Vikipedi:Biliyor muydunuz/Temmuz 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

2017 yılında keşfedilen Neopalpa donaldtrumpi cinsi güve, üzerindeki sarı tüylerin 45. ABD Başkanı Donald Trump'ı çağrıştırması dolayısıyla bu adı almıştır.


Mustafa Kemal Atatürk, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin'in kızı Sabiha Sultan'a üçüncü taraflar aracılığı ile evlenme teklifinde bulunmuş fakat bu teklif Sabiha Sultan tarafından reddedilmiştir.


Zoser Piramidi

Zoser Piramidi, Antik Mısır'da yapılan ilk ve en eski piramittir.


Türkiye'den Avusturya'ya göç etmiş Sefarad Yahudileri, Viyana'da İslami mimari stiliyle Türkischer Tempel (Türk Tapınağı) isimli bir sinagog inşa ettirmiştir.


İspanya'nın Alameda şehri yaklaşık 780 yıl boyunca Müslüman kontrolü altında kalmıştır.


The Guardian gazetesi 1819'da Peterloo Katliamı'na tepki olarak kurulmuştur.


İbn-i Sina'nın 11. yüzyılda yazılmış 14 ciltlik tıp ansiklopedisi El-Kanun fi't-Tıb, 19. yüzyılın başlarına kadar tıbbî otoritesini korumuştur.


Hubble Uzay Teleskobu'ndan göründüğü şekliyle Mars
Hubble Uzay Teleskobu'ndan göründüğü şekliyle Mars

Mars yüzeyinin kızıl-turuncu görünümü, hematit ya da pas adıyla tanınan demir oksitten (Fe2O3) kaynaklanmaktadır.


Yafa Saat Kulesi, II. Abdülhamid'in hükümdarlığının 25. yıldönümü şerefine dikilen yüzden fazla saat kulesinden biridir.


Selahattin Ülkümen, II. Dünya Savaşı sırasında Yahudileri kurtarmak için verdiği çabalar sonucu Uluslararası Dürüstler ödülü aldı.


Bilimkurgu TV dizisi Yıldız Geçidi hayranlarının Cheyenne Dağı'nın altında gerçek bir Yıldız Geçidi olduğuna inanmaları dizinin 4. sezonunda "Point of No Return" bölümüne esin kaynağı olmuştur.


Georgios Mouzalon, ailesi aşağı tabakadan olmasına rağmen II. Theodoros'un çocukluk arkadaşı olarak onunla beraber yükselmiştir.


Mikael VII Doukas'ın kabartma resmi
Mikael VII Doukas'ın kabartma resmi

Bizans Ordusu'ndaki bir isyan üzerine imparator VII. Mihail Anadolu'ya giren Selçukluların aldıkları toprakları onlara terketmiş, Süleyman Şah da isyanı bastırmak için Bizans kralına bir ordu vermiştir.


25-27 Ocak 2011 Kuzey Amerika kar fırtınası sırasında ölen iki kişinin de ölüm nedeni kar küreyicilerinin bu kişilere çarpmasıdır.


11 Nisan 2001'deki 31-0 kazanılan Amerikan Samoası maçında on üç gol kaydeden Avustralyalı Archie Thompson, uluslararası bir futbol maçında en çok gol atan oyuncu olarak tarihe geçti.


Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Toros kurbağası sadece Türkiye'de Bolkar Dağları'nda yaşamaktadır.


Göçlerle sayıları iyice azalan Afganistan Yahudilerinin sayısı 2005'te 1'e düşmüştür.


Oyrat kervanı
Oyrat kervanı

1770'te Rusya egemenliğindeki Kalmukya'dan anavatanları Çungarya’ya geri dönmek üzere yola çıkan 168.080 kadar Kalmuk'tan yalnızca 66.073'ü yolculuğu tamamlayabilmiştir.


İnsanlığın varlığını ilan eden Arecibo mesajının hedeflendiği M13 küresel yıldız kümesi, mesaj ulaştığında orada olmayacaktır.


Büyük Okyanus'taki düşük rakımlı ada ülkeleri iklim değişikliği sonucu suların yükselecek olması nedeniyle batma tehlikesiyle karşı karşıyadır.


Panda Cheese isimli peynir markasının üreticisi olan Arab Dairy için Advance Marketing adlı şirket tarafından hazırlanan ve Mısır televizyonlarında yayımlanan Never Say No to Panda isimli reklam serisi, kısa sürede bir internet fenomeni haline gelmiştir.


Orhan Pamuk'un ilk basımında 100 bin adet basılan Masumiyet Müzesi kitabının çeviri hakları, daha kitabın yazılması bitmeden 30'un üzerinde dilde yayımlanmak üzere satılmıştır.


Türkiye'de de bulunan Cheiracanthium mildei türü
Türkiye'de de bulunan Cheiracanthium mildei türü

Mart 2011'de Mazda şirketi; ABD, Kanada ve Meksika'daki 65 bin Mazda 6 modelini benzin deposunda yuva yapan Cheiracanthium cinsinden bir örümcek nedeniyle piyasadan geri çekeceğini açıklamıştır.


2008'de Kıbrıs Cumhuriyeti başkanlığına seçilen Dimitris Hristofyas, adadaki İngiliz üslerini kaldırmaya ant içti ve adadaki Büyük Britanya varlığını "sömürgeci bir leke" olarak niteledi.


Günümüzde çok güçlü satranç ustalarına FIDE tarafından verilen büyükusta unvanı, resmi olarak 1914 Sankt-Peterburg Satranç Turnuvası'nın sponsorlarından Rus Çarı II. Nikolay tarafından galiplere verilmiştir.


Bugünün diş fırçasını andıran ilk diş fırçası, 1498 yılında Çin'de yapıldı.


II. Dünya Savaşı sırasında Samuel Beckett, Fransa Alman işgali altındayken iki yıl boyunca Fransız Direnişi için kurye olarak çalışmıştır.


II. Abdülhamid

II. Abdülhamid, 1900 yılında İstanbul Boğazı için iki köprü projesi hazırlatmıştır.


Ezra ve Nehemya Operasyonu'nun ardından 120.000'den fazla Yahudi nüfusu bulunan Irak'ta sadece 6000 Yahudi kalmıştır.


Eğer dört eşit rezistör birbirine bağlanarak bir dört yüzlü oluşturursa, iki köşe arasındaki direnç, bir rezistörün direncinin yarısı kadardır.


Kuzey Kore'nin resmi ideolojisi olan Juche (bağımsız duruş ve kendi kendine yetebilme hali), 1955'te Sovyetler Birliği'ndeki stalinsizleşme siyasetlerine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.