Robert Ritter von Greim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Robert von Greim sayfasından yönlendirildi)
Robert Ritter von Greim
Doğum22 Nisan 1898(1898-04-22)
Bayreuth, Almanya
Ölüm24 Mayıs 1945 (52 yaşında)
Salzburg, Avusturya
Bağlılığı
Branşı Luftwaffe
Hizmet yılları1911-1945
RütbesiGeneralfeldmarschall
KomutasıLuftwaffe
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Meşe Yaprağı ve Kılıç ilaveli Şövalye Demir Haçı

Robert Ritter von Greim (22 Haziran 1892 - 24 Mayıs 1945), Alman asker. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası Hava Kuvvetleri Komutanı.

I. Dünya Savaşı'nda[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayreuth'da bir Bavyera polis yüzbaşısının oğlu olarak doğdu. Greim, I. Dünya Savaşı'ndan önce ordu'da askeri öğrenci olarak başlangıçta 1915 yılında Alman Hava Servisine (Fliegertruppe) aktarılmadan önce topçu olarak görev yaptı.

Bir topçu gözcü gözlemcisi olarak FFA 3b model iki koltuklu uçakla uçarken, 10 Ekim 1915 tarihinde ilk hava zaferini elde etti. Ayrıca Somme Muharebesi'nde FAA 204 ile hizmet etti. Pilot eğitimini aldıktan sonra Şubat 1917'deki FA 46b'ye katıldı.

Sonra Nisan 1917'de Jagdstaffel 34'e katıldı. 16 Ağustos 1917'de As pilot oldu. 16 Ekim'de 7 hava zaferi gerçekleştirdi. Mart 1918 yılında Jagdgruppe 10 CO'ya getirildi. 19. hava zaferi 21 Mart 1918 tarihinde geldi. 27 Eylül'de Jagdgruppe 9 ile uçarken kendisinin son 25. hava zaferini kazandı. Savaşın sonuna kadar 28 zafere imza attı ve 8 Ekim'de Pour le Mérite madalyasının yanı sıra, Max Joseph Bavyera Askeri Nişanı 'na layık görülmüştü.

Savaşlar arasında[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaştan sonra Reichswehr'de kendisine bir yer bulma konusunda başarısız oldu. Versay Antlaşması Almanya'da 100.000 kişilik orduya müsaade etmişti. Sonuç olarak hukuk kariyerine odaklandı. Bununla birlikte Ghangzhou'ya gelerek Çin'in bir hava kuvvetleri oluşturmasına yardımcı olmak için Çan Kay Şek hükûmeti tarafından davet edildi. Uçuş okulu ve bir hava kuvvetinin geliştirilmesi için başlatılan tedbirlerle Çin'e ailesiyle birlikte gitti.

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş başladığında, Greif'e bir Luftflotte komutası verildi ve Polonya istilasına, Norveç Savaşı'na, İngiltere Savaşı'na ve Barbaros Operasyonuna karıştı. En büyük taktik başarısı Luftflotte'un Kursk savaşı ve uçaklarının Kutuzov Operasyonu sırasında Orel çıkıntısının bombalanması olayına karışmasıydı. Bu savaş için Adolf Hitler ona, Meşe Yapraklı (Das Ritterkreuz mit Eichenlaub des Eisernen Kreuzes) ile Demir Haç Şövalye Haçını verdi.

Savaşın sonu[değiştir | kaynağı değiştir]

24 Nisan 1945'te Albay Nicolaus von Below, Hitler'in emrini yerine getirdi ve Greim'e derhal Berlin'deki Führerbunker'e gitmesi talimatını verdi. O gün saat 23:45'te Greim, Luftwaffe kurmay Başkanı General der Flieger Karl Koller'ı arayarak Berlin'deki durum hakkında bilgi istedi. Paylaşacak ek bilgileri olan Koller, telefonda konuşmak istemedi.[1] 25 Nisan saat 11:00'de Greim ve Koller bizzat görüştüler ve Greim'e Hitler çevresinde kötüleşen durum hakkında bilgi verildi. Greim daha sonra Hanna Reitsch'i Schloss Leopoldskron'dan aldı ve ikisi bir Junkers Ju 188'i Neubiberg Havaalanından Rechlin'e götürdü.[2]

