Vikipedi:Biliyor muydunuz/Nisan 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

1967 Kayseri stadyum faciasının ardından Türkiye'nin Spor İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Kamil Ocak, Türkiye İkinci Ligi'nin kaldırılmasını talep edeceğini açıklamıştır.


Kuzey Kore'nin resmi ideolojisi olan Juche (bağımsız duruş ve kendi kendine yetebilme hali), 1955'te Sovyetler Birliği'ndeki stalinsizleşme siyasetlerine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.


Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan iki kişi (Boris Pasternak, Sovyetler Birliği hükümetinin baskısı nedeniyle, ve Jean-Paul Sartre, geçmişte tüm resmî ödülleri reddettiği için) bu ödülü reddetmiştir.


Halide Edib Adıvar'ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan 1949 yılı filmi Vurun Kahpeye, gösterildiği dönemde tam üç kez sansüre uğrayarak gösterimine daha sonra devam etmiştir.


Ermenistan bayrağı
Ermenistan bayrağı

Ermenistan bayrak kanunu Ermenistan bayrağının renk tonlarının pantone veya RGB kodlarını belirtmediği için kullanımdaki bayraklarda kırmızı, mavi ve turuncunun çeşitli tonları görülebilmektedir.


İsrail, Kudüs Yasasıyla Kudüs'ün tamamını başkent ilan etmiş fakat bu BM tarafından tanınmamıştır.


Türkiye, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı sonunda yenilmesinden sonra, Osmanlı Devleti'nin yerine kurulan ardıl devletler içinde tek bağımsız devlettir.


Colin Pitchfork, DNA profillemesi deliliyle cinayetten hüküm giyen ve toplu DNA taraması ile yakalanan ilk katil olmuştur.


Ankara'daki Kuğulu Park'ın ilk beyaz kuğuları Viyana'dan, sonraki siyah kuğuları ise Pekin'den gelmiştir.


Kur'an
Kur'an

Günümüzde bilinen en eski Kur'an mushafı, üçüncü Halife Osman tarafından yaptırılmıştır ve Taşkent'te bulunmaktadır.


Amerikan animasyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun sekizinci bölümü olan "The Telltale Head"in adı, Edgar Allan Poe'nun kısa öyküsü "Gammaz Yürek"e (The Tell-Tale Heart) bir göndermedir.


2000 yılında Daniel McFadden ayrık seçimlerin analizi için teori ve metotlar geliştirdiği için Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.


Asya ve Avustralya'da popüler olan planking, alışılmadık ya da uygunsuz bir yerde yüzüstü uzanma eylemidir.


Konya'da iken Atatürk'ü yeren bir şiir okuduğu iddiasıyla 1932 yılında tutuklanarak Sinop Cezaevi'nde tutuklu hayatı süren Sabahattin Ali, Aldırma Gönül şiirini burada yazmıştır.


Çince Elmas Sutra, dünyada bilinen en eski kalıp baskı kitaptır; 9. yüzyıl, Tang Hanedanı Xiantong dönemi, MS 868
Çince Elmas Sutra, dünyada bilinen en eski kalıp baskı kitaptır; 9. yüzyıl, Tang Hanedanı Xiantong dönemi, MS 868

Bugün bilinen en eski kalıp baskı kitap, Çin'de Dunhuang'da bulunmuş 868 yılına ait Çince bir Elmas Sutra kopyasıdır.


Michael Jackson videografisinde yer alan video kliplerin bazıları; süre, harcanan para ve klip hikâyesi uyumuyla pop şarkıcısı Michael Jackson'ın Guinness Dünya Rekorları'na girmesini sağlamıştır.


Belgesel hipoteze göre Tevrat, Tanrı tarafından verilmeyip dört farklı kaynağın birleştirilmesiyle oluşmuştur.


Gürcistan Kralı I. Giorgi, 1022 yılında Bizans İmparatorluğu'na karşı savaşı kaybetmesi üzerine, üç yaşındaki oğlu BagratII. Basileios'a rehin olarak vermiştir.


III. Osman sarayda dolaşırken cariyelerle karşılaşmak istemediği için ayakkabılarına demir ökçeler taktırmıştı, bu sayede ayak sesini uzaktan duyabilen cariyeler onun yolundan çekiliyorlardı.


Bir tanrı figürünün heykeli tarafından tutulmakta olan, içiçe dairelerden oluşmuş bir taş diskin içindeki bölmelerde küçük heykelcikler ve merkezinden dışarı doğru uzanan şeritler var.
Ölüm ve arzuların efendisi Mara yeniden doğum çemberini tutarken

Tibet Budizmi'ne bağlı Budistlerin inanışına göre, yeniden doğum 49 günlük bir süreçtir.


12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra yaşanan işkenceler ile öne çıkan Diyarbakır Cezaevi, The Times tarafından "Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında gösterilmiştir.


Aleksios Strategopulos ile 800 asker, Latin garnizonu ve Venedik donanmasının yerinde olmamasından yararlanıp Konstantinopolis'i geri aldı.


"Lisa's Wedding" adlı Simpsonlar bölümü, 1995 yılında En İyi Animasyon Programı Emmy Ödülü'ne aday gösterildi ve bu ödülü kazanan üçüncü Simpsonlar bölümü oldu.


"Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo", ABD İngilizcesinde dilbilgisi açısından geçerli olan bir cümledir.


Birbirine kaynaşmış beş benzen halkası: alt sırada üç altıgen, üst sırada iki tane.
Benzo[a]pyren'in kimyasal yapısı

Kemoterapi ilacı doksorubisin, yan etkileri ve kırmızı rengi nedeniyle "kırmızı şeytan" lakabı ile anılır.


İslam peygamberi Muhammed'in ayı kostümü ile gösterildiği South Park bölümünün yayımcısı tarafından sansürlenmesine protesto olarak, "herkes Muhammed'i çizsin" kampanyası başlatılmıştır.


I. Levon hükümdarlığı altında Ermenilerin toprakları İsauria'dan Nur Dağları'na ulaşarak zirve yapmıştır.


Anna Megali Komnini, 1367'de, henüz 10 yaşındayken Gürcistan İmparatoru V. Bagrat ile evlendi ve Gürcistan kraliçesi oldu.


Ziya Gökalp, babası tarafından Türk ırkına sahip olduğundan emin olsa da bunun önemsiz olduğunu, milliyeti belirleyen unsurların alınan terbiye ve hissedilen duygular olduğunu belirtmiştir.


Girne Kapısı

Lefkoşa surlarının içinden başlayıp Girne Kapısı'ndan dışarıya düzenlenen ilk otobüs seferlerinde, kapı fazla alçak olduğu için otobüsler kapıdan geçememiş ve geri dönülerek otobüslerin üst kısımları sökülmüştür.