Asporça Hatun

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Asporça Hatun'un mezarı Bursa'da Osman Gazi türbesindedir

Asporça Hatun, (c. 1300 – c. 1362, doğum adı Prenses Asporsha),Orhan Gazi'nin ikinci eşidir Bizans imparatoru II.Andronikos Paleologos'un kızıdır. İmparator Andronikos Osmanlı akınlarını yavaşlatma düşüncesi ile kızını düşman devletin hükümdarına nikahlamıştır. Prenses Asporça ve Orhan Gazi 1316 yılında evlenmiştir. Ancak evliliğe rağmen savaş devam etti evlilikten sonra Asporça Hatun'da Orhan Gazi'nin ilk eşi Nilüfer Hatun gibi İslamiyeti kabul ederek Müslüman oldu. Bu evlilikten Eskişehir Sancak beyi olacak olan Şehzade İbrahim, Fatma Hatun doğmuştur.

1323 yılında kurmuş olduğu vakfiyesinde oğlu Şehzade İbrahimi mütevelli tayin etti. Hayır hasenatı ile halkın sevdiği kadın olmuştur. Vakfedilen mülklerine gelirine konan şartlar ise şöyle sıralanmaktadır. Pazartesi ve Cuma geceleri üç hafızın Asporça hatun ve çocuklarına Kur'an okuması, Ramazan ve Kurban Bayramlarında fakirlere yemek dağıtılması, kandil gecelerinde kandilerin yakılması.

Osman Gazi gelinine Narlı kapaklı firengili köylerini ve daha birçok araziyi hibe ermiştir.

Orhan Gazi vefat edince tahta Nilüfer Hatun'dan Olan oğlu I.Murad çıktı, şehzade İbrahim abisinin saltanatını kabul etmedi ve isyan etti bunun üzerine I. Murad’ın emriyle idam edildi.

1362'de öldü Bursa'da Osman Gazi türbesine defnedildi.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Peirce, Leslie P. (1993). The imperial harem : women and sovereignty in the Ottoman Empire. New York. ISBN 0-19-507673-7. OCLC 27811454. 6 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2022.