Vikipedi:Biliyor muydunuz/Haziran 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Amerika kıtasında jaguardan sonra ikinci en büyük kedi olan puma; kaplan, aslan ve jaguardan sonra dünyanın en büyük dördüncü kedisidir.


İspanya'nın Alameda şehri yaklaşık 780 yıl boyunca Müslüman kontrolü altında kalmıştır.


Kuzey Kore'nin resmi ideolojisi olan Juche (bağımsız duruş ve kendi kendine yetebilme hali), 1955'te Sovyetler Birliği'ndeki stalinsizleşme siyasetlerine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.


Göçlerle sayıları iyice azalan Afganistan Yahudilerinin sayısı 2005'te 1'e düşmüştür.


III. Osman
III. Osman

III. Osman sarayda dolaşırken cariyelerle karşılaşmak istemediği için ayakkabılarına demir ökçeler taktırmıştı, bu sayede ayak sesini uzaktan duyabilen cariyeler onun yolundan çekiliyorlardı.


Günümüzde çok güçlü satranç ustalarına FIDE tarafından verilen Büyükusta unvanı, resmi olarak 1914 Sankt-Peterburg Satranç Turnuvası'nın sponsorlarından Rus Çarı II. Nikolay tarafından galiplere verilmiştir.


İnsanlığın varlığını ilan eden Arecibo mesajının hedeflendiği M13 küresel yıldız kümesi, mesaj ulaştığında orada olmayacaktır.


II. Dünya Savaşı sırasında Samuel Beckett, Fransa Alman işgali altındayken iki yıl boyunca Fransız Direnişi için kurye olarak çalışmıştır.


Arapçada "rahat-ul hulküm" (boğaz rahatlatan) olarak geçmekte olan ve bu tamlamadan türetilen lokum, Anadolu'da 15. yüzyıldan beri yapılmaktadır.


Kur'an
Kur'an

Günümüzde bilinen en eski Kur'an mushafı, üçüncü Halife Osman tarafından yaptırılmıştır ve Taşkent'te bulunmaktadır.


1967 Kayseri stadyum faciasının ardından Türkiye'nin Spor İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Kamil Ocak, Türkiye İkinci Ligi'nin kaldırılmasını talep edeceğini açıklamıştır.


Türkiye, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı sonunda yenilmesinden sonra, Osmanlı Devleti'nin yerine kurulan ardıl devletler içinde tek bağımsız devlettir.


Konya'da iken Atatürk'ü yeren bir şiir okuduğu iddiasıyla 1932 yılında tutuklanarak Sinop Cezaevi'nde tutuklu hayatı süren Sabahattin Ali, Aldırma Gönül şiirini burada yazmıştır.


Suudi Arabistan'ın resmî sloganı şehadettir.


Ermenistan bayrağı
Ermenistan bayrağı

Ermenistan bayrak kanunu Ermenistan bayrağı'nın renk tonlarının pantone veya RGB kodlarını belirtmediği için kullanımdaki bayraklarda kırmızı, mavi ve turuncunun çeşitli tonları görülebilmektedir.


Rahim ağzı kanseri ile insan papilloma virüsü enfeksiyonu arasındaki ilişki, akciğer kanseri-sigara ilişkisinden daha sıkıdır.


Ezra ve Nehemya Operasyonu'nun ardından 120.000'den fazla Yahudi nüfusu bulunan Irak'ta sadece 6000 Yahudi kalmıştır.


12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra yaşanan işkenceler ile öne çıkan Diyarbakır Cezaevi, The Times tarafından "Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında gösterilmiştir.


İslam peygamberi Muhammed'in ayı kostümü ile gösterildiği South Park bölümünün yayımcısı tarafından sansürlenmesine protesto olarak, "herkes Muhammed'i çizsin" kampanyası başlatılmıştır.


Ziya Gökalp
Ziya Gökalp

Ziya Gökalp, babası tarafından Türk ırkına sahip olduğundan emin olsa da bunun önemsiz olduğunu, milliyeti belirleyen unsurların alınan terbiye ve hissedilen duygular olduğunu belirtmiştir.


Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan iki kişi (Boris Pasternak, Sovyetler Birliği hükümetinin baskısı nedeniyle, ve Jean-Paul Sartre, geçmişte tüm resmî ödülleri reddettiği için) bu ödülü reddetmiştir.


İsrail, Kudüs Yasasıyla Kudüs'ün tamamını başkent ilan etmiş, fakat bu BM tarafından tanınmamıştır.


Colin Pitchfork, DNA parmakizleme deliliyle cinayetten hüküm giyen ve toplu DNA taraması ile yakalanan ilk katil olmuştur.


Amerikan animasyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun sekizinci bölümü olan "The Telltale Head"in adı, Edgar Allan Poe'nun kısa öyküsü "Gammaz Yürek"e (The Tell-Tale Heart) bir göndermedir.


SN 1604 süpernova kalıntısı
SN 1604 süpernova kalıntısı

1604 yılında patlayan Süpernova 1604, Venüs hariç gece gökyüzündeki tüm yıldız ve planetlerden daha parlak olarak çıplak gözle gözlemlenebilmiştir.


Bugün bilinen en eski kalıp baskı kitap, Çin'de Dunhuang'da bulunmuş 868 yılına ait Çince bir Elmas Sutra kopyasıdır.


Lost dizisinde yer alan kurgusal karakterler Nikki ve Paulo seyirciler tarafından o kadar sevilmedi ki yapımcılar ikisini de hikaye gereği öldürdüler.


2000 yılında Daniel McFadden ayrık seçimlerin analizi için teori ve metodlar geliştirdiği için Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.


The Guardian gazetesi 1819'da Peterloo Katliamı'ına tepki olarak kurulmuştur.


Michael Jackson (1984)
Michael Jackson (1984)

Michael Jackson videografisinde yer alan video kliplerin bazıları, süre, harcanan para ve klip hikâyesi uyumuyla pop şarkıcısı Michael Jackson'ın Guinness Dünya Rekorları'na geçmesini sağlamıştır.