Ram Chandra Poudel

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ram Chandra Paudel (Nepalce: राम चन्द्र पौडेल), Nepalli siyasetçi. Paudel, Asya ülkesi Nepal'de Mart 2023'ten bu yana üçüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapmaktadır. Nepal Kongresi'nin eski bir üst düzey lideri olan Paudel, 9 Mart 2023'te başkan seçildi.[1]

Siyasi hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 Kurucu Meclis seçimlerinde 18.970 oy alarak Tanahu -2 seçim bölgesinden seçildi. 20 Haziran 2009'da Nepal Kongresi Parlamenter Partisi Lideri seçildi ve 48 oy alan eski Başbakan Sher Bahadur Deuba'ya karşı 61 oy aldı.

Poudel, parti başkanı Susil Koirala'nın ölümünden sonra Nepal Kongresi Başkan Vekili olarak görev yapan Nepal Kongresi'nin kıdemli lideri ve merkez komite üyesidir Uzun yıllar parti teşkilatında merkez komite üyesi ve genel başkan yardımcısı olarak aktif olarak yer aldı.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Poudel, Eylül 1944'te Nepal'in batısındaki Tanahun bölgesinde bulunan ücra bir köy olan Satiswara'da üst sınıf bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi Evli ve dört kız bir erkek olmak üzere beş çocuk babasıdır.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Katmandu'daki Tribhuvan Üniversitesi'nden Nepal literatüründe MA (1970), panchayat karşıtı bir lider olarak hapishanede gözaltında tutulurken sınava girdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ram Chandra Paudel is the new president of Nepal - OnlineKhabar English News". Online Khabar (İngilizce). 9 Mart 2023. 9 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2023.  9 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]