Vikipedi:Biliyor muydunuz/Eylül 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Adolesanlarda görülen ve omurga eğrilmesinin 30 dereceden fazla olduğu skolyoz vakaları, kızlarda erkeklerden 10 kat daha sık görülür.


Galatasaray'ın Gayın ve Sin'li arması (1923)

Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk ambleminde yer alan Arap alfabesi harfleri Ğayn ve Sin, Latin alfabesine geçilmesiyle yerlerini G ve S'ye bırakmıştır.


Floransa Büyük Sinagogu'nun planı bir haç şeklindedir.


Avrupa sınırları içinde Budistlerin çoğunlukta bulunduğu tek bölge Rusya'ya bağlı Kalmukya'dır.


Sonsuz maymun teoremi, bir maymunun bir daktilonun tuşlarına sonsuz bir süre boyunca gelişigüzel basarak belirli bir metni (örneğin William Shakespeare'in tüm yapıtlarını) neredeyse kesin olarak yazabileceğini ortaya koymaktadır.


Morgue Sokağı Cinayetleri dedektifin önce vardığı sonucu açıkladığı, ardından bu sonuca nasıl vardığını ayrıntılarıyla anlattığı anlatım tekniğinin kullanıldığı ilk öyküdür.


Birkaç parça hellim
Birkaç parça hellim

Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemi olan hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ihraç ettiği tarımsal ürünlerin dörtte birinden fazlasını oluşturur.


Türk Anadolu rock müzisyeni Barış Manço, 1971'de Anadolu turnesinin Kütahya ayağında uzun saçları yüzünden tehdit edilmiş ve tur otobüslerine dinamitle saldırı düzenlenmiştir.


II. Elizabeth, nisan ayında doğmasına rağmen, doğum günü geleneğe göre haziran ayının üçüncü cumartesi günü kutlanmaktadır.


İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'a göre İslam Peygamberi Muhammed'in geleceği Tevrat'ta ve İncil'de bildirilmiştir.


Honduras, ilk muz cumhuriyeti devletidir.


1 Eylül 1939 sabah saat 4.45'te Westerplatte'yi bombalayan Alman Schleswig-Holstein zırhlısı
1 Eylül 1939 sabah saat 4.45'te Westerplatte'yi bombalayan Alman Schleswig-Holstein zırhlısı

Polonya, II. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olan Polonya Seferi sonucunda Almanya ve Sovyetler Birliği tarafından paylaşılmıştır.


1,5 milyar doları geçen hasılatıyla 12 yıl boyunca hasılat rekorunu elinde bulunduran Titanik filminin gösterime girmeden önce gişede büyük bir başarısızlık olacağı düşünülüyordu.


Türkiye'nin Adana ilinin Aladağ ilçesi mevcut adını 1987 yılında ilçe merkezi olmasıyla almıştır.


Vareg Muhafızları, ilk defa Kiev Prensi I. Vladimir tarafından İmparator II. Basileios ile yaptığı askeri yardım anlaşmanın bir parçası olarak Bizans'a gönderildi.


Kanarya Adaları, siyasi olarak İspanya'ya (ve dolayısıyla Avrupa'ya) bağlı olmakla beraber coğrafi bakımdan Afrika kıtasının bir parçası sayılır.


Sara Seager
Sara Seager

Nadir bulunan dünya benzeri gezegenler etrafında toplanmış araştırmaları nedeniyle Sara Seager'a NASA, "Astronom Indiana Jones" adını vermiştir.


Steve Carell, Life tarafından "Amerika'nın En Komik Adamı" ilan edilmiştir.


Tatlı su sülüğü haemopis sanguisuga, solucan avlamak için bazen sudan çıkar.


15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, TCG Yavuz gemisinde bir kamaraya kapatılmıştır.


John Strutt Rayleigh ve William Ramsay 1904'te soygaz keşiflerinden dolayı sırasıyla fizik ve kimya dallarında Nobel Ödülü kazanmışlardır.


Angela Merkel
Angela Merkel

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Forbes tarafından 14 kez Dünyanın En Güçlü Kadını seçilmiştir.


I. Mithridatis entrikacılar tarafından öldürülmekten korktuğu için Paflagonya'ya kaçtıktan sonra, MÖ 281'de orada Pontus Krallığı'nı kurmuştur.


Friends dizisinin "The One with Ross's Wedding" bölümünde başlayan Monica-Chandler ilişkisi, TV Guide tarafından televizyon tarihindeki "gelmiş geçmiş en büyük üçüncü ters köşe" olarak tanımlanmıştır.


1633'te Massachusetts'i vuran çiçek hastalığı salgınında, çok sayıda Kızılderili ölmüş, bu durum bazı Püritenler tarafından Tanrı'nın bir hediyesi olarak görülmüştür.


Yahudilerin yaşadığı Müslüman ülkeler arasında Türkiye, Yahudi nüfusuyla İran'dan sonra ikinci en kalabalık Yahudi nüfusu barındırır.


Makaroni pengueni
Makaroni pengueni

Makaroni pengueninin adı, 18. yüzyıl İngiltere'sinin gösterişli ve aşırı süslü makaroni modasına atfen verilmiştir.


Metin2 2009'da Avrupa'da 7.000.000 aktif kullanıcıyla dünyada toplam 50.000.000 kullanıcıya sahipti.


Cinsel aktif kadınların çoğu hayatları boyunca bir zamanda rahim ağzı kanserine neden olan insan papilloma virüsü ile enfekte olmuştur.


"Weird Al" Yankovic'in "Pinkie Pride"'da konuk oyuncu olması, dizinin hayranları tarafından yapılan bir video hakkında attığı bir tweet'in dizinin yapımcısı tarafından bulunmasıyla gerçekleşmiştir.