Vikipedi:Biliyor muydunuz/Mart 2024

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Rahim ağzı kanseri için bir tarama testi olan pap smear yaptırmak ayrıca bu kanserin oluşma olasılığını da azaltmaktadır.


Halide Edib Adıvar'ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan 1949 yılı filmi Vurun Kahpeye, gösterildiği dönemde tam üç kez sansüre uğrayarak gösterimine daha sonra devam etmiştir.


Goya'nın evinin iki katındaki duvar sıvasına yağlı boya ile çizdiği Kara Resimler, 1873'te, evin bulunduğu çiftlik yıkılmadan önce, Prado Müzesi yetkilileri gözetiminde tuvale aktarılmıştır.


Saddam Hüseyin

2006 yılında Saddam Hüseyin'in insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı asılarak idam edilmesi üzerine Libya'da 3 günlük yas ilan edildi.


Tarihin belli zamanlarında, Yahudilerin, Hristiyan (ve bazen Müslüman) çocukların kanlarından matsa yaptıklarına inanılmıştır.


Samuel Beckett'ın yazdığı tiyatro oyunu Geliş ve Gidiş, çeviriye göre 121 ila 127 sözcük uzunluğundadır.


2011 Türkiye genel seçimlerinde yeterli oy alan Erol Dora böylece Türkiye tarihinin ilk Süryani milletvekili olmuştur.


Hamlet, Goethe'den Dickens'a, Joyce'tan Murdoch'a birçok yazara esin kaynağı olmuş ve "Külkedisi'nden sonra en çok filme çekilen öykü" olarak tanımlanmıştır.


1999 tam Güneş tutulmasından bir görüntü

Güneş tutulması sırasında çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, retinada kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilmektedir.


Ur-Nammu, Aşağı Mezopotamya'nın güney ve kuzeyini birleştirmek için "Sümer Kralı" ve "Akad Kralı" unvanlarını "Sümer ve Akad Kralı" olarak kullanarak Sümer ve Akad'ın yine birleştiğini ilan etmiştir.


Yaşar Kemal'e ait İnce Memed serisi, otuz dokuz yılda tamamlanmıştır.


Video oyunları Pokémon Red ile Pokémon Blue'da karşılaşılan üç farklı durumda, programlama sorunu nedeniyle oyuncular glitch üzerinden gayriresmî bir Pokémon türü olan MissingNo. ile karşılaşabilir.


Suzanne Collins, Açlık Oyunları'nı yazarken kitabın konusu için Yunan mitolojisi, Roma gladyatör oyunları ve çağdaş reality şovlardan yararlanmıştır.


Franz Kafka

Franz Kafka, hem yayımlanmış hem yayımlanmamış eserlerini ölümünden sonra imha etmesi talimatıyla arkadaşına bırakmasına rağmen bu talebi görmezden gelinerek eserleri, ölümünden sonra yayımlanmıştır.


Jehan Barbur, ilk albümünü Bülent Ortaçgil'in desteklemesi üzerine çıkarmıştır.


Yahudilik dininin peygamberi Musa'nın adının "(sudan) çekmek/çıkarmak" anlamına geldiğine inanılır. Tevrat'a göre bebekken kendisi Nil nehrine bırakıldıktan sonra bulunmasından dolayı ona bu ad verilmiştir.


Kağnılarda tekerlekler arası açıklığı, Neolitik dönemde çeşitli genişliklerde olabilirken, Bronz Çağında 1,40 -1,45 m arasında sabitlenmiştir.


Reddedilenler Salonu, Fransa'da açılan Paris Salonu'na jüri tarafından kabul edilmemiş eserlerin sergilenmesi amacıyla açılmıştır.


Güney Afrika Cumhuriyeti şehirleri

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yönetim başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town ve yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere toplam üç başkenti vardır.


Rahim ağzı kanseri ile insan papilloma virüsü enfeksiyonu arasındaki ilişki, akciğer kanseri-sigara ilişkisinden daha sıkıdır.


Kariyerinin çoğunu Arjantin'de geçirmiş olan Natalia Oreiro, Latin Grammy Ödülleri'ne aday gösterilen ilk Uruguaylı müzisyendir.


Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 17 Ocak 1909'da Papazın Çayırı'nda oynanan ilk maç, Galatasaray'ın 2-0'lık üstünlüğüyle sonuçlanmıştır.


Marie Rogêt'nin Sırrı, gerçek bir cinayetin ayrıntıları üzerine kurgulanmış ilk cinayet öyküsüdür.


Olympia

Olympia tablosu 1865 yılında Paris Salonu'nda sergilenirken salon yönetimi tabloyu saldırı ihtimaline karşı koruma altında tutmak zorunda kalmıştır.


Grunwald Muharebesi'nde pagan Samogityalılar, Doğu Ortodoks Rutenler ve Müslüman Tatarlar, Roma Katolik Leh-Litvan ordusu ile çoğu Cermen olmak üzere yirmi iki farklı halk Töton tarafında savaştı.


Blair Cadısı'nın festivallerdeki gösterimi sırasında filmdeki olayları gerçekmiş gibi gösteren reklamlar yapılarak ilanlarda kayıp öğrencilere dair bilgiye sahip olanların bunu bildirmesi istenmiştir.


Alice karakterini Alice Liddell olarak tanımlayanlar olsa da karakterin yaratıcısı Lewis Carroll'a göre karakter gerçek bir çocuğa dayanmayıp tamamen kurgusaldır.


Cemal Süreya, şiir yazmanın yanı sıra Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir.


Plüton

Plüton, 2006'da Prag'da gerçekleştirilen Uluslararası Astronomi Birliği toplantısında gezegenlikten çıkarılmış ve cüce gezegen sınıfına konulmuştur.


Samipaşazade Sezai'nin 1891'de yayımlanan eseri, kısa hikâyenin Batı edebiyatındaki hikâyelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatındaki ilk örneği olarak kabul edilmektedir.


Soğuk Savaş'ta komünist propaganda ve manipülasyona açık olarak görülen komünist olmayanları tanımlamak için kullanılan "kullanışlı aptal", Vladimir Lenin'e atfedilmiş ama bu atıf doğrulanmamıştır.