Vikipedi:Biliyor muydunuz/Eylül 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:
Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi
Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi

Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi, Galata'daki ayakta kalan üç Orta Çağ Latin kilisesinden biridir.


2018'de bir suikast sonucu öldürülen Ján Kuciak, Slovakya tarihinde öldürülen ilk gazetecidir.


Uluslararası ilişkilerde bir ülkenin büyükelçisinin persona non grata ilan edilmesi, savaş ilanı hariç gelinebilecek en üst kritik noktayı ifade etmektedir.


Sevilay Öztürk, paralimpik oyunlarda yüzme branşında madalya kazanan ilk Türk sporcudur.


I. Murad Anadolu'dayken Osmanlı'yı hazırlıksız yakalamak isteyip saldırıya geçen 70.000 kişilik Sırp-Makedon ordusunu, Çirmen Muharebesinde Lala Şahin Paşa, komutasındaki 800 askerle yenmiştir.


Vecihi Hürkuş

Türkiye'nin ilk uçağını üreten Vecihi Hürkuş, tamamlanan uçağı izinsiz uçurduğu için hapis cezası almıştır.


Yahudilere karşı yapılan 1934 Trakya Olaylarında hayatını kaybeden tek kişi, Yahudileri korumaya çalışan bir Türk onbaşıydı.


DNA'yı oluşturan "harfler" için A=T ve C=G olarak ifade eden Chargaff kuralı, DNA'nın ikili sarmal yapısının çözümünü sağlayan bir ipucu olmuştur.


Dead Nation için geliştirilen Road of Devastation isimli ve oyuna çeşitli özellikler ile bölümler ekleyen indirilebilir içerik, 27 Eylül 2011'de PlayStation Network üzerinden satışa sunuldu.


Bart Simpson'a özgü bir söz kalıbı olan 'Eat My Shorts', masa başı okumalarından birinde, Nancy Cartwright'ın lisede yaşadığı bir olaya dayanan doğaçlamasıyla ortaya çıkmıştır.


Juan Pablo Angel
Juan Pablo Angel

26 Eylül 2009'da, Chivas USA ile oynanan maçta New York Red Bulls'un tek golünü kaydederek kulüp formasıyla 46. golüne ulaşan Juan Pablo Ángel, kulüp tarihinin en golcü oyuncusu olmuştur.


Pandalar, Çin tarafından diplomasi aracı olarak kullanılmıştır.


Zenon'un öğrencisi olan Kleanthes, aynı zamanda bir boksördü.


2011 Eurovision Şarkı Yarışmasında, "A Friend in London"ın şarkısına Hollanda'nın verdiği puanı duyuran Mandy Huydts'a grubun vokalisti Tim Schou canlı yayında "seni becermek istiyorum" demiştir.


Krikor Ağaton, Sultan Abdülaziz döneminde Umûr-ı Nâfia Nazırlığına (Bayındırlık Bakanlığı) getirilen ilk Hristiyan ve Ermeni kökenli kişi olmuştur.


Cahide Sonku

Cahide Sonku, Türk sinemasının ilk kadın sinema oyuncusu ve aynı zamanda ilk kadın film yönetmenidir.


Güneş Sistemi'nde bulunan Merkür ve Venüs'ün hiç doğal uydusu yoktur.


Atatürk'ün özel doktoru Kamil Rıfkı Urga, Afgan hükûmetinin Türkiye'den talebi üzerine Kâbil'e giderek burada ülkenin ilk tıp fakültesini kurmuştur.


ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Susan Rice'tan sonra bu göreve getirilen ikinci Afroamerikalı diplomattır.


Dârülbedâyi'nin ilk profesyonel oyunu, ilk defa 20 Ocak 1916'da İstanbul'da Tepebaşı Tiyatrosunda sergilenen Çürük Temel'dir.


Stepan Malhasyants
Stepan Malhasyants

Stepan Malhasyants'ın dört ciltlik Açıklamalı Ermenice Sözlük'ü (Hayeren Batsadrakan Barraran), 1946'da Stalin Ödülü'nü kazanmıştır.


Retro Hugo Ödülleri, elli yıl önce çevrilmiş en iyi bilimkurgu filmleri için verilmektedir.


Çin'in Hunan eyaletindeki Bailong Asansörü, Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en yüksek ve en ağır açık hava asansörü olarak tescil edilmiştir.


Gerçek insan boyutlarında ve formunda yapılmış dünyadaki bilinen/bulunan en eski heykel, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde sergilenen Urfa Adamı'dır.


Kemal Kayacan, 2011 yılı itibarıyla, suikast sonucu hayatını kaybeden en yüksek rütbeli Türk Silahlı Kuvvetleri mensubudur.


Lamartine

Fransız politikacı Lamartine, 1850'lerde siyaseti bırakıp Aydın'da bir çiftlik sahibi olmayı istemiş; onu destekleyen Osmanlı hükûmetine minnetini 8 ciltlik Osmanlı Tarihi eseriyle ifade etmiştir.


Dominique Jean Larrey, Bastille Baskını sırasında yaralıları hızlı nakletmek için bir ambulans tasarlamıştır.


Marilyn Manson sahne adı, oyuncu Marilyn Monroe'nun ismi ve seri katil Charles Manson'ın soyisminin birleşiminden ortaya çıkmıştır.


Yunanistan'daki Albaylar Cuntası'nın önde gelen generallerinden olan Dimitrios İoannidis, Türk kamuoyunda "Türkiye'yi Kıbrıs'a çıkartan adam" olarak tanınmıştır.


Linda Hunt, The Year of Living Dangerously filminde canlandırdığı "Billy Kwan" erkek karakteriyle, karşı cinsten bir karakteri canlandırarak Oscar Ödülü kazanmış ilk kişidir.