.

Dünyanın en küçük Yahudi cemaatlerinden olan Bahreyn'in ABD elçiliğini 2008-2013 yılları arasında Yahudi bir kadın yapmıştır.


2019 yılı itibarıyla, Klaus Fischer, Schalke 04 formasıyla kaydettiği 182 golle kulüp tarihinin en golcü oyuncusu konumundadır.


Kepler-10b'nin yıldıza dönük tarafındaki sıcaklık 1833 K'dir ve bu bir yüksek fırın kadar sıcak olup demiri eritmeye yetecek bir sıcaklıktır.


"Do the Bartman", Michael Jackson'ın bir gece yapımcıları arayarak Bart'a liste başı olacak bir şarkı yazmayı ve Simpsonlar'da konuk oyuncu olarak yer almayı teklif etmesiyle doğdu.


Türkiye'de nükleer çalışmalar, nükleer teknolojiye sahip olmayan pek çok Avrupa ülkesiyle eş zamanlı olarak "Atom enerjisinin barışçı amaçlarla kullanılması" konusunda düzenlenen 1. Cenevre Konferansı'ndan hemen sonra 1955 yılında başlatılmıştır.


Oyrat kervanı
Oyrat kervanı

1770'te Rusya egemenliğindeki Kalmukya'dan anavatanları Çungarya’ya geri dönmek üzere yola çıkan 168.080 kadar Kalmuk'tan yalnızca 66.073'ü yolculuğu tamamlayabilmiştir.


Eski Irak Başbakanı Nuri Said, "Irak'taki Yahudiler her zaman şeytan kaynağı ve Irak'a zarar olmuştur. Casusturlar... imkanımız varken onlardan kurtulmamız bizim için en iyisidir" demiştir.


Bizanslı Matematikçi Leo'nun geliştirdiği optik telegraf sistemi Tarsus'tan Konstantinopolis'e kadar uzanmakta, Arap saldırılarının haber alınmasını ve diplomatik haberleşmeleri sağlamaktaydı.