Willy Johannmeyer
Willy Johannmeyer (d. 27 Temmuz 1915 – ö. 14 Nisan 1970) II. Dünya Savaşı sırasında bir Alman subayı idi. Ayrıca, Meşe Yapraklı Şövalye Demir Haçının bir alıcısıydı.
Kariyeri
[değiştir | kaynağı değiştir]Johannmeyer, 27 Temmuz 1915'te İsflerlohn, Westfalia'da doğdu.[1] 1933'te Adolf Hitler'in iktidara gelmesinden sonra SS'e 262992 üye numarası ile katıldı. 1936'da 64. Piyade Alayı'na Kadet (askeri öğrenci) olarak atandı ve iki yıl sonra Teğmen rütbesine yükseldi.[2]
İkinci Dünya Savaşı
[değiştir | kaynağı değiştir]503 Piyade Alayı Nevel'in savunma savaşında (Belorussiya yakınlarındaki Pskov Oblastının güneyinde) yer aldı. Johannmeyer bu sektöre Mart 1943'teki savaş sırasında kendisini belli bir eylemle ayırdı; ve böylece 18 Kasım 1943 tarihinde 329. Meşe Yapraklı Şövalte demir haçı (Eichenlaub) aldı.[3]
1945'te Johannmeyer, Heinrich Borgmann'ın yerine, Reich Şansölyesi zamanında bulunan Ordu Komutanı (Heeresadjutant) olarak Berlin'deki Führerhauptartiyer'e transfer edildi. Johannmeyer, Şansölye sera ve daha sonra Führerbunker'dekilere günde iki kez (gece saat 15.00 ve gece yarısı) düzenlenen konferanslara katıldı. Hitler'in emriyle Johannmeyer, Sovyetler Baltık Ülkelerine ilerledikçe oluşan durumu "açıklığa kavuşturmak" için Doğu Prusya'ya uçtu. Ordusu generalleri tarafından her zaman gerçekçi olmayan raporlar gördüğü ve Doğu Cephesinin çöktüğünü kabul etmeyi reddetmesi üzerine, yardımcıları "olumlu haberler" almak için başvurdu. Fakat, Johannmeyer, dönüşü üzerine ordu, özellikle Courland cebinin ve Königsberg çevresindeki cebin kurulmasından sonra korkunç derecede kötü durumda olduğunu bildirdi. Hitler herhangi bir çekilme yoluna izin vermeyi reddetti. Johannmeyer, doğu bölgelerindeki büyük tahliyeler nedeniyle sivil ölümleri anlatırken, Hitler öfkeden şunları söyledi: "Bunu dikkate almayacağım!"
Johannmeyer, Hitler'in Berlin'de bulunan yeraltı karargahının bulunduğu Führerbunker'in sakinleri arasında yer alıyordu. Johannmeyer, Hitler'in 20 Nisan 1945'teki son doğum günü töreni sırasında hazır bulundu. 28-29 Nisan gecesi Hitler, siyasi vasiyetnamesinin üç kopyasının Çekoslovakya'da feldmareşali Ferdinand Schörner]]'e elden teslim edilmesi emrini verdi. Schleswig-Holstein'deki Karl Dönitz ve Tegernsee'deki Paul Giesler'e Willy Johannmeyer, Martin Bormann'ın yardımcısı SS-Standartenführer Wilhelm Zander ve Baş Yazı Sekreteri (Stellvertretender Pressechef) Heinz Lorenz göreve seçildiler. Üç subay, Hitler'e vedalaştığını ve Martin Bormann'ın vasiyetnamesiyle birlikte 29 Nisan sabahı saat 4.00'da beyaz bir dosya verdiğini söyledi. Subaylar, otomatik silahlarla donatılığ, miğfer ve askeri üniforma giyerek ve Sovyet hattından geçerek, o günün ilerleyen saatlerinde Berlin'den ayrıldılar.
Oberstleutnant Graßmann, Johannmeyer'i Pfaueninsel, Wannsee'den getirme ve Feldmareşal Schörner'in karargahına getirme yükümlülüğü ile 1-2 Mayıs 1945 gece yarısı civarında bir Fieseler Storch irtibat uçağı ile ayrıldı. Bununla birlikte Graßmann Berlin'e yerleşemedi; Storch'unu geri çevirdi ve Erzgebirge'de acil iniş yaptı.
Savaş sonrası hayatı
[değiştir | kaynağı değiştir]Johannmeyer, 1945'te Amerikan birlikleri tarafından tutuklandı. Serbest bırakıldıktan sonra başta Tarım Ekonomisi olmak üzere endüstriyel işlerle uğraşıyor ve ilgili Diploma (Dipl. Ag) almıştı..[4] DEMAG'ın yan kuruluşu FMA Pokorny için Frankfurt am Main, Hessen'de çalıştı ve şirketin Yönetim Kurulu üyesi oldu.[4][5] Başlıca alanı, sıkıştırılmış hava mühendisliğiydi ve "dinamik ve yaratıcı bir kişilik" olarak övgüler almıştır. Johannmeyer 14 Nisan 1970'te öldü.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Eberle&Uhl, p. 536
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2017.
- ^ Carius, pp. 56-57
- ^ a b Obituary notice 18 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; accessed 23 August 2015.
- ^ Johannmeyer's jubilee announcement[ölü/kırık bağlantı], zeit.de; accessed 23 August 2015.(Almanca)
Alman asker ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |