Vikipedi:Biliyor muydunuz/Ekim 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Sezar İoannis Dukas, çevirdiği entrikalar sonucu, amcası ve hamisi olduğu Bizans İmparatoru VII. Mihail'in annesinin rahibe olmasını sağlamış, sonra onun eşi Romen Diyojen'i kör ettirip tahtın kontrolünü ele geçirmiştir.


Türkiye'nin Konya ilinin merkezine bağlı Karatay ilçesinde yer alan Alâeddin Tepesi'ne yapılan ilk yerleşimler MÖ 3000'lerde, Erken Tunç Çağında yapılmıştır.


Thomas Jefferson
Thomas Jefferson

Çoğu tarihçinin kanısına göre, ABD'nin üçüncü başkanı Jefferson (resimde), karısının ölümünün ardından kölesi Sally Hemings ile 38 yıl süren ilişkisi sırasında onun altı çocuğunun babası olmuştur.


2008 yılında yapılan bir ankete göre Türklerin %76'sının Yahudilere karşı olumsuz görüşleri vardır.


2010 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nı birer altın madalya ile tamamlayan Botsvana ve Cayman Adaları ile üç altın madalyanın sahibi olan Samoa, oyunlar tarihindeki ilk altın madalyalarını elde etmiş oldu.


İspanya İç Savaşı'nda Cumhuriyetçilerin silah satın alabilmek için devletin altın rezervlerinin Sovyetler Birliği ve Fransa'ya yollamasının bir sonucu, Cumhuriyetçilerin banknotlarının hızla değer kaybetmesi olmuştur.


II. Dünya Savaşı'nın Barbarossa Harekâtı sırasında Sovyet ordusuna ciddi ölçüde hasar veren Duhovşçina Taarruzu'nun amacı doğu yönünde bir Alman taarruzunun önlenmesiydi.


Velid Canbolat
Velid Canbolat

Daha önce Suriye yandaşı olan Velid Canbolat (resimde), Hafız El-Esad'ın 2000 yılındaki ölümünden sonra Suriye'nin Lübnan'daki nüfuzundan vazgeçmesi yönünde bir siyaset izlemeye başladı.


21 Ekim Protokolü'nü imzalayan general ve albaylar, "anayasayı ihlal suçu" işlememek için 25 Ekim 1961'de 12. dönem TBMM toplanmadan önce yönetime el koymak istiyorlardı.


Adelaide United teknik direktörü Aurelio Vidmar, Kasım 2009'da düzenlenen basın toplantısında oyuncularının iyi bir performans sergilememesi halinde Suudi Arabistan'da yapıldığı gibi oyuncularının "başlarını keseceğini" söylemesi üzerine yönetim tarafından kendisine iki maçlık hak mahrumiyeti ve 10.000 dolarlık para cezası verildi.


Pelagornithidae tarih öncesinde yaşamış büyük deniz kuşları familyasıdır.


Liaodong Körfezi Kuzeydoğu Çin'de, Sarıdeniz'in en uç denizi olan Bohai Denizi'ni oluşturan üç körfezden biridir.


Formula 1 pilotu Lewis Hamilton ilk dünya şampiyonluğunu, 2008 sezonunun son yarışının son turunda ve son virajda Timo Glock'u geçerek kazanmıştır.


Myriam Ezratty Paris İstinaf Mahkemesinin başkanlığını yapmış ilk kadın yargıçtır.


Fidelio, Ludwig van Beethoven'ın hayatı boyunca yazdığı tek operadır.


Marc Randolph Netflix'in ilk CEO'sudur.


Tanzimat Fermanı 1839 yılında Osmanlı padişahı Abdülmecid tarafından ilan ettirilmiştir.


Özbekistan'a bağlı özerk bir cumhuriyet olan Karakalpakistan'ın başkenti Nukus'tur.


Modern dolma kalem 1884 yılında L.E. Waterman tarafından icat edilmiştir.


Nepal Silahlı Polis Gücü 22 Ocak 2001 tarihinde kurulmuştur.


1901 yılında verilen ilk Nobel Fizik Ödülünü sonradan kendi adıyla anılan X ışınları üzerine çalışmalarından ötürü Wilhelm Röntgen kazanmıştır.


1994 yapımı olan Ucuz Roman filmi 7 dalda Oscar Ödülüne aday gösterilmiş, En İyi Orijinal Senaryo Ödülünü almıştır.


19.yy'da, İran Yahudileri'nin kirleri çözülüp Müslümanların ayaklarına dolanmasın diye Yahudilerin yağmurda sokağa çıkması yasaktı.


Osmanlı Devleti'nde köy ile nahiye arasında bir idari birim olan divan, Karadeniz Bölgesi'ndeki ormanlık alanlardaki dağınık hâldeki köylerden oluşurdu.


11 Nisan 2001'deki 31-0 kazanılan Amerikan Samoası maçında on üç gol kaydeden Avustralyalı Archie Thompson, uluslararası bir futbol maçında en çok gol atan oyuncu olarak tarihe geçti.


Ağrı ayaklanmaları sırasında etkin rol oynayan Halis Öztürk daha sonra üç dönem Demokrat Parti'den Ağrı milletvekili seçildi.


Mikrosatelit diziler, DNA replikasyonu sırasında uzayan DNA ipliğinin kalıp ipliğe göre bir kayma yapması sonucu hatalı baz eşleşmesi olmasından kaynaklanır.


Şiraz kan iftirası olaylarında Yahudileri korumak için görevlendirilen askerler, Yahudi evlerine ilk saldıranlar oldu.


Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar Mevlevî postnişinliğini yapmış Veled Çelebi İzbudak'a daha sonra Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun kurulması görevi verilmiştir.


Kralcı birlikler Lyon'da Napolyon'un birliklerinin yolunu kesince Napolyon askerlerin önüne çıkmış, paltosunu yırtıp kendisini vurmalarını söylemiş, onlar da onun ordusuna katılmışlardır.


İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'nın işletme bölümünün İsrail'le bağlantılı bir şirkete devredilmesi üzerine İran Devrim Muhafız jetleri alanın açılış töreninde ilk uçağın inmesini engelledi.