Günther Lützow

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Günther Lützow
Günther Lützow, 1942
Doğum4 Eylül İmpar1912
Kiel, Prusya Krallığı, Alman İmparatorluğu
Ölüm24 Nisan 1945
Schrobenhausen, Bavyera, Nazi Almanyası
BağlılığıWeimar Cumhuriyeti
Nazi Almanyası
BranşıReichsheer
Luftwaffe
Hizmet yılları1931-1945
RütbesiOberst
BirimiJ/88
JG 3
JG 51
JV 44
Komutası2. J/88
I./JG 3
JG 3
JG 51
Çatışma/savaşları
ÖdülleriKılıç ve Elmas ilaveli Altın İspanyol Haçı
Meşe Yaprağı ve Kılıç ilaveli Şövalye Haçı

Günther Lützow (4 Eylül 1912 - 24 Nisan 1945), 300'den fazla savaş görevinde düşürülen 110 düşman uçağıyla tanınan bir Alman Luftwaffe havacısı ve As pilotuydu. İspanya İç Savaşı'ndaki beş zafer dışında, iddia ettiği zaferlerin çoğu II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi'ndeydi. Ayrıca, Messerschmitt Me 262 jet avcı uçağını uçuran biri dört motorlu bir bombardıman uçağıyla elde ettiği iki zafer de dahil olmak üzere Batı Cephesine karşı 20 hava zaferi kazandı.

Kiel'de doğan Lützow, 1931'de Weimar Cumhuriyeti'nin Reichswehr'inde askerlik hizmeti için gönüllü oldu. Buna paralel olarak, gizli bir askeri eğitim organizasyonu olan Deutsche Verkehrsfliegerschule ve Lipetsk savaş pilotu okulunda uçuş eğitimi için kabul edildi. Nisan'dan Eylül 1937'ye kadar beş hava zaferi elde etti. İspanya'daki hizmetinden dolayı, Almanya'nın İspanya İç Savaşı'ndaki en yüksek nişanı olan Kılıç ve Elmas ilaveli Altın İspanyol Haçı madalyası ile ödüllendirildi.

Temmuz 1943'te, İtalya'daki savaş operasyonlarına komuta etmekle görevlendirildi.

Görevden alınışı ve ölümü̩̩[değiştir | kaynağı değiştir]

Lützow, 22 Ocak 1945'te Hermann Göring ile yaptığı görüşmede tırmanan Avcı Pilotları İsyanı'nın ana figürü ve sözcüsü olarak tanındı. Bu, Oberkommando der Luftwaffe (Luftwaffe yüksek komutanlığı) ile ilgili açık sözlülüğü nedeniyle görevden alınan ve General der Jagdflieger olarak Oberst Gordon Gollob ile değiştirilen Galland'ı eski durumuna getirme girişimiydi. Toplantı Berlin'deki Haus der Flieger'de yapıldı ve çok sayıda üst düzey savaş pilotu lideri katıldı. Sözcülüğünü Lützow'un üstlendiği savaş pilotları, Göring'i eleştirdiler ve Avrupa'da hava savaşının kaybedilmesine yol açan alınan kararlardan şahsen sorumlu tuttular. Bu davranış, birinin Göring'i liderlik yetenekleri konusunda eleştirmeye cüret etmesi, Göring tarafından isyan olarak görüldü ve onu komutadan aldı ve Jagdfliegerführer Oberitalien'i (Kuzey İtalya Savaşçı Lideri) Oberst Eduard Neumann'dan devralması için İtalya'ya gönderdi.[1] Göring, Lützow'u "Reichsacht" ("Reich'tan Yasak") listesine yerleştirerek Almanya'dan sürgüne gönderdi. Jüterbog'daki sekreterine ve eşine haber vermesine izin verilmedi, Almanya'yı derhal terk etmek zorunda kaldı.[2]

24 Nisan 1945'te, Donauwörth yakınlarındaki ABD Ordusu Hava Kuvvetleri B-26 baskınını engellemeye çalışırken Me 262'yi uçururken kaybolduğu bildirildi. Vücudu asla bulunamadı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Stockert 1996, s. 166.
  2. ^ Braatz 2005, s. 351.