Vikipedi:Biliyor muydunuz/Şubat 2024

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Sezar İoannis Dukas, çevirdiği entrikalar sonucu, amcası ve hamisi olduğu Bizans İmparatoru VII. Mihail'in annesinin rahibe olmasını sağlamış, sonra onun eşi Romen Diyojen'i kör ettirip tahtın kontrolünü ele geçirmiştir.


Mikrosatelit diziler, DNA replikasyonu sırasında uzayan DNA ipliğinin kalıp ipliğe göre bir kayma yapması sonucu hatalı baz eşleşmesi olmasından kaynaklanır.


Pokémon jetleri

All Nippon Airways, 1998'den beri Pokémon jetlerini işletmektedir.


II. Dünya Savaşı'nın Barbarossa Harekâtı sırasında Sovyet ordusuna ciddi ölçüde hasar veren Duhovşçina Taarruzu'nun amacı doğu yönünde bir Alman taarruzunun önlenmesiydi.


Şiraz kan iftirası olaylarında Yahudileri korumak için görevlendirilen askerler, Yahudi evlerine ilk saldıranlar oldu.


Çağan Irmak, 2010 yapımı Prensesin Uykusu filminin senaryosunu Redd grubunun 2006 yılında çıkan Kirli Suyunda Parıltılar albümünde yer alan "Prensesin Uykusuyum" şarkısından ilham alarak yazmıştır.


Emevi halifesi II. Yezid'in tüm haç ve Hıristiyan imajlarının yok edilmesi emri, erken İslam tarihinde Hıristiyanlığa yönelik ikonoklazmının tek önemli örneği olmuştur.


.bv logosu

.bv alan kodu, kimsenin yaşamadığı Bouvet Adası'na aittir.


Paleo sanatı, genellikle tarih öncesi hayvanların popüler kültürdeki tasvirlerine dayanır ve bu da halkın bu hayvanlara yönelik algısını etkileyerek bu hayvanlara olan ilgiyi artırır.


Babil Tanrısı Marduk'a ait heykel, sahip olduğu önem nedeniyle Babil'in düşmanları tarafından psikolojik savaş aracı olarak kullanılmıştır.


NASA, Apollo 14 ile Ay'a farklı türlerde 500 ağaç tohumu göndermiş, tohumlar Ay yörüngesi etrafında 34 kez dolaştırılıp Dünya'ya getirildikten sonra ABD, İsviçre ve Japonya gibi ülkelere dikilmiştir.


1877'de yayımlanan Ahmed Midhat Efendi romanı, Miguel de Cervantes'in Don Kişot'una öykünerek yazılmıştır.


Tambora Dağı

Tambora Dağı'nın 1815'teki patlaması, Kuzey Amerika ve Avrupa iklimi üzerindeki etkisinden dolayı 1816 yılının Yaz Yaşanmayan Yıl olarak anılmasına yol açmıştır.


Amerikalı yazar Ursula K. Le Guin, adını doğum tarihi olan Azize Ursula Günü'nden almıştır.


Mavi balinalar, hayvanlar alemindeki en büyük penise sahiptir.


1957 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalyan temsilcinin seslendirdiği Corde della mia chitarra adlı şarkı, 5 dakika 9 saniye ile Eurovision Şarkı Yarışması tarihinin en uzun şarkısıdır.


Bosnalı-Hırvat savaş suçlusu Slobodan Praljak, 2017'de duruşmasının görüldüğü mahkemede yirmi yıl hapis cezasına çarptırıldığının açıklanmasının ardından potasyum siyanür içerek intihar etmiştir.


Sahra Çölü

Sahra Çölü'nün alanı yaklaşık olarak Afrika'nın %10'u kadardır.


1967 Kayseri stadyum faciasının ardından Türkiye'nin Spor İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Kamil Ocak, Türkiye İkinci Ligi'nin kaldırılmasını talep edeceğini açıklamıştır.


Çocuk imparator VII. Mihail'i kendine bağlayan saray bakanı Nikeforices, ardından diğer rakiplerini bastırıp sonunda Bizans İmparatorluğu'nun gerçek yöneticisi haline gelmiştir.


Ürdün Kralı I. Abdullah'ın korumaları Habbani Yahudileriydi.


2021 Macaristan Grand Prix'sinde yaşanan kaza sonucu yapılan yeniden startta Mercedes-AMG takımı pilotu Lewis Hamilton, Formula 1 tarihinde ilk kez tek başına start alan pilot olmuştur.


Elinor Ostrom

1968'den beri verilmekte olan Nobel Ekonomi Ödülü, ilk defa 2009 yılında bir kadına (Elinor Ostrom) layık görülmüştür.


Michael M. Thomas'ın yaklaşık 25 yayınevi tarafından reddedilen sekizinci romanı için bir yayıncı bulması, on yıldan fazla sürmüştür.


12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra yaşanan işkenceler ile öne çıkan Diyarbakır Cezaevi, The Times tarafından "Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında gösterilmiştir.


Kutup ayısı Knut'un Berlin Hayvanat Bahçesi'ne kazandırdığı gelirler sonucu 2007 yılı hayvanat bahçesi için 163 yıllık tarihi içinde en kârlı yıl olmuştur.


Antik Mezopotamya mitolojisinde bazen iyi ve bazen kötü olarak düşünülen belirsiz bir demon sınıfı olan Udug, diğer tüm Mezopotamya demonları arasında hakkında en az bilgi verilen demondur.


Arjantin bayrağı

Arjantin, Temmuz 2010'da bütün ülke çapında eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Latin Amerika ülkesi olmuştur.


Çin'deki azınlıklardan biri olan anasoylu Mosuo toplumunda evlilik kurumu bulunmaz.