Armin D. Lehmann

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Armin Dieter Lehmann (23 Mayıs 1928 – 10 Ekim 2008), Adolf Hitler'in hayatının sonlarına doğru Führerbunker'de bir Hitler Gençliği kuryesi idi. Hitler kısa süre sonra intihar etti. Savaş sonrası yaşamını seyahat, turizm ve yazılar yazarak barış aktivisti olarak geçirdi.

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Lehmann 1928'de Münih'in bir bölgesi olan Waldtrudering'de dünyaya geldi. Lehmann, eğitimini II. Dünya Savaşı sırasında Breslau'daki Elisabet Spor Salonu'nda, savaş sonrası Münih Gazetecilik Okulu'nda aldı.

Hitler'in son kuryesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Armin D. Lehmann, savaştan sonraki anılarında şunları yazmıştır:

Hitler, beş yaşımdan önce iktidarı ele geçirdi. Mutlak güç bir diktatör tarafından tutulan hükûmet biçimi altında yetişmek benim seçimim değildi.
On yaşındayken, Hitlerjugend veya Hitler Gençlik'in genç kolu olan Deutsches Jungvolk'a (DJV) girmek zorundaydım. Ocak 1945'te anayurt savunma gübü olan Volkssturm'a taslak hazırlandım. Kendim ağır yaralıyken, savaşan yaralı yoldaşları ateş hattından çıkarmamdan dolayı Demir Haç madalyası ile ödüllendirildim. Reichsjugendführer (Hitler Gençliği lideri) Artur Axmann tarafından Hitler'in doğum gününde Berlin'de Führer'i ziyaret etmek üzere bir Hitler Jugend Helden (Hitler Gençlik Kahramanları) heyetinin üyesi olarak seçildim. 20 Nisan 1945 son doğum gününde, Şansölyelik bahçesinde (Hinterhof ya da arka bahçe olarak da bilinir) Adolf Hitler'le tanıştım. Axmann'ın personeline son kuryelerinden biri oldum. Sığınağın içinde ve dışında bir kurye olarak görevim sırasında, Üçüncü Reich'in tamamen çöküşüne tanık oldum.
Hitler, Eva Braun, Martin Bormann ve Joseph Goebbels'in ve ailesinin son günlerini gözlemledim. Hitler intihar ettiğinde bitişik Parti Başbakanlığı'ndaydım. Hitler'in ölümünden sonra, sığınağın kanlı kaçışlarına katıldım. İki ay sonra, Amerikan İşgal Bölgesi'ne ulaşmayı başardım.

Amerika Birleşik Devletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lehmann, 1953'te Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. 1955-1957 yılları arasında Lehmann, Birleşik Devletler Silahlı Kuvvetleri Enstitüsü'nde (USAFI) ders verdi ve ayrıca Japonya'da Tachikawa (Askeri Hava Üssü) AFB'de ulaşım koordinatörü olarak görev yaptı.

Lehmann, 40 yıldan uzun bir süredir seyahat ve turizm endüstrisinde bir tur müdürü ve operatörü yanı sıra bir seyahat endüstrisi eğitim uzmanı ve danışmanı olarak çalıştı. Airline & Travel Academy, TWA Breech Academy ve Los Angeles, California Pasifik Devletleri Üniversitesi adına Seyahat ve Turizm dalında doçent olarak yoğun olarak ders verdi.

Lehmann, Seyahat ve Turizm, An Introduction to Travel Agency Operasyonları ve Seyahat Acentesı Politika ve Prosedürleri El Kitabı da dahil olmak üzere on kitabın yazarıdır. Ayrıca, seyahat endüstrisi ticaret dergileri için 200'den fazla makale yazdı. Lehmann, 1977-81 yılları arasında Perakende Seyahat Acenteları Derneği (ARTA) için Eğitim ve Öğretim Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır.

1969'da "Amerika Topluluk Lideri Ödülü" ile onurlandırıldı. 1993 yılında Lehmann bir seyahat yönetimi danışmanı ve perakende seyahat acentesi sahibi olarak emekli oldu. Daha sonra, anılarını geliştirmenin yanı sıra araştırma yapmaya zaman harcadı.

Hitler Gençliği'ndeki çocukluk deneyimleriyle ilgili kitaplar arasında Hitler'in Son Kuryesi ve Hitler'in Bunker'i sayılabilir. Bunlar yedi farklı dile tercüme edilmiştir. Ayrıca, Hitler'in "çocuk askerleri" nden biri olarak tarihe ilişkin görgü tanığı başlıklı bir belgesel film hazırladı.

Barış aktivizmi[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı'nın bitiminde, Lehmann, 17 yaşındayken hayatını barış aktivizmine adamaya karar verdi. Barış savunucusu olarak Lehmann Profesör Linus Pauling'in "Nükleer Silahsız Silahsızlanma Kampanyası" na katıldı.

Barış sebebiyle Lehmann, dinleyecek olan herkese Nehru ve Schweitzer gibi diğer seslerle şiddet, hoşgörüsülük ve anlayış için konuşarak 150'den fazla ülkeye gitti.

Lehmann, Coos Bay, Oregon şehrinde 10 Ekim 2008'de, 91 yaşında öldü. 29 yıllık eşi Kim ve kızı Angie ölürken başucundaydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]