Vikipedi:Biliyor muydunuz/Aralık 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Türk sinemasında LGBT teması 1962 yılında çekilen Ver Elini İstanbul ile başlamakta ve bu filmde ilk defa iki kadının öpüşmesi (Mualla Kavur ve Leyla Sayar) yer almaktadır.


Arama motoru Google'ın adı "googol" sözcüğünün yanlış yazımı sonucunda ortaya çıkmıştır.


Yahudilerin yaşadığı Müslüman ülkeler arasında Türkiye, Yahudi nüfusuyla İran'dan sonra ikinci en kalabalık Yahudi nüfusu barındırır.


Katrina Kasırgası sebebiyle ABD'nin bir şehri olan New Orleans'ın %80'i sular altında kalmıştır.


Elinor Ostrom

1968'den beri verilmekte olan Nobel Ekonomi Ödülü, ilk defa 2009 yılında bir kadına (Elinor Ostrom) layık görülmüştür.


Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ilk amblemi Fenerbahçe burnundaki ışık saçan deniz feneri, renkleri ise sarı ve beyazdır.


Güneş tutulması sırasında çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, retinada kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilmektedir.


Albanya'ya yerleşen Yahudiler nedeniyle Hazar Kağanlığı Yahudiliği devlet dini olarak seçmiştir.


Web tarayıcısı Mozilla Firefox'un 3.0 sürümü, piyasaya sürüldüğü 17 Haziran 2008 günü, 24 saatte 8 milyondan fazla indirilerek dönemin bir günde en çok indirilen yazılım rekorunu kırmıştır.


Natalia Oreiro'nun portresi. Yeşile boyalı saçlarına bir kırmızı çiçek takılmış.

Kariyerinin çoğunu Arjantin'de geçirmiş olan Natalia Oreiro, Latin Grammy Ödülleri'ne aday gösterilen ilk Uruguaylı müzisyendir.


Osmanlı İmparatorluğu'nun posta hizmetlerini, 1840'ta düzenli bir posta servisi kurulana kadar toplam dokuz farklı Avrupa ülkesi yürütmüştür.


Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yönetim başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town ve yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere toplam üç başkenti vardır.


Bebek Musa'nın bulunduğu yerin günümüzdeki Ben Ezra Sinagogu olduğuna inanılır.


Amerikan televizyon dizisi Glee için ilk senaryo, Aptallar için Senaryo Yazımı (orj. Screenwriting for Dummies) adlı kitap yardımıyla yazılmıştır.


Olympia

Olympia tablosu 1865 yılında Paris Salonu'nda sergilenirken salon yönetimi tabloyu saldırı ihtimaline karşı koruma altında tutmak zorunda kalmıştır.


Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Toros kurbağası sadece Türkiye'de Bolkar Dağları'nda yaşamaktadır.


Rubik Küpü'nün beş boyutlu versiyonunu Ocak 2007'ye kadar yalnızca yedi kişi çözebilmiştir.


Hadislere göre Miraç'ta önce 50 vakit olarak bildirilen namaz, İslam peygamberi Muhammed'in birkaç kere geri dönüp Allah'tan namazı hafifletmesini dilemesi üzerine beş vakte indirilmiştir.


2005 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmak isteyen Lübnan, İsrail'in yarışmada bulunması sebebiyle katılmaktan vazgeçmiştir.


Yahudiler, domuzun sütünü içip dışkısını yerken

Köln Katedrali'nde, Yahudilerin domuz sütü içtiğini gösteren gravür bulunmaktadır.


Sait Faik Abasıyanık, Şahmerdan kitabında yer alan Çelme isimli hikâyesiyle halkı askerlikten soğutmakla suçlanarak askerî mahkemeye verilmiştir.


1929 yılında, Hans von Euler-Chelpin ve Arthur Harden, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.


Off-off-Broadway tiyatroları 1958'de Off-Broadway'e tepki olarak ve "ticari tiyatronun tamamen reddi" fikriyle başlamıştır.


Otuz Yıl Savaşı sırasında Almanya'nın nüfusu %30 oranında azalmıştır.


Siyah zemin üzerinde ortada parlak mavi bir yıldız, etrafında küresel bir kırmızı bulut ve onun dışında kesişen yeşil yay yapıları.

Kedi Gözü bulutsusu, düğümler, püskürtmeler ve yaysal yapılar ile bilinen en karmaşık yapılı gezegenimsi bulutsudur.


Orhan Pamuk'un ilk basımında 100 bin adet basılan Masumiyet Müzesi kitabının çeviri hakları, daha kitabın yazılması bitmeden 30'un üzerinde dilde yayımlanmak üzere satılmıştır.


Hayvanlar aleminde en az 500 türde eşcinsel davranış belgelenmiştir.


Mao Asada, 2010 Kış Olimpiyatları'nda, aynı programda iki üçlü Axel atlaması yapan ilk kadın artistik buz patencisi olmuştur.


Kıbrıs Harekâtı'nın başlamasından bir ay sonra, Kıbrıs'taki Muratağa, Sandallar ve Atlılar köy halklarının neredeyse tamamı EOKA-B çeteleri tarafından öldürülmüştür.


Pan Gu'yu betimleyen bir resim.
Pan Gu'yu betimleyen bir resim.

Çin mitolojisine göre, Pan Gu adındaki efsanevi yaratığın terinden yağmurlar, nefesinden rüzgârlar, kanından nehirler, gözlerinin birinden Ay birindense Güneş ortaya çıkmıştır.


Yorgun Savaşçı dizisi; Atatürk ve Kurtuluş Savaşı karşıtı olması, Çerkez Ethem'i övmesi ve askerlere kötü lakap takılması gerekçesiyle Kenan Evren yönetimindeki askerî idare tarafından yaktırılmıştır.