Vikipedi:Biliyor muydunuz/Nisan 2024

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Sümer, Akad, Asur ve Babillerin mitolojisinde ortaya çıkan bir tanrı grubu olan Anunnaki; Zecharia Sitchin ve Erich von Däniken'in kitapları gibi modern sözde arkeolojik eserlerde kullanılmıştır.


Frankenstein ya da Modern Prometheus, ilk baskılarında yazarın adı olmadan isimsiz olarak yayımlanmıştır.


Ceres

950 km çapında olan Ceres, Asteroit kuşağının açık ara en büyük cismidir ve kuşağın toplam kütlesinin %32'sine sahiptir.


Yaşar Kemal'in Varlık'a yayımlanması için gönderdiği ilk hikâyesi, politik sebeplerden ötürü yayımlanmamıştır.


1991'den beri Kuzey Kore ve Güney Kore'nin tek bir takım olarak yer aldığı spor müsabakaları ve karşılaşmalarda kullanılan Birleşik Kore bayrağının her iki ülkede de resmî bir statüsü bulunmamaktadır.


Dünya nüfusunun yaklaşık %90'ı, kuzey yarımkürede yaşamaktadır.


Bulgar, Makedon ve Sırp folkloründe yer alan ale demonlarının açgözlülüklerinin Dünya ile sınırlı olmadığına, bazen Güneş veya Ay'ı yemeye çalıştıklarına, tutulmalara neden olduklarına inanılır.


Masumiyet Müzesi

Orhan Pamuk'un kendi eserinden yola çıkarak oluşturduğu müze, bir romanın kurmaca evreninden hareketle oluşturulan ilk müzedir.


Matt Groening, Simpson ailesini yaratırken karakterlere kendi aile üyelerinin adını verirken adını antik Yunan şairi Homeros'tan alan babası Homer Groening'in adını da Homer'a vermiştir.


Anton Çehov'a ait "Küçük Köpekli Kadın" eseri, Vladimir Nabokov'a göre bugüne kadar yazılmış en büyük hikâyelerden biridir.


2022-2023 maymun çiçeği salgını vakalarının %98'i erkeklerden oluşmaktadır.


Veryovkina Mağarası, 2.212 metrelik derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarasıdır.


Karadeniz Baskını

Almanya tarafından desteklenen ve Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa ile Alman Amiral Wilhelm Souchon tarafından planlanan Karadeniz Baskını, Osmanlı'nın I. Dünya Savaşı'na girmesine neden olmuştur.


Çernobil reaktör kazasının yaşandığı terk edilmiş bölge, 2011 yılından itibaren kamuya ve turistik ziyaretlere açılmıştır.


El Salvador, Haziran 2021'de senatodan geçen tasarı ile birlikte Bitcoin'i resmî para birimi ilan eden ilk ülke olmuştur.


Ibsen, evlilik normlarına karşı tutum sergileyen Bir Bebek Evi adlı oyunu, eşi tarafından akıl hastanesine kapatılmış genç bir kadın olan Laura Kieler'in yaşadıklarından yola çıkarak yazmıştır.


1976 yılında Aston Villa ve Leicester City arasında gerçekleşen karşılaşmada, 2 tane rakip takıma, 2 tane de kendi kalesine gol atarak maçtaki bütün golleri Chris Nicholl atmıştır.


Ahmet Ali Çelikten

Dünyanın ilk siyahi savaş pilotu, Nijerya asıllı pilot yüzbaşı Ahmet Ali Çelikten'dir.


William Steig, bir dizi filme ve müzikale uyarlanan Şrek!'i karikatürist olarak çalıştığı The New Yorker'dan ayrıldıktan sonra seksenlerindeyken yazdı.


Somatik hücre nükleer transferi yoluyla klonlanan ilk primatlar Zhong Zhong ile Hua Hua'da, önceki maymun klonlama girişimlerinden farklı olarak bağışlanan çekirdekler fetal hücrelerden gelmektedir.


1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne eklenen Cenne Ulu Camii tamamen kerpiçten yapılmıştır.


Simpsonlar'da yer alan söz konusu ailenin annesi Marge'ın saçının arkasındaki orijinal fikir, saçın uzun tavşan kulakları gizlemesiydi fakat tutarsızlıklardan ötürü bu şaka diziye dahil edilmedi.


I. Murad

Sultan I. Murad, savaşta ölen ilk ve tek Osmanlı padişahıdır.


Profesyonel futbolculuğu bırakıp akademik hayata geçiş yapan Fethi Heper, Maliye alanında 1981'de doçent, 1988'de profesör olmuştur.


Ellen Johnson Sirleaf, Afrika'da halk oyu ile seçilmiş ilk kadın devlet başkanıdır.


İnsan beyni ortalama 1,5 kg ağırlığındadır.


Madagaskar'a özgü olup 2019'da tanımlanan ve boyutları 8,4 ila 10,8 mm (0,33 ila 0,43 in) olan mini scule mikrohylid kurbağa türünün adı, "miniscule" (çev.'çok küçük') kelimesinden gelmektedir.


XVI. Louis

Tarihte idam edilerek öldürülen ilk ve tek Fransa kralı XVI. Louis'dir.


John Rabe, II. Dünya Savaşı sırasında Çin'in Nankin bölgesinde 200.000'den fazla Çinlinin hayatını kurtarmıştır.


2015'te Dünya Mirası olarak tescil edilen Diyarbakır surları, şehrin batısında bulunan eski yanardağ Karacadağ'dan akan kalın bazalt tabakaya uygun olarak kalkan balığı şeklindedir.