Vikipedi:Biliyor muydunuz/Ocak 2024

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Nancy Cartwright'ın Bart Simpson'u seslendirmesiyle ilgili otobiyografik kitabı My Life as a 10-Year-Old Boy, daha sonradan tek kişilik oyuna uyarlandı.


Bizans imparator naibi Caesar Bardas, anlaşamadığı Konstatinopolis Patriği Ignatius'u görevden aldıktan sonra din adamı olmayan Fotios'u, beş günde rahipliğe terfi ettirip sonra Patrik ilan etti.


Dünya'nın yaşı ve kıtasal sürüklenme, yer bilimi tarihi boyunca tartışılan ana konulardandır.


Houda Nonoo'nun portresi
Houda Nonoo, Bahreyn'in ABD elçisi

Dünyanın en küçük Yahudi cemaatlerinden birine sahip olan Bahreyn'in ABD büyükelçiliğini 2008-2013 yılları arasında bu cemaatten bir kadın yapmıştır.


Halomonas titanicae adlı gram negatif bakteri türü, adını enkazında bulunduğu ve 1912 yılında batan RMS Titanic'ten almıştır.


İtalyan gazeteci Riccardo Ehrman, Doğu Almanya hükûmet sözcüsü Günter Schabowski'ye sorduğu sorularla Berlin Duvarı'nın yıkılmasına giden süreci tetiklemiş ve "duvar yıkan gazeteci" olarak anılmıştır.


İnanna ile İştar, ilkin birbiriyle ilgisiz iki ayrı tanrıçayken Sargon'un saltanatı sırasında birbirleriyle denk hâle getirilmiş ve iki farklı isim altında fiilen aynı tanrıça olarak kabul edilmiştir.


Almanya Federal Anayasa Koruma Teşkilatı başkan yardımcılığına getirilen Sinan Selen, Almanya'da güvenlikle ilgili bir kurumun en üst makamlarından birisine atanan ilk göçmen kökenli kişi olmuştur.


Macintosh Classic

Apple Computer, Inc. tarafından tasarlanan, üretilen ve satılan kişisel bilgisayar Macintosh Classic; 1.000 Amerikan dolarından daha düşük bir fiyata satılan ilk Macintosh'tur.


Amerikalı komedyen ve aktör Zach Galifianakis, Saturday Night Live programında oynayacağı bir skeç için program esnasında sakalını kesmiş ve şovu takma sakal takarak kapatmıştır.


Kepler-10b'nin yıldıza dönük tarafındaki sıcaklık 1833 K'dir ve bu bir yüksek fırın kadar sıcak olup demiri eritmeye yetecek bir sıcaklıktır.


Daha önce Suriye yandaşı olan Velid Canbolat, Hafız Esad'ın 2000 yılındaki ölümünden sonra Suriye'nin Lübnan'daki nüfuzundan vazgeçmesi yönünde bir siyaset izlemeye başladı.


Nea Ekklisia'nın inşası sırasında Bizans donanması inşaata mermer taşımakla görevlendirildiği için Sicilya'daki ana noktalardan Siraküza desteksiz kalarak Araplar tarafından ele geçirilmiştir.


III. Osman
III. Osman

III. Osman sarayda dolaşırken cariyelerle karşılaşmak istemediği için ayakkabılarına demir ökçeler taktırmıştı, bu sayede ayak sesini uzaktan duyabilen cariyeler onun yolundan çekiliyorlardı.


2010 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nı birer altın madalya ile tamamlayan Botsvana ve Cayman Adaları ile üç altın madalyanın sahibi olan Samoa, oyunlar tarihindeki ilk altın madalyalarını elde etmiş oldu.


Kralcı birlikler Lyon'da Napolyon'un birliklerinin yolunu kesince Napolyon askerlerin önüne çıkmış, paltosunu yırtıp kendisini vurmalarını söylemiş, onlar da onun ordusuna katılmışlardır.


Eski Irak Başbakanı Nuri Said, "Irak'taki Yahudiler her zaman şeytan kaynağı ve Irak'a zarar olmuştur. Casusturlar... imkanımız varken onlardan kurtulmamız bizim için en iyisidir" demiştir.


Pelagornithidae, tarih öncesinde yaşamış büyük deniz kuşları familyasıdır.


Fruktozun kimyasal yapısı

Tüm doğal karbonhidratlar içinde en tatlısı fruktozdur.


Üçüncü Ur Hanedanı'na ait bir ziggurat, 1991'deki Körfez Savaşı'nda hafif silah ateşiyle hasar görmüş ve patlamalarla sarsılmıştır.


Giritli Ali Aziz Efendi tarafından 1796-1797 arasında yazılan ve ilk defa 1852 yılında basılan hikâye, Modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır.


Kadın üreme sisteminde (özellikle rahim ve yumurtalıklar) oluşan ve hamileliği mümkün kılan düzenli doğal bir değişim olan âdet döngüsü, hormonal değişiklikler tarafından yönetilir.


Evrim Alataş ile Miraz Bezar tarafından hikayesi yazılan Min Dît, Altın Portakal Film Festivali'nde ödül için yarışan ilk Kürtçe film olmuştur.


Bob Dylan; Nobel, Pulitzer, Oscar ve Grammy ödüllerinin hepsine sahip ilk kişidir.


Ankara'daki Güvercinlik Hava Üssü'nün güvenliği için civardaki binaların pistten daha yüksek olamayacağı kuralı getirilince bazı büyük inşaat projeleri iptal olmuştur.


Bizanslı Matematikçi Leo'nun geliştirdiği optik telegraf sistemi Tarsus'tan Konstantinopolis'e kadar uzanmakta, Arap saldırılarının haber alınmasını ve diplomatik haberleşmeleri sağlamaktaydı.


İspanya İç Savaşı'nda Cumhuriyetçilerin silah satın alabilmek için devletin altın rezervlerinin Sovyetler Birliği ve Fransa'ya yollamasının bir sonucu, Cumhuriyetçilerin banknotlarının hızla değer kaybetmesi olmuştur.


Adelaide United teknik direktörü Aurelio Vidmar, Kasım 2009'da düzenlenen basın toplantısında oyuncularının iyi bir performans sergilememesi halinde Suudi Arabistan'da yapıldığı gibi oyuncularının "başlarını keseceğini" söylemesi üzerine yönetim tarafından kendisine iki maçlık hak mahrumiyeti ve 10.000 dolarlık para cezası verildi.


Siyah zemin üzerinde ortada parlak mavi bir yıldız, etrafında küresel bir kırmızı bulut ve onun dışında kesişen yeşil yay yapıları.

Kedi Gözü bulutsusu, düğümler, püskürtmeler ve yaysal yapılar ile bilinen en karmaşık yapılı gezegenimsi bulutsudur.


"Do the Bartman", Michael Jackson'ın bir gece yapımcıları arayarak Bart'a liste başı olacak bir şarkı yazmayı ve Simpsonlar'da konuk oyuncu olarak yer almayı teklif etmesiyle doğdu.


Konya'da iken Atatürk'ü yeren bir şiir okuduğu iddiasıyla 1932 yılında tutuklanarak Sinop Cezaevi'nde tutuklu hayatı süren Sabahattin Ali, Aldırma Gönül şiirini burada yazmıştır.