26 Nisan 1945'te Sovyet kuvvetleri Berlin'i kuşattı ve Hitler'in emri ile ünlü kadın pilot Hanna Reitsch ile Berlin'e uçtu. Başlangıçta, bir Focke Wulf 190 ile Luftwaffe test tesisi havaalanı Erprobungsstelle Rechlin'den Gatow'a (güneybatı Berlin'in bir bölgesi) uçtular. Kokpitte sadece pilot için yer olduğundan, Reitsch küçük bir acil durum açıklığından tırmanarak uçağın kuyruğuna girdi.[3] Uçuşa, yüzbaşı Hans Dortenmann komutasındaki Jagdgeschwader 26'dan on iki Fw 190 eşlik etti.[4]

Gatow'a indikten sonra, Şansölyeliğe uçmak için uçak değiştirdiler; ancak, Fieseler Storch'ları Grunewald üzerinden uçaksavar ateşi ile vuruldu. İniş sırasında Greim sağ ayağına yediği kurşunla yaralandı ancak Reitsch, gaz kelebeği ve kumanda koluna ulaşarak Brandenburg Kapısı yakınlarındaki Tiergarten'deki doğaçlama bir hava şeridine inmeyi başardı. Doğrudan Greim'in yarasının sarıldığı Führerbunker'e, Hitler'in yanına gittiler. Hitler, Robert Ritter von Greim'i Generaloberst'ten Generalfeldmarschall'a (Mareşal) terfi ettirerek onu bu rütbe için şimdiye kadarki en son Alman subayı yaptı ve ardından nihayet Luftwaffe'in komutanı olarak Hermann Göring'in yerine komutan olarak atadı. Göring'i kısa bir süre önce görevden almıştı. Böylece Greim, Üçüncü Reich sırasında Alman Hava Kuvvetlerine komuta eden ikinci adam oldu. Bununla birlikte, Avrupa'daki savaşın sona ermesiyle, Oberbefehlshaber der Luftwaffe olarak göreve başlaması sadece birkaç gün sürdü.

28 Nisan'da Hitler, Ritter von Greim'in Berlin'i terk etmesini ve Reitsch'i Plön'e götürmesini emretti ve Heinrich Himmler'i ihanet suçlamasıyla tutukladı. O gece, ikisi Berlin'den ayrılıp küçük bir Arado Ar 96 model uçakla Tiergarten'den kalktılar. Sovyet 3. Şok Ordusu askerleri, az önce Hitler'in kaçtığını gördüklerini zannedip korktular. Savaş sonrası bir röportajda ɥanna Reitsch, "Führer'imizin yanında ölemeyeceğimiz en kara gündü" dedi.[5]

II. Dünya Savaşı'ndan sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Von Greim ve Reitsch daha sonra Tirol'deki Kitzbühel'e uçtu. 8 Mayıs'ta, Üçüncü Reich'ın teslim olduğu aynı gün, Avusturya'da Amerikalı askerler tarafından esir alındı. Tutuklayanlara yaptığı ilk açıklama, bildirildiğine göre Ben, Luftwaffe (Hava kuvvetleri)'nin komutanıyım ama benim hiçbir hava gücüm yok dedi.[6] Sovyetlere teslim edildi ve bir Sovyet-Amerikan esir değişimi programının parçası olma ihtimali vardı. Joseph Stalin'in gizli polisi NKVD'nin elinde işkenceye uğramaktan korkarak Salzburg'da Potasyum siyanür zehirini içerek intihar etti.[7] Bunun için, Adolf Hitler'in Nisan 1945'in sonunda sığınakta kendisine verdiği zehir kapsülünü kullandı. Greim'in mezarı Salzburg Belediye Mezarlığı'nda (İkinci Dünya Savaşı Savaş Mezarları Dairesi) bulunmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Braatz 2018, s. 243.
  2. ^ Braatz 2018, ss. 244–245.
  3. ^ Trevor-Roper 1947, s. 132.
  4. ^ Caldwell 1991, ss. 367–368.
  5. ^ Dollinger & Jacobsen 1968, s. 234.
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2017. 
  7. ^ Wistrich, Robert S. (2001) [1982]. "Greim, Robert Ritter von". Who's Who in Nazi Germany (3 bas.). Routledge. s. 84. ISBN 978-0-415-26038-1. 30 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2009.