Valide sultanlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Adı Oğlu olan Padişah Eşi olan Padişah Asıl Adı[kaynak belirtilmeli] Etnik Aslı Valide Sultanlık Süresi
Halime Hatun I. Osman Ertuğrul Gazi Halime Türk  ?
Malhun Hatun I. Orhan I. Osman Mala Türk  ?
Nilüfer Hatun I. Murat I. Orhan Horofira Rum  ?
Gülçiçek Hatun I. Bayezid I. Murat (?)[1] Rum  ?
Devlet Hatun I. Mehmet I. Bayezid Devlet Türk - Kütahya, Germiyanoğulları Beyliği (Not 1)
Emine Hatun II. Murat I. Mehmet Emine Türk - Elbistan - Kahramanmaraş, Dulkadiroğulları Beyliği 1421-1449
Hüma Hatun II. Mehmed II. Murat Hatice Âlime Türk - Devrekani - Kastamonu, Candaroğulları Beyliği 1444-1446
Sitti Mükrime Hatun[2][3] II. Bayezid II. Mehmed Mû’kerime Türk - Elbistan - Kahramanmaraş, Dulkadiroğulları Beyliği (Not 1)
Emine Gül-Bahar Vâlide Hatûn (Not 2) II. Bayezid II. Mehmed Emine (?)[4] 1481-1492
II. Gülbahar Hatun I. Selim II. Bayezid Külbahar Rum(?)[5] (Not 3)
Ayşe Hafsa (A’işa Hâfize) Vâlide Sultân I. Süleyman I. Selim A’işa / Helga Trabzon / Lehistan Krallığı / Türk - Tatar - Kırım Hanlığı 1520-1534
Hürrem Haseki Sultân II. Selim I. Süleyman Rokselena Ukraynalı / Leh - Lehistan Krallığı (Not 1)
Afife Nûrbânu Vâlide Sultân III. Murat II. Selim (?)[6][7]] Páros, Kiklad Adaları(?) 1574-1583
Sâfiye Vâlide Sultân III. Mehmed III. Murat (?)[8] (?)[9] 1595-1603
Handan Vâlide Sultân I. Ahmet III. Mehmed (?)[10] (?)[11] 1603-1605
Fûl-Dâne Vâlide Sultân (Not 2) I. Mustafa III. Mehmed (?)[12] Abaza(?)[13] 1617-1618
1622-1623
Mâh-Firûze Hatice Vâlide Sultân II. Osman I. Ahmet (?)[14] Rum(?) 1618-1620
Meh-Peyker Kösem Vâlide Sultân IV. Murat
I. İbrahim
I. Ahmet (?)[15] Bosnalı veya Yunan 1623-1648
Turhan Hatice Vâlide Sultân IV. Mehmet I. İbrahim (?)[16] Ukraynalı[17] veya Çerkes[18] 1648-1682
Saliha Dil-Âşûb Vâlide Sultân II. Süleyman I. İbrahim (?)[19] (?)[20] 1687-1689
Emetullah Rabia Gülnuş Sultan II. Mustafa
III. Ahmet
IV. Mehmet (?)[21] Resmo(?) - Girit, Venedik Cumhuriyeti 1695-1715
Salihâ Sebkati Vâlide Sultân I. Mahmut II. Mustafa (?)[22] (?)[23] 1730-1739
Şâh-Süvar Vâlide Sultân III. Osman II. Mustafa (?)[24] (?)[25] 1754-1756
Emine Mihr-î-Şâh İkinci Kadın Efendi III. Mustafa III. Ahmet (?)[26] (?)[27] 1757-1762[28]
Mihr-î-Şah Vâlide Sultân III. Selim III. Mustafa (?)[29] Gürcü[30] 1789-1805
Ayşe Seniyeperver (Sina-Pervar) Vâlide Sultân IV. Mustafa I. Abdülhamit (?)[31] [32] 1807-1808
Nakş-î-Dil Haseki Vâlide Sultân (Not 2) II. Mahmut I. Abdülhamit (?)[33] (?)[34] 1808-1817
Bezm-î-Alem Vâlide Sultân Abdülmecit II. Mahmut (?)[35] Gürcü(?)[36] 1839-1853
Pertav-Nihâl (Pertevniyal) Vâlide Sultân Abdülaziz II. Mahmut (?) Çerkes(?)[37] 1853-1876
Şevk-Efzâ Vâlide Sultân V. Murat Abdülmecit (?)[38] Çerkes[39] 1876-1876
Rahîme Piristû Vâlide Sultân (Not 2) II. Abdülhamit Abdülmecit Râhime Osmanlı Çerkes -Ubuhlar Kabilesi 1876-1904

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Not 1: Öz annesidir, ya oğlu padişah olmadan önce vefat etmiştir, veyahutta bir başka nedenle Vâlide Sultân olamamıştır.
  • Not 2: Öz annesi değildir ama onu büyütmüştür ya da mânevî annesi olarak Vâlide Sultân olmuştur.
  • Not 3: Öz ve mânevî anneleri farklı kaynaklarda farklı olarak bertilmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 49-50
  2. ^ Bahadıroğlu, Yavuz, (2009 15.bas.) Resimli Osmanlı Tarihi, IstanbulːNesil Yayınları , sayfa 129, ISBN 978-975-269-299-2
  3. ^ II. Bayezid'in biyolojik annesi "Sitti Mükrime Hatun"
  4. ^ TDV, İslam Ansiklopedisi, cilt: 14, sayfa: 230
  5. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 135-136
  6. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, Cilt: 33, Sayfa: 250
  7. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı 2011, Sayfa: 193
  8. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 35; sayfa: 472
  9. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, Sayfa: 204
  10. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, Sayfa: 219
  11. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, Sayfa: 219
  12. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, Sayfa: 237
  13. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Sultanları, 12. baskı, s. 232
  14. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, Sayfa: 223
  15. ^ TDV, İslam Ansiklopedisi, cilt: 26, sayfa: 273
  16. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, s. 245
  17. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, Cilt: 41, s. 423
  18. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, s. 245
  19. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları. s. 253
  20. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları. s. 253
  21. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, s. 266
  22. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, s. 286
  23. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, s. 286
  24. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 288
  25. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 288
  26. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 302-303
  27. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 302-303
  28. ^ Sakaoğlu, Necdet (2008). Bu mülkün kadın sultanları: Vâlide sultanlar, hâtunlar, hasekiler, kadınefendiler, sultanefendiler. Oğlak Yayıncılık. s. 303. ISBN 978-9-753-29623-6. https://books.google.com.tr/books?redir_esc=y&hl=tr&id=6WUMAQAAMAAJ&dq=havatin+hatun&focus=searchwithinvolume&q=III%3A+Mustafa%27n%C4%B1n+annesi. 
  29. ^ https://tr.wikipedia.org/wiki/Mihri%C5%9Fah_Valide_Sultan
  30. ^ İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Enver Ziya Karal, Osmanlı tarihi: cilt. Karal, E.Z. Nizam-ı Cedit ve Tanzimat devirleri, 1789-1856 (1957), Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1961, pp. 13, 16.
  31. ^ Sakaoğlu, Necdet, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 354
  32. ^ Sakaoğlu, Necdet, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 354
  33. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 32, sayfa: 343
  34. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 356
  35. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 383
  36. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 6, sayfa: 108
  37. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 34, sayfa: 239
  38. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 421
  39. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 421