Vikipedi:Biliyor muydunuz/Nisan 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Anasayfa, Vikipedi'de en çok ziyaret edilen sayfadır.


Siyah zemin üzerinde ortada parlak mavi bir yıldız, etrafında küresel bir kırmızı bulut ve onun dışında kesişen yeşil yay yapıları.

Kedi Gözü bulutsusu, düğümler, püskürtmeler ve yaysal yapılar ile bilinen en karmaşık yapılı gezegenimsi bulutsudur.


Rahim ağzı kanseri için bir tarama testi olan Pap smear yaptırmak ayrıca bu kanserin oluşma olasılığını da azaltmaktadır.


Mao Asada, 2010 Kış Olimpiyatları'nda, aynı programda iki üçlü Axel atlaması yapan ilk kadın artistik buz patencisi olmuştur.


Sonsuz maymun teoremi, bir maymunun bir daktilonun tuşlarına sonsuz bir süre boyunca gelişigüzel basarak belirli bir metni (örneğin William Shakespeare'in tüm yapıtlarını) neredeyse kesin olarak yazabileceğini ortaya koymaktadır.


Çin'deki azınlıklardan biri olan anasoylu Mosuo toplumunda evlilik kurumu bulunmaz.


John Strutt Rayleigh ve William Ramsay 1904'te soygaz keşiflerinden dolayı sırasıyla fizik ve kimya dallarında Nobel Ödülü kazanmışlardır.


Pan Gu'yu betimleyen bir resim.
Pan Gu'yu betimleyen bir resim.

Çin mitolojisine göre, Pan Gu adındaki efsanevi yaratığın terinden yağmurlar, nefesinden rüzgârlar, kanından nehirler, gözlerinin birinden Ay birindense Güneş ortaya çıkmıştır.


İstanbul Fatih'teki Kanlı Kilise, Osmanlı döneminde camiye çevrilmeyerek Rumların ibadetine bırakılmış Bizans döneminden kalma tek kilisedir.


Adolesanlarda görülen ve omurga eğrilmesinin 30 dereceden fazla olduğu skolyoz vakaları, kızlarda erkeklerden 10 kat daha sık görülür.


İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'a göre İslam Peygamberi Muhammed'in geleceği Tevrat'ta ve İncil'de bildirilmiştir.


Antik Mısır'da Firavun, doğruluk ve adalet tanrıçası Ma'at'ın yeryüzündeki temsiliydi.


Vatikan'da ilk kez 1922'de bir Papa hristiyan olmayan bir ressama (Mihri Müşfik Hanım) poz vermiştir.


Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu
Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu

Andromeda Galaksisi (resimdeki), bir trilyon (1012) yıldıza ev sahipliği yapmaktadır.


Metin2 2009'da Avrupa'da 7.000.000 aktif kullanıcıyla dünyada toplam 50.000.000 kullanıcıya sahipti.


Ankara'daki Kuğulu Park'ın ilk beyaz kuğuları Viyana'dan, şimdiki siyah kuğuları ise Pekin'den gelmiştir.


Avrupa sınırları içinde Budistlerin çoğunlukta bulunduğu tek bölge Rusya'ya bağlı Kalmukya'dır.


Floransa Büyük Sinagogu'nun planı bir haç şeklindedir.


Morgue Sokağı Cinayetleri dedektifin önce vardığı sonucu açıkladığı, ardından bu sonuca nasıl vardığını ayrıntılarıyla anlattığı anlatım tekniğinin kullanıldığı ilk öyküdür.


Makaroni pengueni
Makaroni pengueni

Makaroni pengueninin adı, 18. yüzyıl İngiltere'sinin gösterişli ve aşırı süslü makaroni modasına atfen verilmiştir.


II. Elizabeth, nisan ayında doğmasına rağmen, doğum günü geleneğe göre haziran ayının üçüncü cumartesi günü kutlanmaktadır.


Goya'nın evinin iki katındaki duvar sıvasına yağlı boya ile çizdiği Kara Resimler, 1873'te, evin bulunduğu çiftlik yıkılmadan önce, Prado Müzesi yetkilileri gözetiminde tuvale aktarılmıştır.


Honduras, ilk muz cumhuriyeti devletidir.


Yafa Saat Kulesi, II. Abdülhamid'in hükümdarlığının 25. yıldönümü şerefine dikilen yüzden fazla saat kulesinden biridir.


Bar Kohba İsyanı'ndan sonra "Yehuda toprakları"nın adı "Filistin toprakları"na çevrilmiştir.


Birkaç parça hellim
Birkaç parça hellim

Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemi olan hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ihraç ettiği tarımsal ürünlerin dörtte birinden fazlasını oluşturur.


İbn-i Sina'nın 11. yüzyılda yazılmış 14 ciltlik tıp ansiklopedisi El-Kanun fi't-Tıb 19. yüzyılın başlarına kadar tıbbî otoritesini korumuştur.


2008 Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda en iyi haberciliği yapan basın mensuplarına Türkiye Bisiklet Federasyonu para ödülü vermiştir.


Niğbolu Muharebesi'nde esir alınan Johannes Schiltberger, Türkler ve Tatarlarla geçirdiği 33 yılı sonradan bir seyahatname olarak yazmıştır.


I. Mithridatis entrikacılar tarafından öldürülmekten korktuğu için Paflagonya'ya kaçtıktan sonra, MÖ 281'de orada Pontus Krallığı'nı kurmuştur.