Vikipedi:Biliyor muydunuz/Ekim 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:
Tetris

Tetris, uzayda oynanan ilk video oyunudur.


Türkiye'de bale sanatının geçmişi, 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.


Eroin, bir dönem "bağımlılık yapmayan morfin" adı altında ilaç olarak satılmıştır.


Deniz seviyesinden 5.029 metre yükseklikte yer alan İskelet Gölü, etrafındaki 9. yüzyıldan kalma yüzlerce insan iskeleti ile ünlüdür.


Federal Almanya Hükûmeti, Namibya'da Herero ve Namalara karşı Alman İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen katliamları 2021'de resmen soykırım olarak tanıdığını ilan etmiştir.


George Bernard Shaw

George Bernard Shaw, hem Nobel Ödülü hem de Oscar Ödülü alan ilk kişidir.


Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilen ilk kişi Abdülhak Hamit Tarhan'dır.


Pakistan'daki Zelzele Adası, 24 Eylül 2013'te meydana gelen 7,7 Mw büyüklüğündeki deprem sonucunda oluşmuştur.


Göttingen Üniversitesi rektörü ve fizik profesörü Metin Tolan, Almanya'da bir üniversitede göreve gelen "ilk Türk kökenli rektör" olma ünvanını elde etmiştir.


Dmitri Vrubel'in Berlin Duvarına yaptığı Tanrım, Bu Ölümcül Aşktan Kurtulmama Yardım Et adlı grafiti, Brejnev ve Honecker'in 1979 tarihli sosyalist kardeşlik öpücüğü fotoğrafından esinlenmiştir.


Wilhelm Steinitz

İlk resmî Dünya Satranç Şampiyonası şampiyonu Wilhelm Steinitz'dir.


I. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da sansürlenerek gizlenen İspanyol gribi, savaşa katılmayan İspanya basını tarafından dünyaya duyurulduğu için İspanya'da başlamamasına rağmen bu isimle anılmıştır.


2017'de İngiliz zoolog Sammy de Grave tarafından keşfedilen Synalpheus pinkfloydi karidesi, adını parlak pembe kıskacından dolayı De Grave'in çok sevdiği rock grubu Pink Floyd'dan almıştır.


Nörobiyolog Artem Pataputyan, Nobel Ödülü kazanan ilk Ermeni kökenli bilim insanıdır.


Dominik Cumhuriyeti, 2018 yılında yapılan seçimlerde tarihinde ilk kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmiştir.


William Huggins

29 Ağustos 1864'te, Kedi Gözü bulutsusunu analiz ederek bir gezegenimsi bulutsunun spektrumunu alan ilk kişi William Huggins'tir.


Dünyanın en uzun sahil şeridine sahip ülkesi Kanada'dır.


Doğan Kardeş dergisinin kapakları ve Kara Kedi Çetesi ile tanınan Selma Emiroğlu, Türkiye'nin ilk kadın karikatüristidir.


Büyük Taarruz başladığı sırada Mustafa Kemal Paşa'yı Kocatepe'de sol elinin başparmağı dudağında düşünür vaziyette gösteren ünlü fotoğrafı çeken kişi, Etem Tem'dir.


Lüzinyanlar Lefkoşa'nın etrafına surlar inşa etmiştir ve bu surlar düzensiz bir beşgen şeklinde yapılmıştır.


Kral penguen

Norveç Kraliyet Ordusunda, tümgeneral rütbesine sahip Nils Olav isminde bir kral penguen vardır.


Mehmet Âkif Ersoy'un Süleymaniye Kürsüsünde adlı eserinde İstanbul'daki bir vaazını şiirleştirdiği vaiz, Japonya'yı İslamiyetle tanıştıran Abdürreşid İbrahim'dir.


Havada ters perende atarken, tek ayakla topa vurma eylemi olan röveşata sözcüğü Türkçeye, İtalyancada da aynı anlamı taşıyan ve kökeni tepetaklak etmek/olmak anlamı taşıyan "rovesciare" kelimesine dayanan "rovesciata" sözcüğünden geçmiştir.


Bergen filmi, Türkiye'de 100 milyon hasılatı geçen ilk filmdir.


Bizans kültüründe, mükemmel Tanrı'nın yansıması olan imparator kusursuz olması gerektiği için sakat bırakılması halinde tacı almaktan uzaklaştırılırdı.


Michael Jackson'ın heykeli
Michael Jackson'ın heykeli

Michael Jackson'ın ödülleri arasında 13 Guinness Rekoru, 13 Grammy Ödülü, 26 Amerikan Müzik Ödülü, 12 Dünya Müzik Ödülü bulunmaktadır.


Küpün hacmini iki katına çıkaracak kenar uzunluğunu bulma, yalnız pergel ve cetvel kullanarak çözülemeyen bir geometri problemidir.


1942'de Filistin'e gitmekte olan Struma gemisi bozulunca, Türkiye 778 Yahudi yolcusunun inmesine izin vermeden gemiyi Karadeniz'e çektirmiş, gemi orada bir Sovyet denizaltısı tarafından batırılmıştır.


Kerim Bakıri, 2000 yılında transfer olduğu Charlton Athletic'te yalnızca 18 dakika oynayarak Premier League'de forma giyen ilk İranlı futbolcu olmuştur.


Mart 2010'da yayımlanmaya başlayan Bir+Bir, adını Jean-Luc Godard'ın Bir Artı Bir (Sympathy for the Devil) filminden almaktadır.


Thomas Jefferson
Thomas Jefferson

Çoğu tarihçinin kanısına göre, ABD'nin üçüncü başkanı Thomas Jefferson, karısının ölümünün ardından kölesi Sally Hemings ile 38 yıl süren ilişkisi sırasında onun altı çocuğunun babası olmuştur.